Sverige
Man gripen för gammalt mord
För 16 år sedan hände ett hemskt mord i Linköping. En man högg ihjäl två personer med en kniv. Det var en åttaårig pojke och en kvinna som var 56 år. Mördaren attackerade dem på en gata. Han högg dem många gånger. Mördaren lyckades fly. Men poliserna hittade mördarens kniv och en blodig mössa. Det var viktiga spår efter mördaren. Men poliserna har ändå haft svårt att hitta mördaren. Men på tisdagen tog de en man som nu är misstänkt för mordet. Poliserna har använt ett ovanligt sätt för att spåra honom. I blodet på mössan fanns viktiga spår. Poliserna har använt företag som hjälper folk att leta efter gamla släktingar. Många skickar in blod till företagen. Då går det att spåra släktingar. Poliserna har hittat blod hos företagen som kommer från mördaren eller hans släktingar. På det sättet har de hittat mannen som är misstänkt för mordet.
Sverige
Grupp ska jobba för klimatet
Alla länder har lovat att jobba för att stoppa ändringarna i klimatet. I Sverige har regeringen ordnat en plan för hur det ska gå till. Men regeringen har fått kritik för sitt arbete med planen. Experter har varnat för att regeringens politik inte är tillräckligt bra för att göra ändringarna. Nu har regeringen ordnat en särskild grupp för klimatet. Sex ministrar från regeringen ska jobba för att se till att planen för klimatet blir av. Statsminister Stefan Löfven ska leda gruppen.
Världen
WHO varnar för slapphet
Minst 400 tusen människor i världen har dött av viruset corona. Det säger organisationen WHO. – Även om det är lite bättre i Europa, så ökar antalet sjuka i världen. Det säger WHOs ledare Tedros Adhanom Ghebreyesus. Det är framför allt i Nordamerika och Sydamerika som viruset sprider sig extra mycket. Men också i vissa länder i Asien. Men det är väldigt viktigt att inte sluta följa råden i de länder där smittan nu minskar, säger WHOs ledare. Annars riskerar smittan att öka igen. – Det är inte läge för något land att slappna av, säger Ghebreyesus.
Sverige
Nästan 100 tusen fick stanna
År 2015 kom det många flyktingar till Sverige. De flesta flydde från kriget i Syrien. Ungefär 160 tusen människor sökte tillstånd att få stanna i Sverige år 2015. Migrationsverket har nu sagt ja till nästan 100 tusen av dem. Nästan hälften av de nya som får stanna i Sverige kommer från Syrien. Många kommer också från Afghanistan. De allra flesta är pojkar och män. Mikael Ribbenvik jobbar på Migrationsverket. Han säger att de har haft mycket jobb de senaste åren. De jobbar fortfarande med ansökningar om att få stanna från år 2015.
Världen
Länder ger mer pengar till WHO
Organisationen WHO jobbar för att stoppa sjukdomar, svält och andra problem i världen. Nästan alla länder ger pengar till WHO för det. Men nyligen sade USAs ledare Donald Trump att de ska sluta ge pengar. Han tycker att WHO har skött krisen med viruset corona dåligt. Nu har andra länder bestämt att ge mer pengar till WHO i stället. Sverige, Luxemburg, Tyskland, Danmark och Finland är några av länderna. – Det är viktigt att WHO fungerar. Viruset corona är ett bevis för hur viktigt det är med samarbete. Det säger den svenska ministern Peter Eriksson efter ett möte med ministrar från andra länder i EU. Ministrarna kom också överens om att det är extra viktigt i år att hjälpa folk i världen som svälter. Experter har varnat för att 250 miljoner människor kan bli utan mat när viruset corona sprider sig.
Sverige
Svar om mordet på Palme
För över 30 år sedan blev Sverige statsminister Olof Palme mördad. Han blev skjuten på Sveavägen mitt i Stockholm. Sedan dess har poliserna letat efter mördaren. De har haft många spår. Men ingen har blivit dömd för mordet. Undersökningen är den största som poliser har gjort i Sverige. Poliserna har pratat med fler än 10 tusen människor. Nu ska undersökningen vara klar. På onsdag ska ledaren Krister Petersson berätta vad de kommit fram till. Många tror att han ska berätta varför Palme blev mördad och kanske vem mördaren är. – Jag tror att vi kan säga vad som hänt runt mordet och vem som är ansvarig, säger Krister Petersson. Poliserna har tidigare inte haft något bra spår efter mördaren. Men flera tidningar skriver att poliserna har hittat vapnet mördaren använde.
Vardags
Ovanligt många maneter
Maneterna är många och tidiga i år. I havet längs med västkusten är det redan fullt. Forskare säger att det beror på ändringar i klimatet. Värmen på jorden stiger och vi har haft en varm vinter. Det gör att vi får fler maneter i våra vatten. – Det är inte bara brännmaneter. Vi ser också massor av öronmaneter, säger Björn Källström. Han forskar om haven i Göteborg. Öronmaneter är ofarliga. Men det kan göra väldigt ont om du råkar komma nära en brännmanet när du badar i havet. Den som får problem med ögonen, får feber eller en stark ändring i huden efter att ha blivit bränd av en manet ska söka vård.