×

LingQをより快適にするためCookieを使用しています。サイトの訪問により同意したと見なされます クッキーポリシー.

image

radio Europa Liberă 1989-1990, Dan Petrescu în 1989 (1)

Dan Petrescu în 1989 (1)

Niculai Constantin Munteanu: O premieră în „Actualitatea Românească” de astăzi. În direct, de la Iași, scriitorul Dan Petrescu la microfonul Europei Libere. În partea a doua a emisiunii - un comentariu de Șerban Orăscu „Despre pregătirile care se fac pentru cel de-al XIV Congres... Ceaușescu reales”. Sper să nu mi-o luați în nume de rău...

După cum ziceam, de început, vom începe cu Dan Petrescu. Mie, cel puțin, la ora actuală, Dan Petrescu mi se pare o persoană mai importantă decât Nicolae Ceaușescu. E vorba de probleme și de priorități. În primul rând, pentru că Nicolae Ceaușescu n-a fost dat afară din slujbă, pe când Dan Petrescu e șomer. Nici comuniștii nu mi-o pot lua în nume de rău pentru punerea lucrurilor în această ordine firească, după cum ziceam, comuniștii fiind aprigi luptători pentru respectarea dreptului la muncă. Lui Dan Petrescu tocmai i-a fost încălcat dreptul la muncă.

În altă ordine de idei, când l-am văzut ultima oară pe Nicolae Ceaușescu la Berlin, lângă prietenul Erich Honecker, Ceaușescu n-arăta prea bine dispus, însă părea sătul. Dan Petrescu e de mai bine de o săptămână în greva foamei, tocmai pentru a protesta împotriva încălcării dreptului lui la muncă, dar și a dreptului la libera circulație a persoanelor și ideilor. Dan Petrescu nu primește pașaport, în timp ce Nicolae Ceaușescu a luat pașaportul pentru Berlinul de răsărit, de unde s-a și întors, ceea ce are de gând să facă și Dan Petrescu după ce i se va da paşaportul, după ce se va supune în străinătate unui control medical de care are urgentă nevoie.

Aceasta sunt câteva din motivele pentru care în „Actualitatea Românească” de azi dăm prioritate lui Dan Petrescu din Iași. Mai sunt și altele. Neapărat însă trebuie să mai consemnăm și faptul că este pentru prima oară de la cutremurul din 1977 când suntem în măsură să difuzăm un dialog între un redactor al postului de radio Europa Liberă și un cetățean român, aflat în România fără nicio teamă nici din partea noastră, nici din partea lui Dan Petrescu. Și , la urma urmei, de ce i-ar fi teamă lui Dan Petrescu să vorbească la un post de radio pe care tot românul îl ascultă într-o țară în care libertatea de opinie este garantată și de Constituție, nu? În fond, dacă Nicolae Ceaușescu dă interviuri presei și posturilor de radio străine, de ce n-ar face-o și Dan Petrescu într-o țară care garantează egalitatea în drepturi a tuturor cetățenilor? Așadar, motive suficiente să începem cu dialogul pe care l-am avut de la München cu Dan Petrescu, luni seara, la o oră foarte târzie. Ei, să fie într-un ceas bun!

N.C. Munteanu: Bună seara, Dan Petrescu!

Dan Petrescu: „Bună seara!”

N.C. Munteanu: De mai bine de o săptămână, știm că vă aflați în greva foamei...

Dan Petrescu: „Da, este adevărat.”

N.C. Munteanu: Ne puteți spune și nouă, care este motivul pentru care ați recurs la acest gest?

Dan Petrescu: „Sunt două motive, în principal. Unul privește concedierea mea abuzivă, care îmbracă un caracter de persecuție politică netă. Iar al doilea este faptul că mi se refuză o viză de ieșire turistică, precizez, necesară mie pentru că am nevoie de un control, cel puțin medical, pe care vreau să-l fac în Vest.”

N.C. Munteanu: Spuneți-mi, când ați fost concediat și care au fost motivele pentru care ați fost concediat?

