02/02 - Το ρωσικό εμβόλιο υπό αμφισβήτηση: Γεωπολιτικοί ή επιστημονικοί οι λόγοι;
[Το ρωσικό εμβόλιο υπό αμφισβήτηση: Γεωπολιτικοί ή επιστημονικοί οι λόγοι;].
Με εντυπωσιακούς ρυθμούς εξελίσσεται το πρόγραμμα εμβολιασμών στη Σερβία. Η γρήγορη έγκριση του κινεζικού και του ρωσικού εμβολίου φέρνει τη χώρα της Βαλκανικής σε θέση ισχύος στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δημιουργεί ερωτήματα ωστόσο σχετικά με την αφοσίωσή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Για την πρωθυπουργό της Σερβίας ωστόσο το ζήτημα δεν είναι γεωπολιτικό:
«Η Σερβία είναι ανάμεσα στις λίγες χωρες που δεν αντιμετωπίζουν την αγορά εμβολίων ως ένα γεωπολιτικό ζήτημα. Για αυτό το λόγο και πάμε καλά. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι τα εμβόλια να είναι ασφαλή.
Πιστεύω ότι ο κόσμος θα ήταν πολύ διαφορετικός σήμερα αν όλοι μας αντιμετωπίζαμε το θέμα ως ένα σοβαρό θέμα υγείας και όχι με όρους γεωπολιτικής», (δήλωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς).
Δεν είναι όμως μόνο οι γεωπολιτικές αντιπαλότητες. Στη Δύση εκφράζεται έντονος προβληματισμός για την ασφάλεια του ρωσικού εμβολίου και την ταχύτητα που έγιναν οι δοκιμές.
«Ξέρουμε πως στη Ρωσία πολλοί γιατροί αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει κάνει το εμβόλιο μέχρι τώρα και οι δημοσκοπήσεις στη Ρωσία δείχνουν οτι οι πολίτες εκεί δεν εμπιστεύονται το ρωσικό εμβόλιο.
Νομίζω πως αυτο συμβαίνει επειδή η Ρωσία πολιτικοποίησε το θέμα πολύ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της εμπιστοσύνης στην αποτελεσματικότητα του», (δηλώνει ο Νίκου Ποπέσκου, διευθυντής του ιδρύματος Wider Europe).
Παρά τις ανησυχίες ωστόσο, η Ουγγαρία ενέκρινε ήδη το ρωσικό εμβόλιο ενώ και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται να ακολουθήσουν, εφόσον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανάψει το πράσινο φως.
«Με το που ένα εργαστήριο κάνει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η αξιολόγηση γίνεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εθνικότητα. Το μόνο που μας απασχολεί είναι η αποτελεσματικότητα.
Το ρωσικό εμβόλιο θα αξιολογηθεί όπως και τα άλλα εμβόλια», (δηλώνει ο Γκαμπριέλ Ατάλ, κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γαλλίας).
Η Κομισιόν βρίσκεται σε αναζήτηση επιπλέον εμβολίων μετά τη διαμάχη με την Astrazeneca, η οποία οδηγεί σε σοβαρές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των εμβολιασμών. Ωστοσο οι Βρυξέλλες διαμηνύουν οτι δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν εκπτώσεις στην ασφάλεια.