×

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε τη λειτουργία του LingQ. Επισκέπτοντας τον ιστότοπο, συμφωνείς στην πολιτική για τα cookies.


image

Lær Norsk Nå Podcast, 95 – Et tilbakeblikk på året 2021

95 – Et tilbakeblikk på året 2021

Hei alle sammen. Godt nytt år! I denne episoden skal vi ta et skritt tilbake og se på året 2021. Det har vært et innholdsrikt år med både oppturer og nedturer. Året har, akkurat som 2020, vært prega av COVID19 og korona, men 2021 har kanskje vært et litt lettere år enn det tunge 2020. Mange hendelser kan nevnes og jeg må derfor selvsagt gjøre et utvalg. Jeg kommer til å fokusere mest på Norge og det som har fått fokus her. La oss prøve oss på en slags kronologisk framgang.

Året starta med et pang med stormingen av kongressen i USA den 6. januar. Det skjedde i forbindelse med at valgseieren til Joe Biden skulle vedtas i kongressen. Absurde og skremmende bilder av en stor folkemengde som presser seg inn i kongressen kunne ses i medier verden rundt. Hendelsen var rystende og et stort slag for det amerikanske demokratiet og den politiske stabiliteten i landet. Dette var en hendelse som også skapte uro i Norge.

En annen hendelse som skapte mye engasjement i Norge, var fengslingen av opposisjonslederen Aleksej Navalnyj i februar. Han har i lang tid kritisert russiske myndigheter for korrupsjon og han har en stor tilhengerbase på YouTube med 6 millioner følgere. I august 2020 blei han forgifta og han blei alvorlig skada av det. Han blei frakta til Tyskland der han brukte lang tid på å komme tilbake til hektene. Etter han var blitt frisk igjen, reiste han tilbake til Russland der han kjapt blei fengsla og i februar 2021 dømt til fengsel. Mange har protestert mot dette og krevd hans løslatelse snarest. I oktober fikk han EU prisen Sakharovs Pris for hans arbeid med menneskeretter.

I februar starta jeg den nye podkasten Norsk for Beginners for nivåene A1 til B1 for å appellere til nybegynnere. Det har vært en stor suksess og jeg er storfornøyd med hvordan det har gått. Responsen har vært veldig bra og jeg har storkost meg med å lage episodene. Planen per dags dato er å lage ti sesonger av podkasten. Seinere i oktober laga jeg også et alternativ for spansktalende med podkasten Noruego hecho divertido.

2021 var et år prega av vaksinering mot COVID19. Den første dosen med vaksinen blei allerede satt i slutten av desember 2020 i Norge, men det var først senere at flesteparten fikk tilbud om vaksiner. Det er først og fremst Moderna og Pfizer som har blitt brukt i Norge, men Astra Zeneca blei også brukt fram til 11. mars 2021. Da blei vaksinen satt på vent etter at flere hadde fått alvorlige tilfeller av blodpropp. Seinere blei vaksinen tatt ut fra vaksineprogrammet i Norge ettersom den blei ansett som utrygg. Johnson & Johnson vaksinen blei aldri tatt med i Norges vaksineprogram ettersom ulempene og bivirkningene blei ansett som større enn fordelene. Dermed er flesteparten i Norge vaksinert med enten Moderna eller Pfizer. Akkurat nå er 89% av alle nordmenn over 18 år fullvaksinerte, men det jobbes fortsatt med at det skal øke.

Det var den 23. mars 2021 at Norge vedtok de strengeste nasjonale koronatiltakene i 2021. Avstandskravet økte fra én meter til to meter. I tillegg var det skjenkestopp, altså ikke lov å servere alkohol på restaurant og utesteder. Det var også bestemmelser for hvor mange personer som kunne være sammen i private hjem. Grunnen til dette var en økning av koronatilfeller i Norge. Dette var en periode da vakinasjonstallene i Norge fremdeles var ganske lave. I 2021 har koronatiltakene variert mye og endret seg raskt. Vinteren og våren var preget av mange tiltak, mens sommeren var friere. På høsten, i slutten av september, åpnet samfunnet helt igjen og så å si alle tiltakene blei fjernet. Norge var åpnet igjen. Men så, i desember 2021, var det tilbake til koronatiltak og én meters avstand på grunn av økt smitte. Smittetallene har vært de høyeste i Norge noensinne. Dette har skjedd samtidig som den nye varianten Omikron blei oppdaga. Restriksjonene vil vare litt ut i 2022 også, men vi får håpe at 2022 vil bli et friere år enn 2021.

