×

Nous utilisons des cookies pour rendre LingQ meilleur. En visitant le site vous acceptez nos Politique des cookies.


image

8sidor lättlästa nyheter 2020, nyheter från 2020-02-14

nyheter från 2020-02-14

Sverige

Hon varnar för tramadol

För tolv år sedan använde få svenskar drogen tramadol. Men i dag använder allt fler unga drogen. – Tramadol är den näst vanligaste drogen. Det säger Maria Almazidou som hjälper folk som tar droger i Malmö. Poliserna i södra Sverige varnar också för drogen. Det finns risk att ännu fler kommer att ta drogen i framtiden. Tramadol finns som tabletter. De blir smugglade till Sverige från andra länder. Förra året stoppade poliserna över 900 tusen sådana tabletter som skulle bli smugglade till Sverige. – Vi är oroliga över drogerna. I USA har de haft en kris med liknande droger. Vi måste jobba hårt för att försöka stoppa det här i Sverige, säger Maria Almazidou. En del ungdomar börjar ta drogen redan när de är 16 år gamla. Många unga kallar drogen för tram. Det är mycket lätt att bli beroende av den. – Och de som försöker sluta mår mycket dåligt. De behöver ofta hjälp från vården för att klara det, säger Maria Almazidou. Det finns också stor risk att de som börjar ta drogen sedan också börjar med andra droger.

Sverige

Elever får inte gå i skolan

Fyra elever på en skola i Malmö har blivit stoppade. De har inte fått komma till skolan den här veckan. Eleverna går i fjärde klass. Det är mycket ovanligt att så unga elever blir stoppade. Barnen slog en annan elev i tisdags. De slog också vuxna som försökte att stoppa dem.

Sverige

Unga tror inte på framtiden

Många unga människor tror inte på framtiden. Var tredje ung person säger att framtiden ser mörk ut. Det är en ökning. Det visar den stora undersökningen Ungdomsbarometern. Flera tusen unga i åldrarna 15 till 24 år har svarat på frågor. – De unga är oroliga för klimatet. Det är den stora förklaringen, säger Ulrik Hoffman som är chef för undersökningen. Men det finns också hopp. Fler unga i dag tycker att de kan påverka samhället.

Världen

800 tusen är på flykt i Syrien

Allt fler människor flyr från kriget i Syrien. Värst är det i området runt staden Idlib i norra Syrien. Över 800 tusen människor är på flykt sedan början av december. De flesta är kvinnor och barn. Det säger Förenta Nationerna, FN. Grupper som är motståndare till regeringen i Syrien har länge styrt i Idlib. Nu försöker Syriens regering att ta tillbaka staden. De har hjälp av militärer från Ryssland. Och striderna är inte över. FN tror att ännu fler människor kommer att försöka att lämna området. – Tusentals människor flyr på flak på lastbilar eller genom att gå. De lämnar ofta på natten för att inte bli upptäckta, säger David Swanson på FN. De flesta har tagit sig till gränsen mot Turkiet. Turkiet har sedan tidigare kommit överens med Ryssland om att ha soldater i norra Syrien. Men den senaste tiden har flera turkiska soldater blivit dödade av militärer från Syrien. Turkiet bråkar nu med både Syrien och Ryssland. Turkiet anklagar Ryssland och Syrien för brott i kriget. Ryssland anklagar i stället Turkiet för att ha brutit mot deras avtal. Många är oroliga över att det ska göra att det blir ännu mer krig och våld i norra Syrien.

Världen

100 miljoner trängs i Egypten

I tisdags föddes Yasmine Rabie i Egyptens huvudstad Kairo. Hon gjorde att Egyptens befolkning blev 100 miljoner. Egypten är nu Afrikas tredje största land om man räknar hur många som bor där. Men det finns stora problem med att allt fler föds i Egypten. Många i landet är fattiga. De flesta bor i samma områden i landet. Det gör att folk bor mycket trångt. Regeringen försöker få familjer att bara skaffa två barn. Amr A Nadim är läkare i Egypten. Han säger att regeringen inte gör tillräckligt för att stoppa den stora ökningen. Landets läkare behöver bättre utbildning. Och folk behöver bättre preventivmedel för att inte bli gravida, tycker han.

Sverige

Swedbank har problem

Banken Swedbank har haft problem på fredagsmorgonen. Det har varit svårt för bankens kunder att betala. Swedbank har åtta miljoner kunder i Sverige, Estland, Lettland och Litauen. 600 tusen företag använder banken. Under förmiddagen på fredagen började det mesta fungera som vanligt igen. Banken säger att de inte vet vad felet beror på. De som förlorat pengar på problemen ska få ersättning, säger banken.

Världen

Gratis tåg i Luxemburg

Den 1 mars blir det gratis att åka buss och tåg i landet Luxemburg. Det är det första land i Europa som gör så. Politikerna i landet vill få fler att åka buss och tåg i stället för bil. Det är bättre för miljön och klimatet. Politikerna planerar också att höja priset på bensin. Tidigare har Estlands huvudstad Tallinn börjat med gratis tåg och bussar. Så här mycket kostar det att åka kollektivt i andra städer i Europa: Berlin: en resa kostar 30 kronor. London: en resa kostar 61 kronor eller 30 kronor om du betalar med kort. Paris: en resa kostar 20 kronor. Stockholm: en resa kostar 45 kronor. Det skriver tidningen DN.

