×

Usamos cookies para ayudar a mejorar LingQ. Al visitar este sitio, aceptas nuestras politicas de cookie.


image

Yle Uutiset Rec, Tältä näyttää miljardeja maksanut Olkiluoto 3 – näin ydinvoimasta tuli "vihreää"

Tältä näyttää miljardeja maksanut Olkiluoto 3 – näin ydinvoimasta tuli "vihreää"

Mä pääsin käymään maailman toiseksi suurimmassa ydinvoimalassa just ennen kuin siellä käynnistettiin viime vuoden puolella ydinreaktio.

Tää on myös yksi maailman kalleimmista rakennuksista.

Ja se sijaitsee siis Suomessa.

Tarkemmin sanottuna Satakunnassa, Eurajoella.

Olkiluoto 3 -ydinvoimalaa rakennettiin melkein 20 vuotta ja se on viivästynyt monta kertaa.

Alun perin sen piti valmistua jo vuonna 2009.

Suomen viides ydinvoimala myöhästyy entisestään.

Ikuisuusprojektiksi paisuneen Olkiluoto 3:n uudesta reaktorista saa sähköä johonkin aikaan vuonna 2011.

Aikataulut ei oo kuitenkaan se kinkkisin juttu, kun puhutaan ydinvoimasta.

Samalla, kun esimerkiksi Ranskaan ja Suomeen nousee uusia ydinvoimaloita, Saksassa ja Ruotsissa niiden käyttö halutaan lopettaa kokonaan.

Ei, ei, ei, ydinvoimaa ei!

Suomessa etenkin ympäristöaktivistit vastustivat ydinvoimaa pitkään muun muassa ydinjätteen ja onnettomuusriskien takia.

Mut nyt tuuli on kääntynyt ja yhä useampi ydinvoimaa aiemmin vastustanut taho pitääkin sitä suhteellisen ympäristöystävällisenä sähköntuotantovaihtoehtona.

Ja tän ydinvoimalan rakentanut firma mainostaa Olkiluoto 3:a Suomen suurimpana ilmastotekona.

Mikä siis muuttui?

Miten ydinenergiasta tuli “vihreetä” energiaa?

Siellä se uus Olkiluoto 3 on, ja uskokaa tai älkää, se on toiminnassa!

Olkiluoto 3:n ydinreaktio käynnistettiin joulukuussa, ja sen pitäisi liittyä sähköverkkoon lähiaikoina.

Silloin se tuottaisi noin 15 prosenttia kaikesta Suomessa tuotetusta sähköstä.

Ja tän toimiessa peräti 40 prosenttia Suomen sähköstä tuotetaan ydinvoimalla.

Yksinkertaistettuna tää laitos toimii niin, että uraania sisältävät polttoainesauvat kuumenevat.

Ydinreaktio kuumentaa vettä, kuuman veden avulla tehdään höyryä, höyryn avulla pyöritetään turbiinia, ja turbiinin generaattori tuottaa sähköä.

Ydinsähkön hyöty on siis se, että itse ydinreaktio ei synnytä hiilidioksidipäästöjä, kuten esimerkiksi kivihiilen polttaminen sähkön ja lämmön lähteeksi.

Mutta haittana on, että käytetyistä polttoainesauvoista syntyy radioaktiivista ja vaarallista ydinjätettä, joka pitää eristää kaikesta elävästä ainakin sadaksi tuhanneksi vuodeksi.

Toinen haitta on, että ydinvoimaan liittyy onnettomuusriski.

Vaikka tällaiset onnettomuudet ovat tosi harvinaisia, ne ovat vaikuttaneet voimakkaasti ihmisten mielipiteisiin ydinvoimasta.

Fukushiman onnettomuuden jälkeen Saksa päätti luopua kokonaan ydinvoimasta.

En tiedä sitten tälleen paluumuuttajana, että pitääkö pistää torppa palamaan ja lähteä ydinvoimapakolaiseksi.

Kun Olkiluoto 3 päätettiin rakentaa vuonna 2002, ydinvoimaa vastustettiin voimakkaasti.

Itse asiassa niin voimakkaasti, että vihreät lähti rakentamispäätöksen takia hallituksesta.

Vuonna 2007 ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit tunkeutuivat Olkiluoto kolmosen työmaalle.

Osa kiipesi aidan yli ja yhteen työmaanostureista.

Sit taas vuonna 2014 vihreät lähti TAAS hallituksesta ydinvoiman takia.