Globalt har 2021 vært et vanskelig år i mange deler av verden med tanke på koronasmitte. India satte en ny global smittetopp i april 2021. over 204,000 indere døde av korona i løpet av april og det var en av de verste koronabølgene verden har sett. Det er også store forskjeller mellom land i hvor stor grad befolkningen er vaksinert mot COVID19.

Juli var preget av flere store skogbranner i verden. Spesielt store var de som herja langs vestkysten av USA og Canada etter en lenger hetebølge. I Hellas og Tyrkia var det store skogbranner i august. Klimamessig skjedde det også andre store katastrofer i juli. Store deler av Belgia og Tyskland blei oversvømt den 12. juli. 229 mennesker mista livet og det førte til store klimadebatter i Europa. Disse klimadebattene blei tatt videre til klimatoppmøtet COP26 i Glasgow i november. Der blei 196 land enige om nye klimamål og bestemmelser. Møtet var en moderat opptur. For eksempel blei målet om å ikke overstige 1,5 graders oppvarming holdt i live, selv om det er vanskelig å se for seg at dette kommer til å nås. Likevel var det flere lyspunkter fra COP26 som gjør at man kanskje kan unne seg å være svakt optimistisk, selv om man kanskje fortsatt sitter igjen med følelsen av at det ikke gjøres nok.

Juli var også måneden for de store sportslige mesterskapene. Europamesterskapet i fotball blei arrangert fra juni til juli. Mesterskapet blei tidlig preget av hjertestansen til den danske fotballspilleren Christian Eriksen som falt om på banen. Det skapte økt fokus på hjerte-lungeredning. Likevel blei mesterskapet en folkefest med mye bra fotball. Italia vant mot England i finalen etter en spennende straffesparkkonkurranse. Baksiden med mesterskapet var at det førte til en økning i koronasmitten i flere europeiske land.

I tillegg til EM i fotball, blei det største idrettsarrangementet i verden arrangert i Japan i 2021. Tokyo var vertskap for de olympiske leker i det som skulle bli et noe dystert og pandemiprega arrangement. Det blei tidlig vedtatt det ikke var lov med noen tilskuere på tribunen, noe som gjorde det til et veldig spesielt mesterskap. Mange i Japan var skeptiske til å arrangere OL ettersom smittetallene allerede var økende før mesterskapet, og det var flere demonstrasjoner mot det. Likevel blei det holdt.

For Norge var OL i 2021 en stor opptur. Det lille landet fra nord tok fire gullmedaljer og åtte medaljer totalt. Dette er en dobling av medaljer fra 2016. I 2016 fikk Norge bare 4 medaljer og ingen gull. 2021 var dermed et veldig bra OL-år for Norge. Spesielt skulle Karsten Warholm utmerke seg på 400 meter hekk. Han knuste sin tidligere verdensrekord med den spinnville tida 45,94 sekunder. Den tidligere rekorden var 46,70 og blei satt av Warholm samme år. Rekorden før det var Kevin Young sitt løp i 1992 med tida 46,78. Det var en rekord som holdt i nesten 20 år, og Warholm smadra den med tida 45,94. Denne prestasjonen er en av de mest spektakulære i OLs historie, og jeg vil anbefale dere alle å se løpet.

Juli blei også en spesiell minnesmarkering for Norge. Den 22. juli 2021 markerte 10år markeringen for terrorangrepene på Utøya og mot regjeringskvartalene i Oslo den 22. juli 2011.

I august gjorde Taliban i Afghanistan store offensive framskritt, noe som gjorde at USA framskyndte sin tilbaketrekkingsplan. Det var dramatisk ettersom alt skjedde så raskt. De fleste trodde at Taliban ville vente til etter USA og NATO hadde trukket tilbake alle sine tropper, men det gjorde de ikke. Norge hadde også tropper i Afghanistan som blei trukket tilbake. I Kabul var det veldig travelt ved rullebanen da mange prøvde å flykte fra landet. Bare Norge evakuerte 1100 personer etter at Taliban tok makta i Kabul.

I september var det stortingsvalg i Norge. Den 13. september blei det klart at det ville bli et rødgrønt flertall og dermed et regjeringsskifte. Høyre og Erna Solberg gikk av og Arbeiderpartiet tok over med Jonas Gahr Støre som ny statsminister. Arbeiderpartiet og Senterpartiet blei i oktober enige om å skape en mindretallsregjering etter at Sosialistisk Venstreparti trakk seg ut av forhandlingene. For mer om valget og norsk politikk vil jeg oppfordre dere til å se episodene jeg la ut tidligere i år.

