Bostadsbrist bakom dumpning
2020-11-16 17:58:00
Välbärgade kommuner i Stockholmsområdet pekas av många kommuner i landet ut som skyldiga till det som brukar kallas social dumpning, att människor utan egen försörjning eller bostad tvingas flytta till en annan kommun. Det visar Statskontorets kartläggning som i dag presenterades för regeringen.
De utpekade kommunerna framhåller i stället bostadsbristen som förklaring till att människor flyttar. Filip Wiljander, kommunalråd för Moderaterna i Nacka och ordförande i arbets- och företagsnämnden, menar att kommuner i Stockholm fört fram detta när bosättningslagen för nyanlända infördes.
– Den lagen tog hänsyn till den starka arbetsmarknaden här men inte alls till bostadsmarknaden, vilket vi som bor här vet att det är en extremt stor del av Stockholmarnas privatekonomi och det vi tänker på. Det är svårt att få en bostad här och det är dyrt. I Nacka har vi tagit emot över 1 000 personer sedan flyktingkrisen 2015, vi sitter inte med 1 000 lediga bostäder, säger han.Statskontorets kartläggning visar att en stor del av landets kommuner, ofta utflyttningsorter med många lediga lägenheter men få arbetstillfällen, upplever att de får ta emot nya invånare framför allt från Stockholmsområdet. Det handlar om missbrukare, människor med psykosociala problem och nyanlända som lämnat det tvååriga etableringsprogrammet.Bland kommuner som ofta sägs stå bakom flyttarna finns till exempel Solna, Täby, Österåker och Nacka.Men Filip Wiljander tycker att det är en felaktig bild. Enligt honom försöker Nacka i stället hjälpa människor att klara sig själva. Det kan handla om att förklara hur Sverige fungerar med jobb och bostadsmarknad, men också att visa hur en person ställer sig i en bostadskö. Men att människor skulle tvingas flytta, det sker inte, menar han.– Det där handlar ju om hur folk uppfattar situationer. Vi är väldigt tydliga I Nacka med att du har ett eget ansvar att söka jobb till exempel i hela Sverige. Gemensamt för flera kommuner som ser nya invånare flytta in är att där finns tomma lägenheter. I Hultsfred överväger det kommunala bostadsbolaget nu att riva 150 lägenheter, bland annat för att minska risken för att människor ska dumpas i kommunen.Enligt socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson är inga beslut fattade. Men han tror att det skulle kunna minska segregationen i kommunen.– Om man flyttar till Hultsfred, vare sig det är med flyktingstatus eller vem det än är så är det ju bra att det får en spridning i kommunen.