nyheter från 2016-09-16
Viktigt möte för EU
Hur ska folket i EUs länder börja tro på EU igen? Den svåra frågan ska ledarna för Europeiska Unionens länder prata om vid sitt möte i Slovakien. Det är ett viktigt möte. EU är i kris. I fler och fler länder finns partier som är motståndare till EU. Och de partierna får allt större makt. EUs länder är inte alls överens om vad som ska hända med EU i framtiden. Storbritannien ska lämna EU. Polen och Ungern vill minska EUs makt. Länderna är inte heller överens om flyktingarna. Flera länder i öst vill inte ta emot flyktingar. Sverige vill att alla ska hjälpas åt. – Alla länder ska ta ansvar, säger Sveriges statsminister Stefan Löfven. EUs ledare Donald Tusks viktigaste uppgift vid mötet blir att få länderna att hålla sams. Om mötet slutar med bråk kommer krisen i EU att bli ännu värre. Mötet börjar idag, fredag.
Svårt att få fram hjälp i Syrien
Länderna Ryssland och USA har lovat att ta paus i kriget i Syrien. Pausen har hållit på i flera dagar. Nu väntar fler än hundra lastbilar med mat och annat på att få komma in i Syrien. Men de har blivit stoppade. Staffan de Mistura från FN säger att Syriens president Bashar al-Assad bestämt att lastbilarna inte får komma fram. Många människor i landet saknar mat och medicin. Speciellt i delar av staden Aleppo. Flera hundra tusen människor är instängda i ett område som regeringen vaktar. Det är inte klart när hjälpen kan komma fram.
Skolor får olika mycket pengar
Alla skolor får pengar från kommunen. Skolorna får betalt för varje elev. Men olika kommuner betalar olika mycket. Pengarna använder skolorna till lärarnas löner, elevernas hälsa, mat, böcker och andra saker. Bräcke är en av de kommuner som betalar mest pengar. Förra året fick Bräckes skolor 138 tusen kronor för varje elev. Söderhamns kommun betalar mycket mindre. Där fick skolorna 77 tusen kronor för varje elev. Bräcke är en liten kommun med få elever. Därför blir skolorna dyrare, säger Sven-Åke Draxten som leder kommunen. Bräcke ska nu försöka spara. Men inte för mycket. – Vi tycker också att skolorna ska få kosta mycket pengar, säger han.
Tranor visar att hösten är här
Det har varit ovanligt varmt i september. Men nu är sommaren snart över. I alla fall om man ska tro på fåglarna tranorna. Just nu är det många tranor vid Hornborgasjön. De har kommit från norra Sverige och Finland. De är på väg till varmare länder innan hösten och vintern kommer hit. På vägen dit vilar de vid Hornborgasjön. Det är populärt att titta på tranorna på våren. Då vilar de vid Hornborgasjön innan de flyger vidare norrut. Men det kan vara lika spännande att titta på tranorna när de flyger söderut på hösten. Då har de också med sig sina ungar.
Sverige klart för EM
Sveriges damer vann den viktiga matchen mot Slovakien i fotboll. Det betyder att Sverige får spela EM nästa sommar. Sverige vann med 2-1. Sverige spelade bra men hade svårt att göra mål. Det berodde delvis på att anfallarna Lotta Schelin och Stina Blackstenius var sjuka och inte kunde spela. Emilia Appelqvist och Pauline Hammarlund gjorde de svenska målen. Fler än elva tusen människor såg matchen på Gamla Ullevi i Göteborg. EM spelas i Nederländerna nästa sommar.
Svensk medalj i Paralympics
Sverige kommer att få ännu en medalj i Paralympics. Sveriges lag i bordtennis har gått till final. Det betyder att de får silver eller guld. Finalen spelas på fredag kväll. Emil Andersson och Linus Karlsson spelar i Sveriges lag. På måndag berättar vi hur det gick. Sveriges lag i goalball förlorade sin semifinal. Men får spela match om brons mot Brasilien. Helene Ripa kom på femte plats i finalen i kanot. Det var hon nöjd med. Hon har bara tränat kanot i ett år och kommer att fortsätta att tävla.
Tänk dig för på resan
Utrikesdepartementet, UD, brukar varna för resor till länder där det är krig eller farliga sjukdomar. Nu kommer en ovanlig varning från UD. – Tänk dig för innan du lägger ut bilder och texter på Facebook när du reser, säger UD. I flera länder är det olagligt att skriva elaka saker om landets ledare. Lagarna gäller också på internet. – När du skriver något på internet är det som att stå på ett torg och ropa ut saker så att många kan höra. Det säger Patric Nilsson på UD till tidningen Dagens Nyheter. Bland annat länderna Dubai, Marocko och Thailand har väldigt hårda lagar om vad som är tillåtet att säga. I Ryssland och Egypten får du inte skriva positivt om homosexualitet. – Att visa ett foto på en regnbågsflagga kan till och med vara olagligt i Ryssland, varnar UD.