Svensk oro inför EU:s lönedrag
2020-09-15 18:27:00
I morgon håller EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitt stora årliga tal i Europaparlamentet. De svenska parlamentarikerna kommer lyssna särskilt noga på vad hon säger om europeiska minilöner. Trots löften från kommissionen om att det svenska systemet med kollektivavtal inte ska påverkas finns nämligen en stor oro bland de svenska ledamöterna.
– Ja, jag har varit orolig under lång tid. Vi har ju varnat länge för att det här är något som förmodligen kommer att ske, kanske via lagstiftning, och det har ju Moderaterna varnat för både i Sverige och på EU-nivå. Det här är något som vi inte vill ha, säger EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd (M).
Polfjärd befarar att hennes europeiska partikollega, kommissionsordföranden Ursula von der Leyen, kommer slå ett slag för europeiska minimilöner i sitt tal i parlamentet.
Så sent som i går försökte von der Leyen lugna den svenska oron i en debattartikel i DN, där hon försäkrade att EU-kommissionen bara vill motarbeta lönedumpning, och inte på något sätt påverka den svenska modellen med kollektivavtal. En modell som hon beskriver som ”den perfekta lösningen”.
Hon betonar i artikeln att det inte handlar om att sätta en europeisk nivå för minimilön, utan att se till att alla har en lön de kan leva på.
Ett konkret förslag från kommissionen om minimilöner är planerat till slutet av oktober, men von der Leyen kan ge signaler om förslaget redan i sitt tal i morgon. Det de svenska ledamöterna särskilt kommer lyssna efter är orden ”rekommendation” och ”direktiv”.
Svenska politiker, men även parterna på den svenska arbetsmarknaden, vill se en rekommendation. Blir det ett direktiv, alltså faktiskt lagförslag, menar de att det är svårt att förena med den svenska modellen rent juridiskt.
– Oron vi känner är att vi ska vara tvungna att allmängiltigförklara våra kollektivavtal och på det sättet få politisk inblandning i lönebildningen, säger EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S).
Allmängiltiga kollektivavtal finns i Norge och Finland, där man kan säga att parternas framförhandlade lön i praktiken blir en slags minimilön för hela branschen – även för dem som inte är med i facket.
Johan Danielsson hade ett möte idag med EU:s sysselsättningskommissionär, Nicolas Schmit, som ansvarar för det kommande förslaget. Från det mötet kom inga lugnande besked.
– Jag får känslan av att man förbereder ett lagförslag, säger Johan Danielsson (S).