Omsorgspersonal jobbar trots väntan på provsvar
2020-11-29 02:00:00
Det finns inga regler som säger att anställda i vård- och omsorgen som bor med någon som är misstänkt smittad av covid-19 ska vara hemma från jobbet.
Flera anställda i omsorgen som Ekot pratat med tycker att det känns konstigt och de oroar sig för att smittan ska komma in i äldreomsorgen.
– Båda två ska gå och testa sig först, och är man negativ så går man och jobbar och är man positiv så stannar man hemma, men jag tycker inte att man ska gå omedveten, det kan ju hända att du är symtomfri men ändå har det, säger undersköterskan Åsa i Malmö.
De nya förhållningsregler, som kom i höstas, för att begränsa smittspridningen säger att om någon i en familj har covid-19 ska övriga vuxna och gymnasieungdomar i familjen också vara hemma även om de inte har symtom.
Men det här gäller bara vid konstaterad smitta. Om någon i hushållet har förkylningssymtom, men inte har testat sig för covid-19 eller väntar på provsvar, finns inga generella regler att övriga ska vara hemma – inte heller för de som jobbar i vård- och omsorgen.
Ekot har varit i kontakt med 17 av landets 21 smittskyddsläkare och grundregeln är att vård- och omsorgspersonal kan jobba - så länge de inte har symtom - även om de bor med någon som har symtom.Samma gäller i samband med smittspårning, vid ett utbrott till exempel på ett äldreboende - kan personal få jobba i väntan på sina provsvar - så länge de inte har symtom.
Men det här är en fråga som har lett till diskussion i sociala medier bland vård- och omsorgspersonal, som oroar sig för att smittan ska komma in i äldreomsorgen.
Peter Holmström, enhetschef i äldreomsorgen i Malmö, säger att man vidtagit flera åtgärder för att förhindra att eventuell smitta sprids från anställda utan symtom, man uppmanar de anställda att vara extra uppmärksamma på hur de mår och har munskydd vid all vård som är nära de gamla.
– Det skyddet har vi, och de åtgärderna blir ju extra viktiga att följa när vi har de här smittspårningarna, säger Holmström.
Känner du dig trygg med det?
– Jag tänker att man aldrig känner sig trygg med den här sjukdomen, men jag känner mig trygg med de åtgärderna som vi vidtar.
Folkhälsomyndighetens hållning är att personer utan symtom endast står för en liten andel av smittspridningen. Ekots enkät till smittskyddsläkarna visar dock att man gör olika i olika delar av landet. Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i region Sörmland, säger att man gör en bedömning från fall till fall, beroende på hur stark misstanken är om att det handlar om covid-19.
– Jag ser det som ganska klokt att man gör individuella bedömningar i det här fallen, för i några tillfällen när man gått till arbetet så har det tyvärr blivit en omfattande smittspridning kring de här personerna om det har dröjt med provsvaren, säger Signar Mäkitalo.