Elev fick inte ha magtröja – ”distraherade killarna” enligt lärare
2020-09-29 16:05:00
Undvik midjeväska och mjukisbyxor. Det uppmanar nu en privat skolkoncern i Sverige som just har infört klädkod för eleverna.
Jensen Grundskola meddelar i ett mejl till alla vårdnadshavare att elever bör undvika ”kombination av klädesplagg som ungdomar och vuxna idag associerar med machokultur, utanförskap och kriminalitet”. Också kläder som uppfattas som objektifierande bör undvikas.
En 15-årig elev som vill vara anonym och går på Jensen grundskola i Göteborg säger att de nya reglerna är dåliga.
– Jag tycker att det är jättedumt. Jag har fått skit från mina lärare för att jag hade magtröja på mig. För att det är distraherande för killarna. Man är fortfarande ett barn och ska liksom inte behöva kallas objektifierande bara för att man är lättklädd.
I dokumentet, som gått till vårdnadshavare till elever på Jensen grundskola, går att läsa att det inte handlar om att införa skoluniform, men att de uppmuntrar att eleverna klär sig "propert och skolanpassat". ”Det ger enligt erfarenhet god effekt på prestation, trygghet och självkänsla”, skriver skolan i sitt utskick, som Göteborgs-Posten först berättade om.
– Vi har under, egentligen, hela Jensens existens haft klädkod för våra lärare och ser att det ger resultat. Man går till jobbet och fokuserar på arbetet. På samma sätt vill vi att man i skolan fokuserar på studier och nå höga resultat, säger Mats Rosén som är skolchef för grundskolorna på Jensen.
Svenska skolor kan inte kräva att elever ska ha skoluniform, enligt Skolverket. Men flera skolor har klädkoder. Enligt Skolinspektionen har det inte kommit in några anmälningar som rör den nya klädkoden på Jensen grundskolor.
– Om det finns ett krav på att eleverna ska bära till exempel skoluniform eller en viss klädsel på skolan, så har det bedömts som att inte vara då förenligt med reglerna som gäller för skolorna i Sverige. Det får inte vara tvingande att man ska ha en viss typ av klädsel, säger Frida Eek, enhetschef på Skolinspektionen.