June 8 3
آن طور که مقامات جمهوری اسلامی گفته اند خودروی حامل اتباع افغانستان و احتمالا پاکستان روز پنج شنبه پانزده خرداد در حومۀ شهر یزد با دستور توقف مأموران پلیس مواجه شده. اما رانندۀ خودرو به این دستور بی توجهی کرده و مأموران لاستیک خودرو را هدف قرار داده اند. بنابراین گزارش، خودرو در حالی که چرخ آن آتش گرفته بود چند کیلومتر به حرکت خود ادامه داده. و بعدا به طور کامل دچار آتش سوزی شده است. به گزارش پلیس در این حادثه سه نفری که در صندوق عقب بوده اند در جریان آتش سوزی در دم جان باخته و هشت تن دیگر نیز به بیمارستان منتقل شده اند. عبدالغفور لیوان سفیر افغانستان در ایران که به استان یزد سفر کرده و با مجروحان حادثه در چند بیمارستان دیدار کرده، روز یکشنبه در گفتگو با رادیو اروپای آزاد رادیو آزادی بخش افغانستان در مورد دیدار با مجروحان چنین گفت:
از جمله دوازده تنی که در این [؟] انتقال پیدا می کردند، سه تنشان جان هایشان را از دست داده اند. پنج تن جدی زخمی هستند. که در بینشان وضعیتی یکی شان قابل نگرانی است. و سه تن آن ها در اردوگان مهاجرین نگهداری می شوند. و یک تن سرنوشت اون معلوم نیست. اما این یازده تن با این ها ما دیدار کردیم. خود زخمی ها می گفتند که با ما یک تن تبعۀ پاکستانی بود اما مسئولیت در این زمینه اضهار بی اطلاعی می کردند. که هنوز این مشخص نیست که کدام تبعۀ پاکستان در بین این ها بوده یا نه.
سفیر افغانستان می گوید هنگام بازدید از یکی از مجروحان در مورد دستبندی که به او در تخت بیمارستان زده شده اعتراض کرده است.
ما به خاطر دریافت وضعیت حقیقی این واقعه و وضعیتی که مجروحین سفر کرده بودند رفتیم آنجا. زمان عیادت از اولین مجروح با تأسف دیدیم که بر دست او دستنبد زده شده بود و ما در همون لحظه در همون جا اعتراض کردیم و گفتیم درست نیست که یک مجروح را شما دستنبد بزنید. و این هرچه زودتر بایدرها شود. و در اونجا مسئولین تعهد سپردند که ایشان زود رها خواهد شد.
رسول موسوی مدیر کل غرب آسیای وزارت خارجه جمهوری اسلامی پس از سفر سفیر افغانستان به شهر یزد، در حساب توئیتری خود نوشت خودرویی که مأموران پلیس به آن شلیک کرده اند ظرفیت چهار سرنشین را داشته حال آنکه سیزده تن در این خودرو بوده اند. که سه تن از آن ها در صندوق عقب خودرو پیدا شده اند. او افزوده است پلیس ایران به قاچاقچیان شلیک می کند. چه قاچاقچی مواد مخدر باشد چه قاچاقچی انسان. با این همه عبدالغفور لیوان سفیر افغانستان در ایران در مورد پیگیری های دیپلماتیک این رویداد به رادیو اروپای آزاد رادیو آزادی بخش افغانستان می گوید:
ما در یافته های ابتدایی خود [؟] ما بود و بر اساس اظهارات مسئولین این ولایت و همچین اظهارات مجروحین حادثه کسانی که قربانی این حادثه بودند ما گزارش مکمل حادثه را به وزارت امور خارجه افغانستان بفرستیم. ظاهراً [؟] فرار کرده و مسئولین گفتند مسبب اصلی [؟] است و ما او را شناسایی کردیم و به زودترین فرصت دستگیر خواهد شد و به مراجع قانونی و اصلی گذر خواهد کرد. البته این قضیه ایجاب یک به اصطلاح تحقیقات عمیق تر و با جزئیات بهتر می کنه که او هم قرار است که ما تحقیق می کنیم. و قرار است که از طرف ارگان های مربوط ایران در این زمینه تحقیقات بیشتر و نتایجش در جانب افغانستان سپرده شود. و در این زمینه پی گیری ها توسط وزارت امور خارجه افغانستان جریان دارد.
