Regeringens besked: Pengar till riskgrupper i mitten av november
2020-10-21 14:42:00
Från och med mitten av november ska personer i riskgrupper som inte kan gå till sitt arbete på grund av pandemin kunna få förlängd ersättning från staten utbetalad. Den bedömningen gör regeringen efter hård kritik för att man dröjt i frågan.
Maria Malmer Stenergard (M), ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott tycker att regeringen agerat senfärdigt.
– Det här har varit en bedrövlig hantering av regeringen. Det har tagit alldeles för lång tid, säger hon.
Det var i slutet av augusti som personer som riskerar att bli svårt sjuka av covid-19 fick möjlighet att få 90 dagars ersättning för att de inte kan gå till jobbet och inte heller arbeta hemma, på grund av coronapandemin. Ansökan gällde retroaktivt från 1 juli.
Hittills har drygt 2 400 personer fått ersättning beviljad. I slutet av september kom så beskedet att regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna enats om att förlänga möjligheten till ersättning från 90 till 180 dagar, eftersom pandemin fortfarande pågår. Men beskedet om när pengar kan betalas ut har dröjt.
Försäkringskassan har fått in ansökningar om förlängningar, men kan inte betala ut ersättning eftersom det krävs riksdagsbeslut. Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionssätt Sverige, säger att en del har haft mycket svårt att få ekonomin att gå ihop eftersom det blivit glapp i utbetalningen av ersättningen. Men hon är idag ändå glad att regeringen nu ger besked.
– Och jag hoppas ju verkligen, att om pandemin fortsätter, det är ju inte alls säkert att det är slut efter de här 90 dagarna, och att det då åter igen inte blir ett nytt glapp, säger hon.
Ekot har inte nått finansminister Magdalena Andersson (S) för en intervju, men beskedet från finansdepartementet är att beslut som rör detta kommer att fattas i en extra ändringsbudget som då blir den elfte extrabudgeten i år.