Riksbanken tros lämna räntan kvar på noll
2020-11-26 07:45:00
Under förmiddagen kommer Riksbanken med sitt räntebesked. Och det väntas ingen förändring av räntan utan att den ligger kvar på noll procent. Den förändring som kan bli enligt flertalet analytiker är att Riksbanken tänker utöka sina stödköp av obligationer.
– Ja, man vill sända en tydlig signal om att man är på tårna. Man vill kanske förekomma beskedet från ECB och andra centralbanker. Och det är kanske också en signal att man inte vill att kronförstärkningen ska fortsätta, säger Lina Fransson, räntestrateg på banken SEB.
Riksbanken har under coronakrisen köpt stora mängder obligationer och därigenom bidragit till att sänka räntorna och stöttat ekonomin genom att företag och hushåll har kunnat låna billigare. Och så har andra centralbanker också gjort och den europeiska centralbanken ECB har tydligt flaggat för att det kommer mer i december.
Och Lina Fransson tror att Riksbanken vill ligga steget före ECB när det gäller nedåttrycket på räntorna för att inte den svenska kronan ska stärkas ännu mer och göra att inflationen kommer ännu längre ifrån Riksbankens inflationsmål.
Men Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, tror istället att Riksbanken kommer att avvakta med nya obligationsköp tills man sett hur mycket ECB satsar.
– ECBs besked kan få konsekvenser för kronkursen. Och det kan vara så att Riksbanken därför vill vänta in ECBs besked, säger Isaksson.
Men båda är överens om att Riksbanken kommer att hålla fast vid sin prognos att låta räntan ligga kvar på noll procent de närmaste tre åren. Ingen räntesänkning alltså trots att inflationen idag ligger på 0,3 procent och Riksbankens mål ligger på två procent.
– Riksbanken har varit tydlig med att man inte avser att sänka räntan under pandemin. Och det handlar ju om att det är ingen idé att stimulera hushållen till exempel när de ändå är uppmanade att hålla sig hemma. Under pandemin är det fokus på väldigt mycket annat, säger Torbjörn Isaksson.
Inflationsmålet verkar inte vara prio ett för Riksbanken just nu.
– Ja, så kan man tolka det. Tittar på man på deras prognoser så förväntas ju inflationen vara tydligt under målet de närmaste tre åren. Men det här är någonting som alla centralbanker brottas med just nu. Vi är i en extrem period och det är väl kanske rimligt att man då tar ett litet steg bort från det här tiondelsfokuset på inflationen som vi haft tidigare, säger Lina Fransson.