Olo on haikee ja raskas.

Nostureissa ennen roikkunut Greenpeace ei nykyään toki kannata ydinvoimaa, mutta se ei myöskään enää aja aktiivisesti ydinvoiman alasajoa Suomessa.

Tältä näyttää ydinvoimalan vessa.

Samalla kaksi kertaa hallituksesta ulos marssinut vihreät on vaihtanut äänensävyä ydinvoiman suhteen.

Tää johtuu siitä, että ilmastonmuutoksen torjumisella on kiire.

Tästä kertoo se, että tällaisessa suuressa ilmastotoimien säätelypaketissa Euroopan komissio on suositellut, että ydinvoima saisi niin sanotun vihreän energian luokituksen.

Luokituksen on tarkoitus muun muassa houkutella ja kannustaa sijoittajia ohjaamaan rahoitusta myös ydinvoimaan uusiutuvien energiaratkaisujen rinnalla.

Kun Olkiluodossa on reaktorit 2, 1 ja 3, niin sen lisäksi toiminnassa olevia ydinvoimaloita on Suomessa myös Loviisassa.

Suomelle luokitus tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että nykyisiin tiensä päässä oleviin ydinvoimaloihin saataisiin helpommin jatkoaikaa.

Se koskisi käytännössä Loviisassa sijaitsevia kahta reaktoria, jotka on tulossa tiensä päähän lähivuosina.

Mutta tämä ei tietenkään poista ydinvoiman olemassa olevia ongelmia.

Esimerkiksi sitä, mitä sille sata tuhatta vuotta saastuttavalle ydinjätteelle pitäisi tehdä.

Tää on syy sille, miksi esimerkiksi Saksassa ydinvoimaa ja tätä ydinvoiman vihreää luokitusta vastustetaan voimakkaasti.

Suomessa tätä on yritetty ratkaista sijoittamalla käytetyt ydinjätesauvat kallioluolaan, joka tunnetaan myös Onkalona.

Se toimii niin, että käytetty polttoainesauva suljetaan kuparikapseliin, ja se haudataan 400 metrin syvyyteen.

Mut ongelmana on, että ydinjätettä kertyy koko ajan lisää.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että on päätetty, että ydinjäte on ilmastonmuutoksen rinnalla pienempi paha.

Millä tavalla sä haluaisit Suomen sähkön tulevaisuudessa tuotettavan? Lisää ydinvoimaa vai uusiutuvia? Kommentoi, tilaa kanava ja tykkää tästä videosta.

Tältä näyttää miljardeja maksanut Olkiluoto 3 – näin ydinvoimasta tuli "vihreää" This is what Olkiluoto 3, which cost billions, looks like - this is how nuclear power became "green"

Mä pääsin käymään maailman toiseksi suurimmassa ydinvoimalassa just ennen kuin siellä käynnistettiin viime vuoden puolella ydinreaktio. I got to visit the world's second largest nuclear power plant just before a nuclear reaction was launched there last year.

Tää on myös yksi maailman kalleimmista rakennuksista. This is also one of the most expensive buildings in the world.

Ja se sijaitsee siis Suomessa. And it is located in Finland.

Tarkemmin sanottuna Satakunnassa, Eurajoella. More specifically in Satakunta, Eurajoki.

Olkiluoto 3 -ydinvoimalaa rakennettiin melkein 20 vuotta ja se on viivästynyt monta kertaa. The Olkiluoto 3 nuclear power plant was built for almost 20 years and has been delayed many times.

Alun perin sen piti valmistua jo vuonna 2009. It was originally due to be completed in 2009.

Suomen viides ydinvoimala myöhästyy entisestään. Finland's Fifth Nuclear Power Plant is further delayed.

Ikuisuusprojektiksi paisuneen Olkiluoto 3:n uudesta reaktorista saa sähköä johonkin aikaan vuonna 2011. The new reactor at Olkiluoto 3, which has expanded into a perpetual project, will receive electricity at some point in 2011.

Aikataulut ei oo kuitenkaan se kinkkisin juttu, kun puhutaan ydinvoimasta. However, schedules are not the trickiest thing when it comes to nuclear power.

Samalla, kun esimerkiksi Ranskaan ja Suomeen nousee uusia ydinvoimaloita, Saksassa ja Ruotsissa niiden käyttö halutaan lopettaa kokonaan. At the same time as new nuclear power plants are being built in France and Finland, for example, Germany and Sweden want to phase them out altogether.

