02/04 - Ουκρανία: Καταγγελίες για απειλητικές κινήσεις ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα
[Καταγγελίες για απειλητικές κινήσεις ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα].
Ρωσικά άρματα μάχης εμφανίζονται σε ανεπιβεβαίωτες αναφορές και βίντεο που αναρτήθηκαν σε social media να κινούνται στα ρωσοουκρανικά σύνορα, περιλαμβανομένης της προσαρτηθείσας Κριμαίας και περιοχών που ελέγχουν οι στηριζόμενοι από τη Μόσχα αποσχιστές.
Το Κίεβο έχει ζητήσει κατεπείγουσα συνάντηση της Τριμερούς για τη διατήρηση της ειρήνης στο Ντονμπάς. Την περασμένη εβδομάδα, τέσσερις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από φιλορωσικά στρατεύματα στην περιοχή, παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
«... Η Μόσχα πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική κλιμάκωση και άμεσα να επαναβεβαιώσει ανεπιφύλακτα την αφοσίωσή της σε μια πολιτική και διπλωματική λύση και στο καθεστώς κατάπαυσης του πυρός»,
(τονίζει σε δήλωσή του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα),
(ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις έκανε λόγο για ανησυχία της Ουάσινγκτον, η οποία)
«... η ανησυχία μας βασίζεται στη ρωσική κλιμάκωση και επιθετικότητα στην ανατολική Ουκρανία.
Φυσικά, ανησυχούμε για κάθε προσπάθεια από πλευράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εκφοβίσει τους γείτονές της και εταίρους μας και η Ουκρανία είναι ένας εξ αυτών ... ... ».
Όμως η Ρωσία τονίζει πως είναι δικαίωμά της να αναπτύσσει τις ένοπλες δυνάμεις της εντός των συνόρων της κατ' όπως επιθυμεί.
Όπως λέει, οι κινήσεις αυτές δεν απειλούν κανέναν, ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποιεί να μην ανέβουν περαιτέρω οι τόνοι.
«Αφ' ενός, η αντιπαράθεση έχει βρει τοίχο, (όπως συνηθίζεται να λέμε) ... ...
Αφ' ετέρου, υπάρχει βαθιά στην ψυχή μου μια ελπίδα ότι έχουμε να κάνουμε με ενήλικες που συνειδητοποιούν τους κινδύνους που συνδέονται με μια περαιτέρω κλιμάκωση αυτής της αντιπαράθεσης»,
(επεσήμανε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας).
Από τη δική του πλευρά, το Πεντάγωνο επεσήμανε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη είναι σε κατάσταση αναμονής μιας εν δυνάμει άμεσης κρίσης και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει το θέμα της Ουκρανίας (στο τραπέζι) του ΝΑΤΟ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014,
(όταν οι φιλοδυτικές δυνάμεις ανέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο και εν συνεχεία η Μόσχα προσήρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας),
και μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι.