Ny metod för levertransplantationer – fler kan få nya organ
2020-11-05 20:59:00
En ny operationsmetod för levertransplantationer, som gör att tillgången till organ ökar, har införts på universitetssjukhusen Sahlgrenska och Karolinska.
Enligt transplantationskirurgen Carl Jorns är det goda nyheter för de som köar för en ny lever.
– Det viktiga är att vi nu kan göra fler levertransplantationer och att fler patienter då överlever, säger Carl Jorns.
Levertransplantationer har fram tills nu Sverige bara genomförts med donatorer som varit hjärndöda, men där hjärtat fortfarande är igång, eftersom levern skadas på bara några minuter utan blodgenomströmning.
Detta har begränsat möjligheten till att använda organ från donatorer efter cirkulationsstopp och i dag står runt 80 patienter på kö för att få en ny lever och ibland dör patienter under kötiden.
Med den nya operationsmetoden tillförs donatorns lever varmt blod via en modifierad hjärt-lungmaskin och kan då hållas vid liv i ytterligare några timmar. Metoden är etablerad i Spanien och Storbritannien och har nu för första gången utförts på en patient i Sverige.
– Den patienten mår bra och levern fungerar bra, säger Carl Jorns.
Nu kan chanserna öka även för dem som väntar på hjärttransplantation. Forskare vid Lunds Universitet har utvecklat en metod som ökar tiden ett människohjärta kan förvaras utanför kroppen, från fyra till tolv timmar, genom att förvara det i en lösning av kokain och adrenalin.
Enligt Carl Jorns finns likheter mellan de båda metoderna.
– Den liknar den teknik vi använder. Skillnaden är att vi använder varmt blod och att vi låter organen ligga kvar i donatorn, säger Carl Jorns, transplantationskirurg vid Karolinska universitetssjukhuset.