Dan Petrescu: „Concedierea s-a produs pe data de întâi a acestei luni, când postul în care funcționam nu a mai fost plătit, în urma unei măsuri a Ministerului Învățământului. O măsură foarte bizară deoarece sub numele de „restructurare”, care, vă dați seama, nu rimează nici într-un fel cu Perestroika, sub numele de „restructurare”, spun, s-au redus din schema Bibliotecii din Iași patru posturi de bibliotecar și unul de șef de serviciu, măsură care a fost luată sub semnătura directorului din minister, Aurelian Bondrea, un ins, de altfel, cunoscut pentru faptul că a aranjat și mazilirea domnului Andrei Pleșu în provincie și cunoscut, de altfel, mai demult pentru malversațiunile pe care le-a comis acum câțiva ani în examenul de admitere în învățământul superior.”

N.C. Munteanu: Cine v-a comunicat decizia de eliberare din funcție, ca să zic așa?

Dan Petrescu: „Lucrul mi-a fost comunicat de către directorul bibliotecii din Iași, domnul Corneliu Ștefanache, și aici trebuie să fac unele precizări pentru opinia publică, pentru că, acum câtva timp, într-o scrisoare deschisă adresată organelor de represiune din România, am enumerat câteva cazuri, în principal, ale prietenilor mei, care suferă persecuții din cauza asta precisă, și anume, că sunt prietenii mei. Și în acest context am pomenit și faptul că domnul Corneliu Ștefanache m-a convocat până acum de câteva ori ca să-mi spună că asupra sa se fac presiuni foarte mari ca vor să mă concedieze. Or măsura care este luată acum vine în prelungirea logică a acelor convorbiri cu domnul Ștefanache. Deci, este o persecuție politică.

Pe de altă parte, foarte multă lume m-a căutat după difuzarea materialului de care vă vorbeam, ca să-mi atragă atenția că am comis o greșeală enumerând pe domnul Corneliu Ștefanache printre prietenii mei.”

N.C. Munteanu: Poate că cineva vrea să semene neîncredere între dvs., prietenii și cunoștințele dvs.?

Dan Petrescu: „Cert este că Securitatea se folosește de intermediari pentru a-și atinge scopurile.”

N.C. Munteanu: Mi se pare ciudat că clipa de față sunteți lăsat fără slujbă într-o țară care-și face un titlu de glorie din a asigura sau a se lăuda că asigură locuri de muncă pentru toți cetățenii ei. E acesta un aspect al dreptului la muncă de care Ceaușescu și autoritățile din România vorbesc cu atâta sârg?

Dan Petrescu: „Ceea ce se întâmplă în România se întâmplă nu de astăzi; o discrepanță formidabilă între realitate și aparență. Îmi aduc aminte că în așa-zisul său pamflet, care nu este un pamflet, ci este o analiză lucidă, „1907. Din primăvară până-n toamnă” , Caragiale începea tocmai prin a acuza această formidabilă discrepanță dintre realitate și aparență, care era deja la vremea respectivă, în opinia lui, unică în Europa. Așa că nu trebuie să ne mire că astăzi regimul - una spune și alta face; de altminteri, o face la cel mai înalt nivel. Țin să remarc că în seria de interviuri pe care Nicolae Ceaușescu le-a acordat diverselor publicații occidentale s-au comis niște afirmații fără nicio legătură cu realitatea de la noi. Îmi permit să dau câteva exemple, da?”

N.C. Munteanu: Vă rog!

Dan Petrescu: „De pildă, președintele României a susținut că la noi nu există rafturi goale, toate rafturile magazinelor sunt pline, fiind, de altfel, în consens cu ministrul adjunct al Comerțului Exterior, domnul Nicolae Andrei, care a găsit o explicație și mai năstrușnică, spunând că dacă există vitrine goale asta se datorează faptului că noi obișnuim să ținem alimentele în frigidere. Ei, bine, aș vrea să-l rog direct pe Nicolae Andrei să-mi dea și mie adresa unui astfel de frigider. Nu e o problemă pentru mine, pentru că eu sunt în greva foamei, dar aș putea să le-o dau prietenilor sau familiei...”

