Haverikommissionen vill undersöka Estonias skrov
2020-11-27 12:00:00
Statens haverikommission vill kunna analysera Estonias skrov. Detta för att försöka komma fram till hur det nyupptäckta hålet, som avslöjades tidigare i höst, har uppkommit.
– Frågan om nya framtida dykningar, där är vi inte framme ännu, säger ställföreträdande generaldirektör Jonas Bäckstrand till Ekot.
Arbetet med den preliminära bedömningen, som haverikommissionerna i Estland, Finland och Sverige arbetar med, pågår för fullt. Enligt ställföreträdande generaldirektör på SHK, Jonas Bäckstrand, kommer det kräva ännu mer tid eftersom det är mycket material att gå igenom, både från tidigare utredningar och rapporter om olyckan och nya uppgifter som utredarna behöver.
Bland annat arbetar man nu med att få tag i fartygets ritningar, men också kartläggningar av bottenförhållandena på platsen.
Nu säger Jonas Bäckstrand till Ekot dessutom att de behöver undersöka fartygets skrov. Det är så kallade metallurgiska analyser och analyser av skrovkonstruktionen som behöver göras, säger han.
Detta för att klarlägga uppkomsten av hålet i fartygets skrov, som avslöjades i slutet av september. Men det finns ännu inget beslut om nya dykningar, poängterar han.
– Till att börja med så handlar det ju om att, utifrån ritningar och andra uppgifter om fartygets konstruktion samt materialet i fartyget, analysera vilka krafter som behövs och vilka scenarier som är sannolika för att orsaka hålen som finns i fartyget. Frågan om nya framtida dykningar, där är vi inte framme ännu. Men vi utesluter ingenting, säger Jonas Bäckstrand.
För ett par veckor sedan besökte också Estlands haverikommission Sverige och tillsammans undersökte de Estonias bogvisir, som förvaras på Muskö utanför Stockholm. Vid samma besök fick de också se hela råfilmsmaterialet från dykningarna tillsammans med filmmakarna bakom avslöjandet.
– Jag vill inte nu går ut med några slutsatser kring det. Vi har ju fått se hur skrovet ser ut i den här filmen. Det är bitvis vissa bra bilder, och bitvis bilder där man störs av de mikroblager som finns nära botten och som försämrar sikten. Men vi har fått se materialet och är väldigt nöjda med att filmbolaget har ställt upp och gett oss tillgång till det, säger Jonas Bäckstrand.