November og desember har i Norge vært dominert av høye strømpriser, noe som har fått stor oppmerksomhet. Strømprisene har vært historisk høye i Norge etter en usedvanlig tørr høst mange steder i Norge. I Norge kommer mesteparten av strømmen fra vannkraft, og nedbør er derfor viktig for at kraftverkene skal kunne produsere nok strøm. Vannmagasinene er lavere enn de pleier, og det har gjort at strømprisene har skutt i været. Dette skyldes også den europeiske strømsituasjonen som også rammer Norge. Regjeringa la fram et forslag om en hjelpepakke for å hjelpe folk som sliter med å betale strømregninga. I kollektivet der jeg bodde prøvde vi å spare strøm med å varme opp mindre deler av huset og ved å dusje mindre. Selv dusja jeg mye på treningssenteret i denne perioden.

Og med det tror jeg at jeg skal avrunde dette tilbakeblikket på året 2021. Det har vært et hendelsesfullt år, så det er mye jeg kunne tatt med som jeg ikke har nevnt. Likevel er dette noen av sakene som har dominert nyhetsåret 2021. Så godt nytt år alle sammen og måtte 2022 bli et bra år for dere alle. Ha det bra.

95 – Et tilbakeblikk på året 2021 95 – Ein Rückblick auf das Jahr 2021 95 – A look back at the year 2021 95 – Retour sur l’année 2021 95 – Spojrzenie wstecz na rok 2021 95 – Uma retrospectiva do ano de 2021 95 – Погляд назад у 2021 рік

Hei alle sammen. Godt nytt år! I denne episoden skal vi ta et skritt tilbake og se på året 2021. Det har vært et innholdsrikt år med både oppturer og nedturer. It has been a rich year with both ups and downs. Året har, akkurat som 2020, vært prega av COVID19 og korona, men 2021 har kanskje vært et litt lettere år enn det tunge 2020. The year has, just like 2020, been marked by COVID19 and corona, but 2021 may have been a slightly easier year than the heavy 2020. Mange hendelser kan nevnes og jeg må derfor selvsagt gjøre et utvalg. Many events can be mentioned and I therefore obviously have to make a selection. Jeg kommer til å fokusere mest på Norge og det som har fått fokus her. La oss prøve oss på en slags kronologisk framgang.

Året starta med et pang med stormingen av kongressen i USA den 6. januar. The year started with a bang with the storming of Congress in the USA on 6 January. Det skjedde i forbindelse med at valgseieren til Joe Biden skulle vedtas i kongressen. It happened in connection with the election victory of Joe Biden to be adopted in Congress. Absurde og skremmende bilder av en stor folkemengde som presser seg inn i kongressen kunne ses i medier verden rundt. Absurd and frightening images of a large crowd pressing into the congress could be seen in media around the world. Hendelsen var rystende og et stort slag for det amerikanske demokratiet og den politiske stabiliteten i landet. Dette var en hendelse som også skapte uro i Norge. This was an incident that also caused unrest in Norway.

En annen hendelse som skapte mye engasjement i Norge, var fengslingen av opposisjonslederen Aleksej Navalnyj i februar. Another event that created a lot of interest in Norway was the imprisonment of opposition leader Alexei Navalny in February. Han har i lang tid kritisert russiske myndigheter for korrupsjon og han har en stor tilhengerbase på YouTube med 6 millioner følgere. He has long criticized the Russian authorities for corruption and he has a large fan base on YouTube with 6 million followers. I august 2020 blei han forgifta og han blei alvorlig skada av det. In August 2020, he was poisoned and he was seriously injured by it. Han blei frakta til Tyskland der han brukte lang tid på å komme tilbake til hektene. Etter han var blitt frisk igjen, reiste han tilbake til Russland der han kjapt blei fengsla og i februar 2021 dømt til fengsel. After he had recovered, he traveled back to Russia where he was promptly imprisoned and sentenced to prison in February 2021. Mange har protestert mot dette og krevd hans løslatelse snarest. I oktober fikk han EU prisen Sakharovs Pris for hans arbeid med menneskeretter.

