Längre sjukskrivningar för psykiska sjukdomar
2020-09-08 04:00:00
Enligt Försäkringskassan kan en viktig orsak vara att andelen personer som sjukskrivs för utmattningssyndrom ökar. I genomsnitt var en person sjukskriven i närmare 90 dagar 2019, att jämföra med 75 dagar 2014.
Analytikern Ulrik Lidwall har skrivit Försäkringskassans nya rapport "Sjukfrånvaro i psykiatriska diagnoser" som analyserat sjukskrivningarna under 2018 och 2019. – Vi har sett att det skett en markant ökning av sjukskrivningslängder mellan 2014-2019. En stor del av ökningen tror vi beror på att en högre grad är utmattningssyndrom i sjukskrivningarna, säger Ulrik Lidwall.
Det är första gången som Försäkringskassan redovisar siffror över utmattningssyndrom, och den nya rapporten visar nu att 18 procent av kvinnorna och 13 procent av männen, som blev sjukskrivna för psykiska sjukdomar 2019, fick just diagnosen utmattningssyndrom.
Totalt var 25 000 personer sjukskrivna för utmattning åren 2018 och 2019. 19 500 av dem var kvinnor.
Diagnosen leder ofta till en längre sjukskrivning och kan enligt Försäkringskassan vara en viktig förklaring till att att antalet sjukskrivningsdagar för psykiatriska diagnoser ökar. Rapporten visar också att kvinnor har en 41 procent högre risk än män att bli sjukskrivna för någon form av stressrelaterad psykisk ohälsa.
– Mycket av det här tror vi beror på att kvinnor tar ett större ansvar för barn och familj, har mer av det här dubbelarbetet. Men framförallt handlar det om att kvinnor jobbar inom vård, skola och omsorg, och där är arbetsförhållandena, och har varit under lång tid mer ansträngda, säger Ulrik Lidwall.I rapporten identifierar Försäkringskassan också nya yrkesgrupper med ökad risk för att drabbas av stressrelaterade sjukskrivningar.
– Vi har några nya yrken som vi tycker är lite överraskande, i och med att det är personer med högre utbildning, eftersom många sådana yrken har väldigt låg frånvaro. Några undantag där är arkitekter, specialistläkare och veterinärer och apotekare, säger han.Det handlar, enligt Ulrik Lidwall, om flera yrken kopplade till till exempel apoteksbranschen och byggbranschen, men också lager och distribution som har en ökad risk för sjukskrivningar.
– Det har vi sett generellt att branscher och verksamheter där det är stora förändringar på den marknad som man befinner sig på som spiller över på arbetsförhållanden. Då ser vi ofta att de är överrepresenterade i sjukskrivningsstatistiken, säger Ulrik Lidwall.