این دومین بار در یک ماه گذشته است که طی آن موضوع مهاجران و پناهجویان افغان در ایران خبرساز می شود. در سیزدهم اردیبهشت ماه نیز گزارش هایی دربارۀ بدرفتاری مرزبانان ایران با گروهی از شهروندان افغان که به غرق شدن شماری از آن ها در رودخانۀ هیرمند منجر شد انتشار یافت. جمهوری اسلامی گزارش ها در مورد ضرب و شتم و به آن انداختن پناهجویان افغان توسط نیروهای مرزی ایران را تکذیب کرد. با توجه به اینکه هنوز گزارش کاملی در مورد رویدادها در پیوند با رودخانۀ هیرمند از سوی دو طرف ارائه نشده سفیر افغانستان می گوید:
تحقیق از دو قضیه در سطح بالا در بین وزارت های خارجه هر دو کشور که عالی ترین ارگان اجرایی در سیاست خارجی هستند جریان داره. و تا زمانی که رسما تحقیقات به ما سپرده می شه در این زمینه پیش داوری درست نیست.
حوادث اخیر در ارتباط با پناهجویان افغان همچنین با انعکاس و واکنش های گسترده ای در شبکه های اجتماعی همراه بوده است.
ادامۀ بررسی شلیک به خودروی مهاجران در یزد. مهاجران افغان. اما بشنویم گزارشی دیگر. اولین جلسۀ محاکمۀ مدیر کل سابق امور مالی و معاون سابق ریاست قوۀ قضائیۀ ایران و افراد دیگر به عنوان متهمان یک پروندۀ فساد و ارتشا صبح یکشنبه در تهران تشکیل شده. حسین احمدی نیا حقوقدان و وکیل دادگستری در ایران که ساکن هلند هست در این باره بیشتر برای ما می گه.
اکبر طبری به عنوان فرد شماره دوی قدرتمند دستگاه قضایی ایران در دوران ریاست آقای صادق آملی لاریجانی بود. این فرد از قدرت بسیار وسیعی برخوردار بود و با شبکه های مختلفی که در دستگاه قضایی بود به نوعی در ارتباط بود. از قدرت خود به انواع مختلف سواستفاده های بسیار کلانی برد و به تبع این بحث وجود داره این فرد به تنهایی نیم تونه از این همه قدرت و رانت در حوزه های مختلف برخوردار باشه و این بیشتر برمی گرده به اختیارات فراقانونی که رئیس سابق قوۀ قضائیه در اختیار ایشان گذاشته بود.
قوۀ قضائیه همواره در مظان اتهام فساد و رانت هست و تا به امروز کمتر به موضوعات حقوقی وضعیت فساد در دستگاه قضایی توجه شده. یکی از اقداماتی که آقای ابراهیم رئیسی در دوران ریاست خود انجام داد گرفتن آقای اکبر طبری بود. ولو اینکه بحث اکبر طبری فراتر از آنچه که در اذهان مطرح شده بود پیش می رفت. و حالا تذکراتی که دیگران، بعضی از نمایندگان، بعضی از افراد خاص مطرح کردند در نهایت بازتاب وسیع این در رسانه ها موجب دستگیری اکبر طبری شد. اما نکته ای که وجود داره این هست که آیا اکبر طبری به تنهایی خود به تنهایی در این فسادها دست داشته است؟ این واقعا جای بررسی داره که اکبر طبری به تنهای نتونسته این کارها رو انجام بده. به طبع چراغ سبز صادق آملی لاریجانی در این قضیه بسیار مهمه. اما شوربختانه دادگاه به این موضوع نپرداخته.
