Nästan 1000 polisanmälningar i fjol kan ha haft hedersmotivLyssna från tidpunkt:
2021-03-07 09:41:00
Av anmälningarna som polisen fick förra året fick nästan 1000 en hedersmarkering som visar att brottet kan ha ett hedersmotiv.
Markeringarnas syfte är att tidigt kunna sätta in åtgärder vid brottsutredning.
"En förutsättning för att rätt åtgärder ska kunna vidtas. ", säger Jenny Edin, kommissarie och nationell processledare för polisens arbete mot hedersrelaterad brottslighet. Nästan 1000 av polisens anmälningar fick förra året en så kallad hedersmarkering, för att visa att brottet kan ha ett hedersmotiv. Det visar nya siffror som polisen tagit fram åt P1-programmet Kaliber.
Syftet med markeringarna är, enligt polisen, att tidigt kunna sätta in rätt åtgärder vid utredning av brott.
– Ja det är ju en indikation på hur många ärenden man har markerat att det finns anledning att utreda ett eventuellt hedersmotiv, säger Jenny Edin, kommissarie och nationell processledare för polisens arbete mot hedersrelaterad brottslighet.
Hedersmarkeringen av polisanmälningar infördes hösten 2019, och det här är första gången som det går att se hur många anmälningar som hedersmarkerats under ett helt år.
Antalet sådana anmälningar var 980 förra året, enligt den statistik som polisen tagit fram. Siffran kan komma att ändras eftersom en hedersmarkering kan tas bort om utredningen senare visar att brottet inte har hedersmotiv.
– Syftet med att införa den här markeringen var att polisen så tidigt som möjligt ska kunna upptäcka de ärenden där det finns anledning att utreda ifall det finns ett hedersmotiv. Och just det att tidigt kunna identifiera om ett ärende är hedersrelaterat. Det anser vi vara en förutsättning för att rätt åtgärder ska kunna vidtas.
Vilket resultat har hedersmarkeringen gett?
– Vi hade inte förväntat oss att se några konkreta resultat på kort sikt. Vi hoppas på lång sikt att det här ska leda till att utsatta får stöd och hjälp och att det också ökar uppklaringen av brott med hedersmotiv, säger Jenny Edin.