N.C. Munteanu): ...adresa...

Dan Petrescu: „De asemenea, într-un interviu pentru o publicație iugoslavă, președintele Ceaușescu a susținut, la o întrebare, - de altfel, abil pusă de ziarist - a susținut că la noi manualele sunt complet gratuite. Este o eroare! Este o eroare pentru că eu am lucrat intr-o bibliotecă care avea, printre altele, și manuale din învățământ și pot să vă spun că era bătaie pentru aceste manuale, pentru faptul că manualele nu se găsesc, iar în cazul în care se găsesc, se plătesc! Deci, este o problemă de manuale și învățământ gratuit la noi.”

N.C. Munteanu: Dan Petrescu, știm că ieri Nicolae Ceaușescu a făcut o vizită prin piețele Capitalei și a găsit lucruri nu prea demne de laudă, dimpotrivă, tot ce-a văzut acolo a fost demn de criticat. Eu, cel puțin, am auzit asta la Radio București, mata, probabil, ai citit „Scânteia”. S-a îmbunătățit cu ceva situația la Iași?

Dan Petrescu: „La București - nu știu care este situația, însă la Iași nu este nicio schimbare, nu este nicio schimbare nu după această vizită, dar nu este nicio schimbare după faimoasa plătire a datoriilor, când s-au anunțat schimbări spectaculoase și nu s-a întâmplat absolut nimica. Nu? Am trăit o perioadă în care la cozi apăreau tot felul de provocatori în momentul când s-a anunțat plătirea datoriilor, care spuneau cu glas tare, așa, în vânt, că, în două trei luni, toată lumea va avea de mâncare. Or, aceste luni au trecut și, mă rog, riscăm să așteptăm mult visatul comunism ca să găsim, probabil, ceva de mâncare, nu? Pe de altă parte, nu mă miră faptul că în piețele din București au fost găsite defecțiuni, pentru că, probabil, vizita a avut un caracter mai mult sau mai puțin inopinat și atunci lumea nu a avut răgazul de a se pregăti, pentru ă la vizita de la Iași s-au făcut pregătiri și pot să vă spun și cum.”

N.C. Munteanu: Tocmai voiam să vă întreb: nu s-au întâmplat schimbări nici atunci când Ceaușescu a vizita Iașul și Moldova, unde a avut cuvinte atât de bune și frumoase despre și pentru moldoveni?

Dan Petrescu: „Vizita, se pare, s-a soldat cu ceea ce în concepția regimului se cheamă un „eșec”, pentru faptul că au fost unele incidente la Iași, foarte multe persoane care au predat scrisori și tot felul de reclamații președintelui. Pe de altă parte, el a dejucat, la un moment dat, intențiile gărzii și a împrumutat alt traseu, în urma unei sesizări, se pare, ajungând într-un cartier unde se construiseră niște blocuri ceva mai de tip vilă pentru nomenclatură, pe care cu mare generozitatea le-a repartizat familiilor cu mulți copii. Ei, de aici o serie de altercații în aparatul local de partid, fără îndoială.

Pe de altă parte, la Iași, vizita a fost, după cum vă spuneam, pregătită, respectiv, în marginea lanului de porumb s-au plantat exemplare de porumb supra-dezvoltate pe care s-au legat un număr de știuleți mai mare decât o plantă produce în mod obișnuit. Sigur că o să mă întrebați cum se susțineau aceste kile de porumb în pământ?...”

N.C. Munteanu: Nu vă întreb,dar, vă rog, spuneți-mi!

Dan Petrescu: „Ele comportau în interior o altă tijă metalică, care le fixa în țărână. Sigur că există riscul unui vânt mai puternic, pentru că, se pare, asemenea accidente s-au mai întâmplat, ceea ce producea efectul comic că aceste tije se roteau în jurul lor însele. Ei, nu știu dacă a fost cazul aicea, dar, pe de altă parte, aceste lucruri pe care vi le spun s-au discutat pe urmă între activiștii de partid, care ricanau la propria mascaradă pe care au pus-o în scenă. De asemenea, s-a adus în mod special o sfeclă supra-dezvoltată de la o fermă din Pufești...”