Ei, ei, ei, ydinvoimaa ei! No, no, no, no nuclear power!

Suomessa etenkin ympäristöaktivistit vastustivat ydinvoimaa pitkään muun muassa ydinjätteen ja onnettomuusriskien takia. In Finland, environmental activists in particular have long opposed nuclear power because of, among other things, nuclear waste and accident risks.

Mut nyt tuuli on kääntynyt ja yhä useampi ydinvoimaa aiemmin vastustanut taho pitääkin sitä suhteellisen ympäristöystävällisenä sähköntuotantovaihtoehtona. But now the wind has turned and more and more people who have previously opposed nuclear power see it as a relatively environmentally friendly electricity generation option.

Ja tän ydinvoimalan rakentanut firma mainostaa Olkiluoto 3:a Suomen suurimpana ilmastotekona. And the company that built the nuclear power plant today advertises Olkiluoto 3 as Finland's largest climate act.

Mikä siis muuttui? So what changed?

Miten ydinenergiasta tuli “vihreetä” energiaa? How did nuclear energy become “green” energy?

Siellä se uus Olkiluoto 3 on, ja uskokaa tai älkää, se on toiminnassa! That's where the new Olkiluoto 3 is, and believe it or not, it's in operation!

Olkiluoto 3:n ydinreaktio käynnistettiin joulukuussa, ja sen pitäisi liittyä sähköverkkoon lähiaikoina. Olkiluoto 3's nuclear reaction was launched in December and should be connected to the electricity grid in the near future.

Silloin se tuottaisi noin 15 prosenttia kaikesta Suomessa tuotetusta sähköstä. Then it would produce about 15 percent of all electricity produced in Finland.

Ja tän toimiessa peräti 40 prosenttia Suomen sähköstä tuotetaan ydinvoimalla. And when operating here, as much as 40 percent of Finland's electricity is generated by nuclear power.

Yksinkertaistettuna tää laitos toimii niin, että uraania sisältävät polttoainesauvat kuumenevat. Simplified, the plant operates to heat uranium-containing fuel rods.

Ydinreaktio kuumentaa vettä, kuuman veden avulla tehdään höyryä, höyryn avulla pyöritetään turbiinia, ja turbiinin generaattori tuottaa sähköä. The nuclear reaction heats the water, the hot water is used to make steam, the steam is used to rotate the turbine, and the turbine generator produces electricity.

Ydinsähkön hyöty on siis se, että itse ydinreaktio ei synnytä hiilidioksidipäästöjä, kuten esimerkiksi kivihiilen polttaminen sähkön ja lämmön lähteeksi. The benefit of nuclear electricity is therefore that the nuclear reaction itself does not emit carbon dioxide, such as burning coal as a source of electricity and heat.

Mutta haittana on, että käytetyistä polttoainesauvoista syntyy radioaktiivista ja vaarallista ydinjätettä, joka pitää eristää kaikesta elävästä ainakin sadaksi tuhanneksi vuodeksi. But the downside is that the spent fuel rods generate radioactive and hazardous nuclear waste that must be isolated from all living things for at least a hundred thousand years.

Toinen haitta on, että ydinvoimaan liittyy onnettomuusriski. Another disadvantage is that there is an accident risk associated with nuclear power.

Vaikka tällaiset onnettomuudet ovat tosi harvinaisia, ne ovat vaikuttaneet voimakkaasti ihmisten mielipiteisiin ydinvoimasta. While such accidents are very rare, they have strongly influenced people’s opinions about nuclear power.

Fukushiman onnettomuuden jälkeen Saksa päätti luopua kokonaan ydinvoimasta. Following the Fukushima accident, Germany decided to abandon nuclear power altogether.

En tiedä sitten tälleen paluumuuttajana, että pitääkö pistää torppa palamaan ja lähteä ydinvoimapakolaiseksi. I do not know then, as a returnee, whether the croft should be set on fire and left as a nuclear refugee.

Kun Olkiluoto 3 päätettiin rakentaa vuonna 2002, ydinvoimaa vastustettiin voimakkaasti. When it was decided to build Olkiluoto 3 in 2002, there was strong opposition to nuclear power.

Itse asiassa niin voimakkaasti, että vihreät lähti rakentamispäätöksen takia hallituksesta. In fact, so strongly that the Greens left the government because of the construction decision.