I februar starta jeg den nye podkasten __Norsk for Beginners__ for nivåene A1 til B1 for å appellere til nybegynnere. In February I started the new podcast Norsk for Beginners for levels A1 to B1 to appeal to beginners. Det har vært en stor suksess og jeg er storfornøyd med hvordan det har gått. It has been a great success and I am very pleased with how it has gone. Responsen har vært veldig bra og jeg har storkost meg med å lage episodene. The response has been very good and I have had a lot of fun making the episodes. Planen per dags dato er å lage ti sesonger av podkasten. The plan as of today is to make ten seasons of the podcast. Seinere i oktober laga jeg også et alternativ for spansktalende med podkasten __Noruego hecho divertido__. Later in October I also created an alternative for Spanish speakers with the podcast Noruego hecho divertido.

2021 var et år prega av vaksinering mot COVID19. 2021 was a year marked by vaccination against COVID19. Den første dosen med vaksinen blei allerede satt i slutten av desember 2020 i Norge, men det var først senere at flesteparten fikk tilbud om vaksiner. The first dose of the vaccine was already administered at the end of December 2020 in Norway, but it was only later that the majority were offered vaccines. Det er først og fremst Moderna og Pfizer som har blitt brukt i Norge, men Astra Zeneca blei også brukt fram til 11. mars 2021. It is primarily Moderna and Pfizer that have been used in Norway, but Astra Zeneca was also used until 11 March 2021. Da blei vaksinen satt på vent etter at flere hadde fått alvorlige tilfeller av blodpropp. Then the vaccine was put on hold after several people had suffered serious cases of blood clots. Seinere blei vaksinen tatt ut fra vaksineprogrammet i Norge ettersom den blei ansett som utrygg. Later, the vaccine was taken out of the vaccination program in Norway as it was considered unsafe. Johnson & Johnson vaksinen blei aldri tatt med i Norges vaksineprogram ettersom ulempene og bivirkningene blei ansett som større enn fordelene. The Johnson & Johnson vaccine was never included in Norway's vaccine program as the disadvantages and side effects were considered greater than the benefits. Dermed er flesteparten i Norge vaksinert med enten Moderna eller Pfizer. Akkurat nå er 89% av alle nordmenn over 18 år fullvaksinerte, men det jobbes fortsatt med at det skal øke. Right now, 89% of all Norwegians over the age of 18 are fully vaccinated, but work is still being done to increase this.

Det var den 23. mars 2021 at Norge vedtok de strengeste nasjonale koronatiltakene i 2021. It was on 23 March 2021 that Norway adopted the strictest national corona measures in 2021. Avstandskravet økte fra én meter til to meter. I tillegg var det skjenkestopp, altså ikke lov å servere alkohol på restaurant og utesteder. In addition, there was a liquor ban, meaning no alcohol allowed to be served in restaurants and nightclubs. Det var også bestemmelser for hvor mange personer som kunne være sammen i private hjem. Grunnen til dette var en økning av koronatilfeller i Norge. Dette var en periode da vakinasjonstallene i Norge fremdeles var ganske lave. This was a period when the vaccination rates in Norway were still quite low. I 2021 har koronatiltakene variert mye og endret seg raskt. In 2021, the corona measures have varied a lot and changed quickly. Vinteren og våren var preget av mange tiltak, mens sommeren var friere. På høsten, i slutten av september, åpnet samfunnet helt igjen og så å si alle tiltakene blei fjernet. In the autumn, at the end of September, the community reopened completely and, so to speak, all the measures were removed. Norge var åpnet igjen. Men så, i desember 2021, var det tilbake til koronatiltak og én meters avstand på grunn av økt smitte. But then, in December 2021, it was back to corona measures and one meter distance due to increased infection. Smittetallene har vært de høyeste i Norge noensinne. The infection figures have been the highest ever in Norway. Dette har skjedd samtidig som den nye varianten Omikron blei oppdaga. Restriksjonene vil vare litt ut i 2022 også, men vi får håpe at 2022 vil bli et friere år enn 2021. The restrictions will last a bit into 2022 as well, but we can hope that 2022 will be a freer year than 2021.

Globalt har 2021 vært et vanskelig år i mange deler av verden med tanke på koronasmitte. Globally, 2021 has been a difficult year in many parts of the world in terms of corona infection. India satte en ny global smittetopp i april 2021. over 204,000 indere døde av korona i løpet av april og det var en av de verste koronabølgene verden har sett. India set a new global infection peak in April 2021. over 204,000 Indians died of corona during April and it was one of the worst corona waves the world has seen. Det er også store forskjeller mellom land i hvor stor grad befolkningen er vaksinert mot COVID19. There are also large differences between countries in the extent to which the population is vaccinated against COVID19.