Sport

Tredje bronset i brottning

Sofia Mattsson från Sverige tog brons i EM i brottning. Det hände på torsdagen. Sofia Mattsson vann matchen om bronset mot Ellen Riesterer från Tyskland. Mattsson vann överlägset med poängen 10-0. – Det är jätteskönt, sade Sofia Mattsson efteråt. Men det viktigaste för henne är att få vara med i OS i sommar. Det är inte klart att hon får det. I mars är det viktiga tävlingar i Europakvalet. Då ska Sofia Mattsson tävla om att få en plats i Sveriges lag i OS.

Kultur

Han älskar schlager

I helgen är den tredje tävlingen i Melodifestivalen. Den är i staden Luleå. Anis Don Demina är en av artisterna som är med. Anis Don Demina gör väldigt många saker. Han har en egen kanal på Youtube. Han spelar saxofon. Han är expert på hiphop. Han är dj. Och nu är han med i Melodifestivalen. – Jag kan mycket om hiphop. Men jag älskar schlager, säger Anis. För två år sedan spelade Anis saxofon i Melodifestivalen. Förra året tävlade han med artisten Zeana. Men i år ska han sjunga ensam. Vem e som oss heter hans låt. – Jag sjunger, jag rappar, jag hoppar och dansar, säger han. Tävlingen kan du se i SVT och SVT play. Mariette, Drängarna och Faith Kakembo är några av de andra som tävlar på lördag.


nyheter från 2020-02-14 news from 2020-02-14

Sverige

Hon varnar för tramadol

För tolv år sedan använde få svenskar drogen tramadol. Vor zwölf Jahren verwendeten nur wenige Schweden das Medikament Tramadol. Men i dag använder allt fler unga drogen. – Tramadol är den näst vanligaste drogen. Det säger Maria Almazidou som hjälper folk som tar droger i Malmö. Poliserna i södra Sverige varnar också för drogen. Det finns risk att ännu fler kommer att ta drogen i framtiden. Tramadol finns som tabletter. Tramadol ist als Tablette erhältlich. De blir smugglade till Sverige från andra länder. Förra året stoppade poliserna över 900 tusen sådana tabletter som skulle bli smugglade till Sverige. – Vi är oroliga över drogerna. I USA har de haft en kris med liknande droger. Vi måste jobba hårt för att försöka stoppa det här i Sverige, säger Maria Almazidou. En del ungdomar börjar ta drogen redan när de är 16 år gamla. Många unga kallar drogen för tram. Viele junge Leute nennen die Drogenbahn. Det är mycket lätt att bli beroende av den. – Och de som försöker sluta mår mycket dåligt. De behöver ofta hjälp från vården för att klara det, säger Maria Almazidou. Sie brauchen oft Hilfe von der Gesundheitsversorgung, um damit fertig zu werden, sagt Maria Almazidou. Det finns också stor risk att de som börjar ta drogen sedan också börjar med andra droger. Es besteht auch ein hohes Risiko, dass diejenigen, die mit der Einnahme des Arzneimittels beginnen, dann auch andere Arzneimittel einnehmen.

Sverige

Elever får inte gå i skolan Schüler dürfen nicht zur Schule gehen

Fyra elever på en skola i Malmö har blivit stoppade. Vier Schüler einer Schule in Malmö wurden angehalten. De har inte fått komma till skolan den här veckan. Eleverna går i fjärde klass. Det är mycket ovanligt att så unga elever blir stoppade. Es ist sehr ungewöhnlich, dass solche jungen Studenten gestoppt werden. Barnen slog en annan elev i tisdags. De slog också vuxna som försökte att stoppa dem.

Sverige

Unga tror inte på framtiden

Många unga människor tror inte på framtiden. Var tredje ung person säger att framtiden ser mörk ut. Jeder dritte junge Mensch sagt, dass die Zukunft düster aussieht. Det är en ökning. Det visar den stora undersökningen Ungdomsbarometern. Flera tusen unga i åldrarna 15 till 24 år har svarat på frågor. – De unga är oroliga för klimatet. Det är den stora förklaringen, säger Ulrik Hoffman som är chef för undersökningen. Men det finns också hopp. Fler unga i dag tycker att de kan påverka samhället.

