Nytt avdrag för solceller och laddstolpar
2020-09-15 02:00:00
Ett grönt avdrag – av samma modell som ROT- och RUT-avdraget – ska införas vid årsskiftet för att stimulera hushållens investeringar i solceller och laddstolpar.
200 miljoner kronor per år avsätts för satsningen som är en överenskommelse mellan regeringspartierna, Liberalerna och Centerpartiet.
– Det gröna avdraget är ju uppbyggt på precis samma sätt som RUT- och ROT-avdraget, det vill säga att man gör avdrag direkt på fakturan. För det gröna avdraget finns det då ett tak på 50 000 kronor per år. Där man kan göra avdrag med 15 procent för solceller och 50 procent vad gäller exempelvis laddstolpe. Och skulle det kosta mer pengar för staten får man skjuta till de pengarna, precis som man gör med RUT och ROT, säger Centerpartiets Annie Lööf.
Det gröna avdraget föreslås alltså gälla installering av solceller med 15 procent av arbets- och materialkostnader, och med 50 procent av arbets- och materialkostnaderna för laddstolpar för elbilar och batteripack för att lagra egen grön el.
Avdraget kommer att ske direkt precis som vid ROT och RUT-avdraget.Det här betyder också att det statliga stödet till solceller för privata hushåll försvinner. Men när det gröna avdraget börjar gälla den första januari, så är det lite lägre för solceller än det varit hittills.
– Vi tycker det är rimligt, dels så har priset för att installera solceller minskat, men genom den här nya RUT-modellen så kommer det att bli både enklare och mer tillgängligt att använda sig av detta. Och kommer då att bli en kraftfullare stimulans till privata personer att investera i solceller, säger Annie Lööf.
Dessutom påbörjas en av Centerpartiets krav från valrörelsen 2018 om att koldioxid från biobränsleutsläpp ska samlas upp och bindas vid till exempel industrier och värmekraftverk.
Energimyndigheten får i uppdrag att planera hur det ska förverkligas i storskalig form och får tre miljoner kronor för det.
– När man då fångar in dessa utsläpp och lagrar dem under mark, då får man ju så att säga minusutsläpp, och det gör att man kraftigt minskar utsläppen och det här är en väldigt viktig del för att Sverige ska nå sina mål för att vara klimatneutralt 2045.