Juli var preget av flere store skogbranner i verden. July was characterized by several large forest fires in the world. Spesielt store var de som herja langs vestkysten av USA og Canada etter en lenger hetebølge. Particularly large were those that ravaged the west coast of the USA and Canada after a longer heat wave. I Hellas og Tyrkia var det store skogbranner i august. Klimamessig skjedde det også andre store katastrofer i juli. Climate-wise, other major disasters also occurred in July. Store deler av Belgia og Tyskland blei oversvømt den 12. juli. Large parts of Belgium and Germany were flooded on 12 July. 229 mennesker mista livet og det førte til store klimadebatter i Europa. Disse klimadebattene blei tatt videre til klimatoppmøtet COP26 i Glasgow i november. Der blei 196 land enige om nye klimamål og bestemmelser. There, 196 countries agreed on new climate targets and regulations. Møtet var en moderat opptur. The meeting was a moderate upturn. For eksempel blei målet om å ikke overstige 1,5 graders oppvarming holdt i live, selv om det er vanskelig å se for seg at dette kommer til å nås. For example, the goal of not exceeding 1.5 degrees of warming was kept alive, although it is difficult to imagine that this will be achieved. Likevel var det flere lyspunkter fra COP26 som gjør at man kanskje kan unne seg å være svakt optimistisk, selv om man kanskje fortsatt sitter igjen med følelsen av at det ikke gjøres nok. Nevertheless, there were several bright spots from COP26 which mean that one can perhaps indulge in being slightly optimistic, even if one may still be left with the feeling that not enough is being done.

Juli var også måneden for de store sportslige mesterskapene. Europamesterskapet i fotball blei arrangert fra juni til juli. Mesterskapet blei tidlig preget av hjertestansen til den danske fotballspilleren Christian Eriksen som falt om på banen. The championship was marked early on by the cardiac arrest of the Danish footballer Christian Eriksen, who fell over on the pitch. Det skapte økt fokus på hjerte-lungeredning. This created an increased focus on cardiopulmonary resuscitation. Likevel blei mesterskapet en folkefest med mye bra fotball. Nevertheless, the championship was a public celebration with a lot of good football. Italia vant mot England i finalen etter en spennende straffesparkkonkurranse. Italy won against England in the final after an exciting penalty shootout. Baksiden med mesterskapet var at det førte til en økning i koronasmitten i flere europeiske land. The downside of the championship was that it led to an increase in corona infection in several European countries.

I tillegg til EM i fotball, blei det største idrettsarrangementet i verden arrangert i Japan i 2021. In addition to the European Football Championship, the biggest sporting event in the world was held in Japan in 2021. Tokyo var vertskap for de olympiske leker i det som skulle bli et noe dystert og pandemiprega arrangement. Tokyo hosted the Olympic Games in what was to be a somewhat gloomy and pandemic-tinged event. Det blei tidlig vedtatt det ikke var lov med noen tilskuere på tribunen, noe som gjorde det til et veldig spesielt mesterskap. It was decided early on that no spectators were allowed in the stands, which made it a very special championship. Mange i Japan var skeptiske til å arrangere OL ettersom smittetallene allerede var økende før mesterskapet, og det var flere demonstrasjoner mot det. Likevel blei det holdt. Nevertheless, it was held.

For Norge var OL i 2021 en stor opptur. For Norway, the Olympics in 2021 was a big boost. Det lille landet fra nord tok fire gullmedaljer og åtte medaljer totalt. Dette er en dobling av medaljer fra 2016. I 2016 fikk Norge bare 4 medaljer og ingen gull. 2021 var dermed et veldig bra OL-år for Norge. Spesielt skulle Karsten Warholm utmerke seg på 400 meter hekk. In particular, Karsten Warholm should excel in the 400 meter hurdles. Han knuste sin tidligere verdensrekord med den spinnville tida 45,94 sekunder. He smashed his previous world record with the crazy time of 45.94 seconds. Den tidligere rekorden var 46,70 og blei satt av Warholm samme år. Rekorden før det var Kevin Young sitt løp i 1992 med tida 46,78. Det var en rekord som holdt i nesten 20 år, og Warholm smadra den med tida 45,94. It was a record that stood for almost 20 years, and Warholm smashed it with a time of 45.94. Denne prestasjonen er en av de mest spektakulære i OLs historie, og jeg vil anbefale dere alle å se løpet. This performance is one of the most spectacular in the history of the Olympics, and I would recommend you all to watch the race.

