×

Nous utilisons des cookies pour rendre LingQ meilleur. En visitant le site vous acceptez nos Politique des cookies.


image

Finnish Holiday, Finnish Holidays - Easter - Pääsiäinen

Finnish Holidays - Easter - Pääsiäinen

Hei kaikki minä olen Päivi, myös Suomessa maalis-huhtikuun vaihteessa vietettävä pääsiäinen on kristillisistä juhlista vanhin ja tärkein. Pääsiäistä vietetään kevään ensimmäistä täysikuuta seuraavana sunnuntaina, aikaisintaan kahdeskymmenes toinen maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta. Tällä oppitunnilla kerron mitä erityispiirteitä liittyy pääsiäisen viettoon Suomessa. Tiedätkö millä muilla nimellä kutsutaan pääsiäisviikkoa? Näytämme oikean vastauksen videon lopussa. Pääsiäisenä juhlitaan Jeesuksen ylösnousemusta mutta monet pääsiäiseen liittyvät suomalaiset perinteet ovat alun perin pakanallisia ja liittyvät valon lisääntymiseen luonnossa. Pääsiäisviikon tai toiselta nimeltään hiljaisen viikon aloittaa palmusunnuntai, pääsiäiseen kuuluvia pyhäpäiviä ovat pitkäperjantai pääsiäissunnuntai ja toinen pääsiäispäivä.

Palmusunnuntaina lapset pukeutuvat pääsiäisnoidiksi ja lähtevät naapurustoon virpomaan, mukanaan koristelemaansa värikkäät pajunoksat. Virpojat toivottaa onnea ja terveyttä paljon oksia heiluttamalla ja lausumalla samaan aikaan virpomislorun. Palkaksi pienet noidat saavat yleensä suklaamunia tai muita makeisia, koristellut pajunoksat symboloivat palmusunnuntain palmunlehviä ja kevään saapumista. Pajunkissoja ja koivunoksia laitetaan myös kodeissa maljakkoon esille sekä rairuohoa kasvatetaan kevään ja elämän juhlistamiseksi. Mämmi on kaikista perinteisin suomalainen pääsiäisherkku, se on imellettyä makeaa ruispuuroa joka valmistetaan ruismaltaasta ja ruisjauhoista. Mämmi tarjoillaan yleensä kuohukerman, maidon tai vaniljajäätelön kanssa. Pasha puolestaan on rahkajälkiruoka joka on levinnyt suomalaisten pääsiäispöytiin ortodoksien perinteestä. Pääsiäiseen kuuluvat myös pieniä leluja sisältävät suklaamunat ja pääsiäisrakeet. Suolaisia herkkuja ovat erilaiset lammas- ja kalaruoat, verimakkara ja uunijuusto. Aiemmin uskottiin että juuri pääsiäisenä hyvät ja pahat voimat taistelevat keskenään joten pääsiäislauantaina tai sitä seuraavana yönä sytytettiin suuria rovioita, pääsiäiskokkoja. Pääsiäiskokojen uskottiin karkottavan noitia ja pahoja henkiä. Kokkoja sytytetään toisinaan vieläkin, erityisesti Pohjanmaalla.

Ja nyt annan teille oikean vastauksen tietovisan kysymykseen. Tiedätkö millä muilla nimillä kutsutaan pääsiäisviikkoa? Pääsiäisviikkoa kutsutaan myös nimillä hiljainen viikko tai piinaviikko ja sen jokaiselle päivälle on olemassa erityinen nimi, palmusunnuntai malkamaanantai tikkutiistai kellokeskiviikko kiirastorstai pitkäperjantai pääsiäislauantai hiljainenlauantai tai lankalauantai, sukkasunnuntai eli pääsiäissunnuntai sekä toinen pääsiäispäivä. Miten tämä oppitunti sujui? Opitko jotain mielenkiintoista? Onko sinun kotimaassasi erityisiä pääsiäisperinteitä? Jätä meille kommenttia osoitteeseen Finnishpod101.com ja nähdään taas seuraavalla oppitunnilla.

Finnish Holidays - Easter - Pääsiäinen Finnische Feiertage - Ostern - Ostern Finnish Holidays - Easter - Easter

Hei kaikki minä olen Päivi, myös Suomessa maalis-huhtikuun vaihteessa vietettävä pääsiäinen on kristillisistä juhlista vanhin ja tärkein. Hello, I am Päivi, and Easter, which is celebrated in Finland at the turn of March-April, is the oldest and most important of the Christian celebrations. Pääsiäistä vietetään kevään ensimmäistä täysikuuta seuraavana sunnuntaina, aikaisintaan kahdeskymmenes toinen maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta. Easter is celebrated on the Sunday following the first full month of spring, no earlier than the twenty-second day of March and no later than 25 April. Tällä oppitunnilla kerron mitä erityispiirteitä liittyy pääsiäisen viettoon Suomessa. In this lesson, I will tell you what special features are associated with the celebration of Easter in Finland. Tiedätkö millä muilla nimellä kutsutaan pääsiäisviikkoa? Do you know what other name Easter Week is called? Näytämme oikean vastauksen videon lopussa. We'll show you the correct answer at the end of the video. Pääsiäisenä juhlitaan Jeesuksen ylösnousemusta mutta monet pääsiäiseen liittyvät suomalaiset perinteet ovat alun perin pakanallisia ja liittyvät valon lisääntymiseen luonnossa. Easter celebrates the resurrection of Jesus, but many Finnish traditions related to Easter are originally pagan and related to the increase of light in nature. Pääsiäisviikon tai toiselta nimeltään hiljaisen viikon aloittaa palmusunnuntai, pääsiäiseen kuuluvia pyhäpäiviä ovat pitkäperjantai pääsiäissunnuntai ja toinen pääsiäispäivä.

Palmusunnuntaina lapset pukeutuvat pääsiäisnoidiksi ja lähtevät naapurustoon virpomaan, mukanaan koristelemaansa värikkäät pajunoksat. Virpojat toivottaa onnea ja terveyttä paljon oksia heiluttamalla ja lausumalla samaan aikaan virpomislorun. Palkaksi pienet noidat saavat yleensä suklaamunia tai muita makeisia, koristellut pajunoksat symboloivat palmusunnuntain palmunlehviä ja kevään saapumista. As a reward, the little witches usually receive chocolate eggs or other sweets, while the decorated willow branches symbolise the palm leaves of Palm Sunday and the arrival of spring. Pajunkissoja ja koivunoksia laitetaan myös kodeissa maljakkoon esille sekä rairuohoa kasvatetaan kevään ja elämän juhlistamiseksi. Mämmi on kaikista perinteisin suomalainen pääsiäisherkku, se on imellettyä makeaa ruispuuroa joka valmistetaan ruismaltaasta ja ruisjauhoista. Mämmi tarjoillaan yleensä kuohukerman, maidon tai vaniljajäätelön kanssa. Pasha puolestaan on rahkajälkiruoka joka on levinnyt suomalaisten pääsiäispöytiin ortodoksien perinteestä. Pääsiäiseen kuuluvat myös pieniä leluja sisältävät suklaamunat ja pääsiäisrakeet. Suolaisia herkkuja ovat erilaiset lammas- ja kalaruoat, verimakkara ja uunijuusto. Aiemmin uskottiin että juuri pääsiäisenä hyvät ja pahat voimat taistelevat keskenään joten pääsiäislauantaina tai sitä seuraavana yönä sytytettiin suuria rovioita, pääsiäiskokkoja. Pääsiäiskokojen uskottiin karkottavan noitia ja pahoja henkiä. Kokkoja sytytetään toisinaan vieläkin, erityisesti Pohjanmaalla.

Ja nyt annan teille oikean vastauksen tietovisan kysymykseen. Tiedätkö millä muilla nimillä kutsutaan pääsiäisviikkoa? Pääsiäisviikkoa kutsutaan myös nimillä hiljainen viikko tai piinaviikko ja sen jokaiselle päivälle on olemassa erityinen nimi, palmusunnuntai malkamaanantai tikkutiistai kellokeskiviikko kiirastorstai pitkäperjantai pääsiäislauantai hiljainenlauantai tai lankalauantai, sukkasunnuntai eli pääsiäissunnuntai sekä toinen pääsiäispäivä. Miten tämä oppitunti sujui? Opitko jotain mielenkiintoista? Onko sinun kotimaassasi erityisiä pääsiäisperinteitä? Jätä meille kommenttia osoitteeseen Finnishpod101.com ja nähdään taas seuraavalla oppitunnilla.