N.C. Munteanu: De unde?

Dan Petrescu: Din Pufești! [n.r. satul Pufești, Vrancea, este localitatea de baștină a moderatorului emisiunii, N.C. Munteanu]

N.C. Munteanu: Am înțeles bine. Vă ascult mai departe.

Dan Petrescu: „Da... Sfecla domnului N.C. Munteanu, dacă-mi permiteți... Deci, s-a adus o sfeclă supra-dezvoltată, care este destinată tocmai vizitelor prezidențiale. Aici a fost o întreagă istorie, pentru că ferma de acolo este păzită și, probabil, împrumutând vagoane de sfeclă în scopuri amintite, acestea nu s-au mai întors înapoi sau s-au întors înapoi cu exemplare de sfeclă normală și atunci, transportului de sfeclă i-a fost detașat un delegat, care să privegheze asupra produselor, iar, în plus, sfeclele au fost însemnate fiecare în parte, ca nu cumva să fie substituite.”

N.C. Munteanu: De multă vreme spun eu că pufețenii sunt grozavi și, evident, nu mă gândesc la mine. Dle Petrescu, spuneți-mi, au fost schimbări și în ceea ce privește aprovizionarea magazinelor alimentare din Iași în timpul vizitei prezidențiale?

Learn languages from TV shows, movies, news, articles and more! Try LingQ for FREE

Dan Petrescu în 1989 (1) Dan Petrescu|| Dan Petrescu im Jahr 1989 (1) Dan Petrescu in 1989 (1) Dan Petrescu nel 1989 (1) Dan Petrescu in 1989 (1)

**Niculai Constantin Munteanu:** __O premieră în „Actualitatea Românească” de astăzi. În direct, de la Iași, scriitorul Dan Petrescu la microfonul Europei Libere. Live, from Iași, the writer Dan Petrescu at the microphone of Free Europe. În partea a doua a emisiunii - un comentariu de Șerban Orăscu „Despre pregătirile care se fac pentru cel de-al XIV Congres... Ceaușescu reales”. In the second part of the show - a comment by Şerban Orăscu "About the preparations being made for the XIV Congress... Ceaușescu re-elected". Sper să nu mi-o luați în nume de rău...__ I hope you don't take me for granted...

__După cum ziceam, de început, vom începe cu Dan Petrescu. ||I was saying||||||| As I said, at the beginning, we will start with Dan Petrescu. Mie, cel puțin, la ora actuală, Dan Petrescu mi se pare o persoană mai importantă decât Nicolae Ceaușescu. To me, at least, at the present time, Dan Petrescu seems to me to be a more important person than Nicolae Ceaușescu. E vorba de probleme și de priorități. ||||||priorities It's about issues and priorities. În primul rând, pentru că Nicolae Ceaușescu n-a fost dat afară din slujbă, pe când Dan Petrescu e șomer. |||||||||||||job||||||unemployed First of all, because Nicolae Ceaușescu was not fired from his job, while Dan Petrescu is unemployed. Nici comuniștii nu mi-o pot lua în nume de rău pentru punerea lucrurilor în această ordine firească, după cum ziceam, comuniștii fiind aprigi luptători pentru respectarea dreptului la muncă. |the communists||||||||||||||||natural order||||||fierce||||right|| Even the communists cannot blame me for putting things in this natural order, as I said, the communists being fierce fighters for respecting the right to work. Lui Dan Petrescu tocmai i-a fost încălcat dreptul la muncă.__ |||||||violated||| Dan Petrescu's right to work has just been violated.