Juli blei også en spesiell minnesmarkering for Norge. July also became a special commemoration for Norway. Den 22. juli 2021 markerte 10år markeringen for terrorangrepene på Utøya og mot regjeringskvartalene i Oslo den 22. juli 2011. 22 July 2021 marked the 10th anniversary of the terrorist attacks on Utøya and against the government quarters in Oslo on 22 July 2011.

I august gjorde Taliban i Afghanistan store offensive framskritt, noe som gjorde at USA framskyndte sin tilbaketrekkingsplan. In August, the Taliban in Afghanistan made major offensive progress, which caused the US to speed up its withdrawal plan. Det var dramatisk ettersom alt skjedde så raskt. It was dramatic as everything happened so quickly. De fleste trodde at Taliban ville vente til etter USA og NATO hadde trukket tilbake alle sine tropper, men det gjorde de ikke. Norge hadde også tropper i Afghanistan som blei trukket tilbake. Norway also had troops in Afghanistan which were withdrawn. I Kabul var det veldig travelt ved rullebanen da mange prøvde å flykte fra landet. In Kabul, the runway was very busy as many people tried to flee the country. Bare Norge evakuerte 1100 personer etter at Taliban tok makta i Kabul. Norway alone evacuated 1,100 people after the Taliban took power in Kabul.

I september var det stortingsvalg i Norge. Den 13. september blei det klart at det ville bli et rødgrønt flertall og dermed et regjeringsskifte. On 13 September it became clear that there would be a red-green majority and thus a change of government. Høyre og Erna Solberg gikk av og Arbeiderpartiet tok over med Jonas Gahr Støre som ny statsminister. The Conservative Party and Erna Solberg resigned and the Labor Party took over with Jonas Gahr Støre as the new prime minister. Arbeiderpartiet og Senterpartiet blei i oktober enige om å skape en mindretallsregjering etter at Sosialistisk Venstreparti trakk seg ut av forhandlingene. The Labor Party and the Center Party agreed in October to create a minority government after the Socialist Left Party withdrew from the negotiations. For mer om valget og norsk politikk vil jeg oppfordre dere til å se episodene jeg la ut tidligere i år. For more about the election and Norwegian politics, I would encourage you to watch the episodes I posted earlier this year.

November og desember har i Norge vært dominert av høye strømpriser, noe som har fått stor oppmerksomhet. November and December in Norway have been dominated by high electricity prices, which has received a lot of attention. Strømprisene har vært historisk høye i Norge etter en usedvanlig tørr høst mange steder i Norge. Electricity prices have been historically high in Norway after an exceptionally dry autumn in many places in Norway. I Norge kommer mesteparten av strømmen fra vannkraft, og nedbør er derfor viktig for at kraftverkene skal kunne produsere nok strøm. In Norway, most of the electricity comes from hydropower, and rainfall is therefore important for the power plants to be able to produce enough electricity. Vannmagasinene er lavere enn de pleier, og det har gjort at strømprisene har skutt i været. The water reservoirs are lower than usual, and this has caused electricity prices to skyrocket. Dette skyldes også den europeiske strømsituasjonen som også rammer Norge. This is also due to the European electricity situation, which also affects Norway. Regjeringa la fram et forslag om en hjelpepakke for å hjelpe folk som sliter med å betale strømregninga. The government put forward a proposal for an aid package to help people who are struggling to pay their electricity bills. I kollektivet der jeg bodde prøvde vi å spare strøm med å varme opp mindre deler av huset og ved å dusje mindre. In the collective where I lived, we tried to save electricity by heating smaller parts of the house and by showering less. Selv dusja jeg mye på treningssenteret i denne perioden. I myself showered a lot at the fitness center during this period.

Og med det tror jeg at jeg skal avrunde dette tilbakeblikket på året 2021. And with that I think I will round off this review of the year 2021. Det har vært et hendelsesfullt år, så det er mye jeg kunne tatt med som jeg ikke har nevnt. It's been an eventful year, so there's a lot I could include that I haven't mentioned. Likevel er dette noen av sakene som har dominert nyhetsåret 2021. Nevertheless, these are some of the issues that have dominated the news year 2021. Så godt nytt år alle sammen og måtte 2022 bli et bra år for dere alle. Ha det bra.