Vuonna 2007 ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit tunkeutuivat Olkiluoto kolmosen työmaalle. In 2007, activists from the environmental organization Greenpeace infiltrated the Olkiluoto 3 site.

Osa kiipesi aidan yli ja yhteen työmaanostureista. Some climbed over the fence and into one of the construction site cranes.

Sit taas vuonna 2014 vihreät lähti TAAS hallituksesta ydinvoiman takia. Then again in 2014, the Greens again left the government due to nuclear power.

Olo on haikee ja raskas. The feeling is longing and heavy.

Nostureissa ennen roikkunut Greenpeace ei nykyään toki kannata ydinvoimaa, mutta se ei myöskään enää aja aktiivisesti ydinvoiman alasajoa Suomessa. Of course, Greenpeace, which used to hang in cranes, is no longer in favor of nuclear power, but it is no longer actively pursuing the decommissioning of nuclear power in Finland.

Tältä näyttää ydinvoimalan vessa. This is what a toilet in a nuclear power plant looks like.

Samalla kaksi kertaa hallituksesta ulos marssinut vihreät on vaihtanut äänensävyä ydinvoiman suhteen. At the same time, the Greens marched out of the government twice -

Tää johtuu siitä, että ilmastonmuutoksen torjumisella on kiire. This is due to the urgency of combating climate change.

Tästä kertoo se, että tällaisessa suuressa ilmastotoimien säätelypaketissa Euroopan komissio on suositellut, että ydinvoima saisi niin sanotun vihreän energian luokituksen. This is illustrated by the fact that, in such a major regulatory package, the European Commission has recommended that nuclear power be given a so-called green energy rating.

Luokituksen on tarkoitus muun muassa houkutella ja kannustaa sijoittajia ohjaamaan rahoitusta myös ydinvoimaan uusiutuvien energiaratkaisujen rinnalla. Among other things, the rating is intended to attract and encourage investors to direct funding to nuclear power alongside renewable energy solutions.

Kun Olkiluodossa on reaktorit 2, 1 ja 3, niin sen lisäksi toiminnassa olevia ydinvoimaloita on Suomessa myös Loviisassa. While Olkiluoto has reactors 2, 1 and 3, there are also nuclear power plants in operation in Loviisa, Finland.

Suomelle luokitus tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että nykyisiin tiensä päässä oleviin ydinvoimaloihin saataisiin helpommin jatkoaikaa. For Finland, the classification would mean, for example, that it would be easier to get extension time for existing nuclear power plants at the end of the road.

Se koskisi käytännössä Loviisassa sijaitsevia kahta reaktoria, jotka on tulossa tiensä päähän lähivuosina. It would practically apply to the two reactors in Loviisa, which are coming to an end in the next few years.

Mutta tämä ei tietenkään poista ydinvoiman olemassa olevia ongelmia. But this, of course, does not eliminate the existing problems of nuclear power.

Esimerkiksi sitä, mitä sille sata tuhatta vuotta saastuttavalle ydinjätteelle pitäisi tehdä. For example, what should be done about that one hundred thousand years of polluting nuclear waste.

Tää on syy sille, miksi esimerkiksi Saksassa ydinvoimaa ja tätä ydinvoiman vihreää luokitusta vastustetaan voimakkaasti. This is the reason why, in Germany, for example, there is strong opposition to nuclear power and this green classification of nuclear power.

Suomessa tätä on yritetty ratkaista sijoittamalla käytetyt ydinjätesauvat kallioluolaan, joka tunnetaan myös Onkalona. In Finland, attempts have been made to solve this by placing the spent nuclear waste rods in a rock cave, also known as Onkalo.

Se toimii niin, että käytetty polttoainesauva suljetaan kuparikapseliin, ja se haudataan 400 metrin syvyyteen. It works by enclosing the spent fuel rod in a copper canister and burying it to a depth of 400 meters.

Mut ongelmana on, että ydinjätettä kertyy koko ajan lisää. But the problem is that more and more nuclear waste is accumulating.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että on päätetty, että ydinjäte on ilmastonmuutoksen rinnalla pienempi paha. Now, however, it seems that it has been decided that nuclear waste is a lesser evil alongside climate change.

Millä tavalla sä haluaisit Suomen sähkön tulevaisuudessa tuotettavan? In what way would you like Finnish electricity to be produced in the future? Lisää ydinvoimaa vai uusiutuvia? More nuclear power or renewables? Kommentoi, tilaa kanava ja tykkää tästä videosta. Comment, subscribe to the channel and like this video.