__În altă ordine de idei, când l-am văzut ultima oară pe Nicolae Ceaușescu la Berlin, lângă prietenul Erich Honecker, Ceaușescu n-arăta prea bine dispus, însă părea sătul. |||||||||||||||||||||||||in a good mood||| On a different note, when I last saw Nicolae Ceaușescu in Berlin, next to his friend Erich Honecker, Ceaușescu did not look in a very good mood, but he seemed fed up. Dan Petrescu e de mai bine de o săptămână în greva foamei, tocmai pentru a protesta împotriva încălcării dreptului lui la muncă, dar și a dreptului la libera circulație a persoanelor și ideilor. Dan Petrescu|||||||||||||||||violation of||||||||||||||| Dan Petrescu has been on hunger strike for more than a week, precisely to protest against the violation of his right to work, but also the right to the free movement of people and ideas. Dan Petrescu nu primește pașaport, în timp ce Nicolae Ceaușescu a luat pașaportul pentru Berlinul de răsărit, de unde s-a și întors, ceea ce are de gând să facă și Dan Petrescu după ce i se va da paşaportul, după ce se va supune în străinătate unui control medical de care are urgentă nevoie.__ Dan Petrescu|||receives|passport||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||submit to|||||||||| Dan Petrescu does not receive a passport, while Nicolae Ceaușescu took the passport for East Berlin, from where he returned, what Dan Petrescu also plans to do after he will be given the passport, after he submits abroad a medical check-up that he urgently needs.

__Aceasta sunt câteva din motivele pentru care în „Actualitatea Românească” de azi dăm prioritate lui Dan Petrescu din Iași. |||||||||||||priority||||| These are some of the reasons why in today's "Romanian News" we give priority to Dan Petrescu from Iași. Mai sunt și altele. There are others. Neapărat însă trebuie să mai consemnăm și faptul că este pentru prima oară de la cutremurul din 1977 când suntem în măsură să difuzăm un dialog între un redactor al postului de radio Europa Liberă și un cetățean român, aflat în România fără nicio teamă nici din partea noastră, nici din partea lui Dan Petrescu. |||||note|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||| Și , la urma urmei, de ce i-ar fi teamă lui Dan Petrescu să vorbească la un post de radio pe care tot românul îl ascultă într-o țară în care libertatea de opinie este garantată și de Constituție, nu? |||after all||||||||||||||||||||||||||||||||guaranteed|||| În fond, dacă Nicolae Ceaușescu dă interviuri presei și posturilor de radio străine, de ce n-ar face-o și Dan Petrescu într-o țară care garantează egalitatea în drepturi a tuturor cetățenilor? |||||||||stations|||||||||||||||||guarantees|equality||||| Așadar, motive suficiente să începem cu dialogul pe care l-am avut de la München cu Dan Petrescu, luni seara, la o oră foarte târzie. Ei, să fie într-un ceas bun!__

**N.C. Munteanu: __Bună seara, Dan Petrescu!__**

**Dan Petrescu: „**Bună seara!”

**N.C. Munteanu: De mai bine de o săptămână, știm că vă aflați în greva foamei...**

**Dan Petrescu:** „Da, este adevărat.”

**N.C. Munteanu: Ne puteți spune și nouă, care este motivul pentru care ați recurs la acest gest? ||||||||||||resorted||| **

**Dan Petrescu: „**Sunt două motive, în principal. Unul privește concedierea mea abuzivă, care îmbracă un caracter de persecuție politică netă. ||the dismissal||||||||persecution||clear-cut Iar al doilea este faptul că mi se refuză o viză de ieșire turistică, precizez, necesară mie pentru că am nevoie de un control, cel puțin medical, pe care vreau să-l fac în Vest.” ||||||||||visa||exit|tourist|I clarify||||||||||||||||||||

**N.C. Munteanu: Spuneți-mi, când ați fost concediat și care au** **fost motivele pentru care ați fost concediat? ||||||fired|||||||||| **

