Vi åt mindre antibiotika förra året
2021-01-27 15:44:00
Förra året användes mycket mindre antibiotika i Sverige än tidigare. Arbetet mot coronaviruset gör att andra sjukdomar sprids mindre, och då behövs mindre antibiotika.
Antibiotika är medicin som används mot infektioner från bakterier. Antibiotika fungerar inte mot virus. En läkare måste skriva ut ett recept för att man ska få antibiotika i Sverige.
Förra året användes 17 procent mindre antibiotika än året innan i Sverige. Det visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Det har särskilt minskat för barn upp till sex år, med 44 procent.
Det har troligen minskat på grund av coronapandemin, säger Malin Grape på Folkhälsomyndigheten. Folk stannar hemma om de får något symtom, tvättar händerna ofta och håller avstånd till andra. Det gör att andra sjukdomar också sprids mindre. En annan orsak kan vara att folk inte har sökt lika mycket vård för lättare infektioner, säger Malin Grape. Till exempel halsfluss och urinvägsinfektion. Det är infektioner som kan läka av sig själva. Det är inte säkert att antibiotika hjälper så mycket mot dem.
– Vi tror att det säkert också finns en aspekt i att man har väntat lite mer med att söka vård för de här lindriga infektionerna.
Det säger Malin Grape på Folkhälsomyndigheten till Ekot.
Antibiotika ska bara användas när det verkligen behövs. När man använder mycket antibiotika så blir bakterier resistenta. Det betyder att antibiotikan inte längre hjälper mot de bakterierna. Det här är ett stort problem, eftersom det kan bli svårt eller omöjligt att behandla vissa infektioner i framtiden. Därför är det viktigt att minska användningen av antibiotika.
I Sverige har användningen av antibiotika minskat lite varje år sedan 2008. Men detta visar att det går att minska ännu mer, och det är bra säger Malin Grape på Folkhälsomyndigheten.
– Vi tycker att det är positivt därför att det visar att vi faktiskt kan minska användningen av antibiotika ännu mer än vad vi har gjort tidigare, säger Malin Grape.