Allt fler kriminella i Malmö vill lämna gängen
2020-09-16 14:51:00
Debatten om de kriminella nätverken har ofta handlat om samhällets svårighet att få de kriminella att sluta. Men i Malmö ser man nu en viss framgång i Sluta skjut-projektet. Stadens avhopparverksamhet har aldrig haft så många fall nu.
– Vi har haft kontakt med ett stort antal individer. Vi ser en ökning i antalet som vill komma i kontakt med oss och vissa vill också lämna, säger Rebecka Persson, socialsekreterare i Malmö.
I Malmö har man arbetat med Sluta skjut-projektet sedan hösten 2018. Syftet är att få tungt belastade kriminella att sluta med sin verksamhet och arbetet är ett samarbete mellan kommunen, polisen och kriminalvården.
Hittills har avhopparverksamheten haft kontakt med 132 personer som enligt polisen tillhör de mest våldsbenägna kriminella nätverken i Malmö. Fyrtio av dem har sagt sig vilja lämna kriminaliteten. Tjugo har lämnat Malmö för att bosätta sig på annan ort.
Glen Sjögren är kommunpolis i stadsdelarna Rosengård och Husie i Malmö och han säger att så många som nu vill lämna – det har man aldrig haft förut.
– Man ska veta att det är otroligt svårt att hoppa av. Det ställer mycket höga krav på en.
Enligt honom är de som tar emot hjälp oftast är mellan 25 och 30 år gamla och att många av dem själva är trötta på skjutningarna och sprängningarna.
– Rent praktiskt är det enkelt egentligen, en skolgång som de avslutar med betyg, ett ställe att bo, kanske en praktikplats så att man lär sig ett yrke och får lön, säger Glen Sjögren.
Vägen till att lämna det kriminella nätverket är ofta lång och återfall är inte ovanligt till exempel har några av de som lämnat Malmö återigen begått brott.
– Vissa personer har vi kontakt med i omgångar så även om man väljer att återgå till sin grupperingar och begå nya brott så kan det hända saker så att försök två leder till något annat, säger Rebecka Persson.