**Dan Petrescu:** „Concedierea s-a produs pe data de întâi a acestei luni, când postul în care funcționam nu a mai fost plătit, în urma unei măsuri a Ministerului Învățământului. |||||||||||||||||I was working||||||||||||Education O măsură foarte bizară deoarece sub numele de „restructurare”, care, vă dați seama, nu rimează nici într-un fel cu Perestroika, sub numele de „restructurare”, spun, s-au redus din schema Bibliotecii din Iași patru posturi de bibliotecar și unul de șef de serviciu, măsură care a fost luată sub semnătura directorului din minister, Aurelian Bondrea, un ins, de altfel, cunoscut pentru faptul că a aranjat și mazilirea domnului Andrei Pleșu în provincie și cunoscut, de altfel, mai demult pentru malversațiunile pe care le-a comis acum câțiva ani în examenul de admitere în învățământul superior.” |||bizarre|||||||||||rhymes||||||||||||||||scheme(1)|Library||||||librarian|||||||||||||signature|the director||the ministry||||man||||||||orchestrated||demotion|||||the province||||||||irregularities||||||||||||admission exam||higher education|

**N.C. Munteanu:__ __Cine v-a comunicat decizia de eliberare din funcție, ca să zic așa? **

**Dan Petrescu:** „Lucrul mi-a fost comunicat de către directorul bibliotecii din Iași, domnul Corneliu Ștefanache, și aici trebuie să fac unele precizări pentru opinia publică, pentru că, acum câtva timp, într-o scrisoare deschisă adresată organelor de represiune din România, am enumerat câteva cazuri, în principal, ale prietenilor mei, care suferă persecuții din cauza asta precisă, și anume, că sunt prietenii mei. |||||||||||||||||||||||||||||||||||addressed to|the repression organs||||||listed||||||||||persecutions||||specific|||||| Și în acest context am pomenit și faptul că domnul Corneliu Ștefanache m-a convocat până acum de câteva ori ca să-mi spună că asupra sa se fac presiuni foarte mari ca vor să mă concedieze. ||||||||||||||||||||||||||||||||||||fire me And in this context I also mentioned that Mr. Corneliu Stefanache has called me several times to tell me that he is under great pressure to fire me. Or măsura care este luată acum vine în prelungirea logică a acelor convorbiri cu domnul Ștefanache. Deci, este o persecuție politică.

Pe de altă parte, foarte multă lume m-a căutat după difuzarea materialului de care vă vorbeam, ca să-mi atragă atenția că am comis o greșeală enumerând pe domnul Corneliu Ștefanache printre prietenii mei.” ||||||||||||the material||||||||attract|||||||by listing|||||||

**N.C. Munteanu: Poate că cineva vrea să semene neîncredere între dvs., prietenii și cunoștințele dvs.? ||||||sow|distrust|||||acquaintances| **

**Dan Petrescu: „**Cert este că Securitatea se folosește de intermediari pentru a-și atinge scopurile.” |||||||||intermediaries|||||

**N.C. Munteanu: Mi se pare ciudat că clipa de față sunteți lăsat fără slujbă într-o țară care-și face un titlu de glorie din a asigura sau a se lăuda că asigură locuri de muncă pentru toți cetățenii ei. |||||||||||||||||||||||||||||boast||||||||| E acesta un aspect al dreptului la muncă de care Ceaușescu și autoritățile din România vorbesc cu atâta sârg? ||||||||||||||||||zeal **

**Dan Petrescu:** „Ceea ce se întâmplă în România se întâmplă nu de astăzi; o discrepanță formidabilă între realitate și aparență. |||||||||||||||||||appearance Îmi aduc aminte că în așa-zisul său pamflet, care nu este un pamflet, ci este o analiză lucidă, „1907. ||||||so-called||pamphlet||||||||||lucid analysis Din primăvară până-n toamnă” , Caragiale începea tocmai prin a acuza această formidabilă discrepanță dintre realitate și aparență, care era deja la vremea respectivă, în opinia lui, unică în Europa. |||||Caragiale|||||accuse|||||||||||||||||unique|| Așa că nu trebuie să ne mire că astăzi regimul - una spune și alta face; de altminteri, o face la cel mai înalt nivel. ||||||surprise||||||||||otherwise||||||| Țin să remarc că în seria de interviuri pe care Nicolae Ceaușescu le-a acordat diverselor publicații occidentale s-au comis niște afirmații fără nicio legătură cu realitatea de la noi. ||note|||series|||||||||||publications|||||||||||||| Îmi permit să dau câteva exemple, da?”

