Tranås vill att toapapper ska slängas i soporna – invånare rasar
2020-11-23 17:37:00
Toapapper som kastas i soporna, istället för att spolas ner - det kan bli verklighet i småländska Tranås.
I ett planerat pilotprojekt ska invånare få testa att sortera sitt använda toapapper som brännbart avfall, för miljöns skull - och det här har väckt en hel del reaktioner bland Tranåsborna.
– Jag tänkte först, det är ju inte första april är det ju inte, så hur kommer dom på detta. Jag sopsorterar väldigt mycket, men inte det här med bajs, det tycker jag är helt knäppt.
– Jag är mycket i Grekland och så får man göra där, lägga i det i en låda bredvid. Det känns inte så bra. Ohygieniskt.– Väldigt ohygieniskt. Jag vill ju att ett samhälle ska gå framåt, det här är ju att gå tillbaka istället.
Det säger Tranåsborna Berit och Susanne, som inte är så sugna på att få den här typen av solsemester-vibbar hemma i Tranås
På många håll i världen kastar man toapapperet i soporna, istället för att spola ner det i toaletten.
Och nu kan Tranås bli den första kommunen i Sverige, där det här systemet testas.
Toapappersrester bidrar till algblomning och döda sjöbottnar - bränns papperet istället kan man använda energin, menar vatten- och avloppschefen Torbjörn Adolfsson:
– Vi ser ju att det här är en resurs vi skulle kunna använda att elda, istället för att transportera i vårt ledningsnät.
Politikerna i den ansvariga nämnden kommer ge grönt ljus för en förstudie, nästa steg blir att pröva det i praktiken, och låta ett antal frivilliga Tranåsbor testa det här, säger Mats Antonsson, kristdemokratisk nämndordförande:
– Jag vill väcka tankar hos Tranåsborna, och se papperet som en resurs, det är något jag kan utvinna energi ur, istället för att spola ner i avloppet.
Men hur fräscht är det då?– Naturligtvis ska man beakta hygienskäl, så i ett först steg är det kisspapper man ska lägga bredvid, hur ofta ska man rekommendera att man återförsluter påsen och så vidare, det får förvaltningen titta på.
Är det här framtiden för Sverige?– Ja framtiden är ju att titta på, vad har vi för resurser, och kan vi återanvända dom resurser vi har istället för att spola ut dom i vattnet...