بله شنیدید نظر این وکیل دادگستری رو. حسین احمدی نیاز، حقوقدادن و وکیل دادگستری در هلند رو. بریم سراغ شبکه های اجتماعی. می دونید که محمدرضا حیاتی گویندۀ خبر خیلی خبرساز شد به دنبال تعریف و تمجیدی که از ابی کرده بود. و همچنین مقداری هم از فردین گفته بود. مانیا منصور با ماست تا بیشتر برای ما بگه که در شبکه های اجتماعی چه گذشت.
بله همون طور که گفتی خبری از محمدرضا حیاتی گویندۀ باسابقۀ صدا و سیمای جمهوری اسلامی که گفته از ورود به تلویزیون منع شده و واکنش ابی خوانندۀ معروف موسیقی پاپ در ایران در شبکه های اجتماعی هم بازتاب داشته. آقای حیاتی در مصاحبه ای گفته بوده که به ابی ارادت داره و بعدش گفته بهش گفتن فعلا نیا به صدا و سیما. دیروز ابی هم در یک پست اینستاگرامی با انتشار عکسی از آقای حیاتی از این موضوع ابراز تأسف کرده بود و نوشته بود هنوز بعد از چهل و یک سال تبعید نمی دانم که من و هنرمندانی مثل من مرتکب چه گناهی شده بودیم به جز اهدای شادی به مردم و خواندن از آزادی که تا به امروز طرفداران و علاقه مندانمان تحت فشار و زور هستند.
در توئیتر با هشتگ های ابی حیاتی، محمدرضا حیاتی و قاتلان زنجیره ای به این موضوع واکنش نشون دادند. از جمله فرشته نوشته حیاتی رو به خاطر آوردن اسم ابی ممنوع التصویر می کنید بعد هشتگ می زنید نمی توانم نفس بکشم. خدایی روتون می شه؟ آزاد نوشته در طول تاریخ هیچ گوینده ای به اندازۀ حیاتی دروغ نگفته. الان یک راه دارد. شهامت داشته باشد از مردم به خاطر چندین سال دروغگویی پوزش بخواهد.
اما محمدعلی ابطحی مشاور خاتمی، زمانی که آقای خاتمی رئیس جمهور بود، توئیت کرده و نوشته واقعا تا کجا به آقای حیاتی گویندۀ نازنینی که از ایام جنگ تا حالا خبرهایی که می نوشتید را می خواند به خاطر ابراز ارادت به ابی از گویندگی محرومش کرده اید. آقایان صدا و سیما یک سری به اتاق و ماشین دختر و پسرتان بزنید. پر از آهنگ های ابی است. نفاق و دروغگویی را ترویج نکنید.
مصطفی نوشته همان معاونت سیاسی که با پخش خبر حمایت لیدی گاگا از جنبش اعتراضات سیاهپوستان و پخش عکس او مشکل نداره، محمدرضا حیاتی رو با وجود عذرخواهی به خاطر نام بردن از ابی معلق می کنه. مهیار می گه آقای حیاتی سال هشتاد و هشت هم موند تو صدا و سیما و هرچی خبر دروغ و چرت و پرت بود رو روخوانی کرد. حالا به خاطر آوردن اسم ابی گفتن دیگه نیا.
وقتمون زیاد نیست مانیا. خیلی کوتاه.
بله فقط یک...شهاب نوشته حیاتی اون لحظه ای که خبر فوت امام رو هم خوند هم ارادتمند آهنگ های قبل از انقلاب ابی بود یا بعدا همۀ آلبوم های ابی رو دانلود کرده؟
سپاسگزارم. نگاهی بود به محمدرضا حیاتی و ابی که خبرساز شدن. البته آقای حیاتی گفته که مدت هاست که بازنشستۀ سازمان صدا و سیما شده. سپاسگزارم که با من محمد ضرغامی و همکارانم در این نیمروز نوزدهم خرداد ماه همراه بودید.