**N.C. Munteanu: Vă rog! **

**Dan Petrescu: „**De pildă, președintele României a susținut că la noi nu există rafturi goale, toate rafturile magazinelor sunt pline, fiind, de altfel, în consens cu ministrul adjunct al Comerțului Exterior, domnul Nicolae Andrei, care a găsit o explicație și mai năstrușnică, spunând că dacă există vitrine goale asta se datorează faptului că noi obișnuim să ținem alimentele în frigidere. |||||||||||||||||||full||||||||||Commerce|||||||||explanation|||strange||||||||||||||||||refrigerators Ei, bine, aș vrea să-l rog direct pe Nicolae Andrei să-mi dea și mie adresa unui astfel de frigider. Nu e o problemă pentru mine, pentru că eu sunt în greva foamei, dar aș putea să le-o dau prietenilor sau familiei...”

**N.C. Munteanu): ...adresa...**

**Dan Petrescu:** „De asemenea, într-un interviu pentru o publicație iugoslavă, președintele Ceaușescu a susținut, la o întrebare, - de altfel, abil pusă de ziarist - a susținut că la noi manualele sunt complet gratuite. ||||||||||||||||||||skillfully||||||||||||completely free Este o eroare! Este o eroare pentru că eu am lucrat intr-o bibliotecă care avea, printre altele, și manuale din învățământ și pot să vă spun că era bătaie pentru aceste manuale, pentru faptul că manualele nu se găsesc, iar în cazul în care se găsesc, se plătesc! ||||||||in||||||||||||||||||||||||||||||||||||| Deci, este o problemă de manuale și învățământ gratuit la noi.”

**N.C. Munteanu: Dan Petrescu, știm că ieri Nicolae Ceaușescu a făcut o vizită prin piețele Capitalei și a găsit lucruri nu prea demne de laudă, dimpotrivă, tot ce-a văzut acolo a fost demn de criticat. Eu, cel puțin, am auzit asta la Radio București, mata, probabil, ai citit „Scânteia”. |||||||||you|||| S-a îmbunătățit cu ceva situația la Iași? **

**Dan Petrescu: „**La București - nu știu care este situația, însă la Iași nu este nicio schimbare, nu este nicio schimbare nu după această vizită, dar nu este nicio schimbare după faimoasa plătire a datoriilor, când s-au anunțat schimbări spectaculoase și nu s-a întâmplat absolut nimica. |||||||||||||||||||||||||||||||payment||of the debts|||||||||||||nothing at all Nu? Am trăit o perioadă în care la cozi apăreau tot felul de provocatori în momentul când s-a anunțat plătirea datoriilor, care spuneau cu glas tare, așa, în vânt, că, în două trei luni, toată lumea va avea de mâncare. |||||||lines||||||||||||payment|||||voice||||||||||||||| Or, aceste luni au trecut și, mă rog, riscăm să așteptăm mult visatul comunism ca să găsim, probabil, ceva de mâncare, nu? ||||||||we risk||||dreamed of||||||||| Pe de altă parte, nu mă miră faptul că în piețele din București au fost găsite defecțiuni, pentru că, probabil, vizita a avut un caracter mai mult sau mai puțin inopinat și atunci lumea nu a avut răgazul de a se pregăti, pentru ă la vizita de la Iași s-au făcut pregătiri și pot să vă spun și cum.” ||||||surprises|||||||||found|deficiencies||||||||||||||unexpected|||||||time||||prepare||||||||||||||||||

**N.C. Munteanu: Tocmai voiam să vă întreb: nu s-au întâmplat schimbări nici atunci când Ceaușescu a vizita Iașul și Moldova, unde a avut cuvinte atât de bune și frumoase despre și pentru moldoveni? **