Världen

800 tusen är på flykt i Syrien

Allt fler människor flyr från kriget i Syrien. Värst är det i området runt staden Idlib i norra Syrien. Över 800 tusen människor är på flykt sedan början av december. Seit Anfang Dezember sind mehr als 800.000 Menschen auf der Flucht. De flesta är kvinnor och barn. Det säger Förenta Nationerna, FN. Grupper som är motståndare till regeringen i Syrien har länge styrt i Idlib. Nu försöker Syriens regering att ta tillbaka staden. De har hjälp av militärer från Ryssland. Och striderna är inte över. FN tror att ännu fler människor kommer att försöka att lämna området. – Tusentals människor flyr på flak på lastbilar eller genom att gå. - Tausende Menschen fliehen auf Lastwagen oder zu Fuß. De lämnar ofta på natten för att inte bli upptäckta, säger David Swanson på FN. De flesta har tagit sig till gränsen mot Turkiet. Turkiet har sedan tidigare kommit överens med Ryssland om att ha soldater i norra Syrien. Men den senaste tiden har flera turkiska soldater blivit dödade av militärer från Syrien. Turkiet bråkar nu med både Syrien och Ryssland. Turkiet anklagar Ryssland och Syrien för brott i kriget. Ryssland anklagar i stället Turkiet för att ha brutit mot deras avtal. Många är oroliga över att det ska göra att det blir ännu mer krig och våld i norra Syrien. Viele befürchten, dass dies zu noch mehr Krieg und Gewalt in Nordsyrien führen wird.

Världen

100 miljoner trängs i Egypten In Ägypten sind 100 Millionen Menschen überfüllt

I tisdags föddes Yasmine Rabie i Egyptens huvudstad Kairo. Am Dienstag wurde Yasmine Rabie in der ägyptischen Hauptstadt Kairo geboren. Hon gjorde att Egyptens befolkning blev 100 miljoner. Sie machte Ägyptens 100 Millionen Menschen. Egypten är nu Afrikas tredje största land om man räknar hur många som bor där. Ägypten ist jetzt das drittgrößte Land Afrikas, wenn man bedenkt, wie viele Menschen dort leben. Men det finns stora problem med att allt fler föds i Egypten. Många i landet är fattiga. De flesta bor i samma områden i landet. Det gör att folk bor mycket trångt. Regeringen försöker få familjer att bara skaffa två barn. Amr A Nadim är läkare i Egypten. Han säger att regeringen inte gör tillräckligt för att stoppa den stora ökningen. Landets läkare behöver bättre utbildning. Och folk behöver bättre preventivmedel för att inte bli gravida, tycker han.

Sverige

Swedbank har problem

Banken Swedbank har haft problem på fredagsmorgonen. Det har varit svårt för bankens kunder att betala. Swedbank har åtta miljoner kunder i Sverige, Estland, Lettland och Litauen. 600 tusen företag använder banken. Under förmiddagen på fredagen började det mesta fungera som vanligt igen. Am Freitagmorgen begannen die meisten Dinge wieder wie gewohnt zu funktionieren. Banken säger att de inte vet vad felet beror på. De som förlorat pengar på problemen ska få ersättning, säger banken.

Världen

Gratis tåg i Luxemburg

Den 1 mars blir det gratis att åka buss och tåg i landet Luxemburg. Det är det första land i Europa som gör så. Politikerna i landet vill få fler att åka buss och tåg i stället för bil. Det är bättre för miljön och klimatet. Politikerna planerar också att höja priset på bensin. Tidigare har Estlands huvudstad Tallinn börjat med gratis tåg och bussar. Så här mycket kostar det att åka kollektivt i andra städer i Europa: Berlin: en resa kostar 30 kronor. So viel kostet es, mit öffentlichen Verkehrsmitteln in anderen Städten Europas zu reisen: Berlin: Eine Reise kostet 30 SEK. London: en resa kostar 61 kronor eller 30 kronor om du betalar med kort. Paris: en resa kostar 20 kronor. Stockholm: en resa kostar 45 kronor. Det skriver tidningen DN.

Sport

Tredje bronset i brottning

Sofia Mattsson från Sverige tog brons i EM i brottning. Det hände på torsdagen. Sofia Mattsson vann matchen om bronset mot Ellen Riesterer från Tyskland. Mattsson vann överlägset med poängen 10-0. – Det är jätteskönt, sade Sofia Mattsson efteråt. Men det viktigaste för henne är att få vara med i OS i sommar. Det är inte klart att hon får det. I mars är det viktiga tävlingar i Europakvalet. Då ska Sofia Mattsson tävla om att få en plats i Sveriges lag i OS.

Kultur

Han älskar schlager

I helgen är den tredje tävlingen i Melodifestivalen. Dieses Wochenende ist der dritte Wettbewerb in den Melodifestivalen. Den är i staden Luleå. Anis Don Demina är en av artisterna som är med. Anis Don Demina gör väldigt många saker. Anis Don Demina macht viele Dinge. Han har en egen kanal på Youtube. Han spelar saxofon. Han är expert på hiphop. Han är dj. Och nu är han med i Melodifestivalen. – Jag kan mycket om hiphop. - Ich weiß viel über Hip Hop. Men jag älskar schlager, säger Anis. För två år sedan spelade Anis saxofon i Melodifestivalen. Förra året tävlade han med artisten Zeana. Men i år ska han sjunga ensam. Vem e som oss heter hans låt. Wer uns mag, heißt sein Lied. – Jag sjunger, jag rappar, jag hoppar och dansar, säger han. Tävlingen kan du se i SVT och SVT play. Mariette, Drängarna och Faith Kakembo är några av de andra som tävlar på lördag.