**Dan Petrescu:** „Vizita, se pare, s-a soldat cu ceea ce în concepția regimului se cheamă un „eșec”, pentru faptul că au fost unele incidente la Iași, foarte multe persoane care au predat scrisori și tot felul de reclamații președintelui. |||||||resulted|||||theory|||||failure|||||||||||||||submitted||||||complaints| Pe de altă parte, el a dejucat, la un moment dat, intențiile gărzii și a împrumutat alt traseu, în urma unei sesizări, se pare, ajungând într-un cartier unde se construiseră niște blocuri ceva mai de tip vilă pentru nomenclatură, pe care cu mare generozitatea le-a repartizat familiilor cu mulți copii. ||||||thwarted|||||the guard's intentions||||||||||complaint||||||neighborhood|||were built||buildings|||||villa-type blocks||the nomenclature||||||||allocated|families with||| Ei, de aici o serie de altercații în aparatul local de partid, fără îndoială. |||||of|||party apparatus|||||without a doubt

Pe de altă parte, la Iași, vizita a fost, după cum vă spuneam, pregătită, respectiv, în marginea lanului de porumb s-au plantat exemplare de porumb supra-dezvoltate pe care s-au legat un număr de știuleți mai mare decât o plantă produce în mod obișnuit. ||||||||||||||||the edge of|the cornfield||corn|||planted|||||overdeveloped|||||produced||||ears|||||||||usually Sigur că o să mă întrebați cum se susțineau aceste kile de porumb în pământ?...” Sure||||||||||kilos||||the ground

**N.C. Munteanu: Nu vă întreb,dar, vă rog, spuneți-mi! |||||||tell| **

**Dan** **Petrescu: „**Ele comportau în interior o altă tijă metalică, care le fixa în țărână. |||contained|||||rod|metal rod|||anchored them||the ground Sigur că există riscul unui vânt mai puternic, pentru că, se pare, asemenea accidente s-au mai întâmplat, ceea ce producea efectul comic că aceste tije se roteau în jurul lor însele. |||the risk||wind||stronger||||||accidents|||||||was producing|comic effect||||rods||were rotating||||themselves Ei, nu știu dacă a fost cazul aicea, dar, pe de altă parte, aceste lucruri pe care vi le spun s-au discutat pe urmă între activiștii de partid, care ricanau la propria mascaradă pe care au pus-o în scenă. |||||||here||||||these||||you||I tell you|||||||||||scoffed|||charade||||||| De asemenea, s-a adus în mod special o sfeclă supra-dezvoltată de la o fermă din Pufești...” |||||||||beetroot||||||farm||

**N.C. Munteanu: De unde? **

**Dan Petrescu:** Din Pufești! __[n.r. satul Pufești, Vrancea, este localitatea de baștină a moderatorului emisiunii, N.C. ||||||hometown||the moderator||| Munteanu__]

**N.C. Munteanu: Am înțeles bine. Vă ascult mai departe. |I listen||further **

**Dan Petrescu: „**Da... Sfecla domnului N.C. |||the beet||| Munteanu, dacă-mi permiteți... Deci, s-a adus o sfeclă supra-dezvoltată, care este destinată tocmai vizitelor prezidențiale. |||allow||||||||||||specifically for|| Aici a fost o întreagă istorie, pentru că ferma de acolo este păzită și, probabil, împrumutând vagoane de sfeclă în scopuri amintite, acestea nu s-au mai întors înapoi sau s-au întors înapoi cu exemplare de sfeclă normală și atunci, transportului de sfeclă i-a fost detașat un delegat, care să privegheze asupra produselor, iar, în plus, sfeclele au fost însemnate fiecare în parte, ca nu cumva să fie substituite.” ||||||||farm||||guarded|||borrowing|||beet||mentioned|mentioned purposes||||||returned||||||||||||||||||||assigned||delegate|||oversee||the products||||the beets|||marked|each one|||||in case|||substituted

**N.C. Munteanu: De multă vreme spun eu că pufețenii sunt grozavi și, evident, nu mă gândesc la mine. |||||||the Pufețeni||great||obviously||||| Dle Petrescu, spuneți-mi, au fost schimbări și în ceea ce privește aprovizionarea magazinelor alimentare din Iași în timpul vizitei prezidențiale? ||||||changes|||||regarding|supply|stores|grocery stores|||||the presidential visit|presidential visit **