×

우리는 LingQ를 개선하기 위해서 쿠키를 사용합니다. 사이트를 방문함으로써 당신은 동의합니다 쿠키 정책.


image

Yle Uutiset Rec, Miks Venäjä valvoo Ahvenanmaalla?

Miks Venäjä valvoo Ahvenanmaalla?

Tällä pienellä saarella on todella iso merkitys koko Itämeren alueelle.

Puhutaan siis tietenkin Suomen ainoasta autonomisesta maakunnasta, Ahvenanmaasta, jonka itsehallinto muuten täyttää 100 vuotta.

- Me täällä Manner-Suomessa tiedämme hyvin vähän tuosta Ahvenanmaasta.

Itsehallinnon lisäksi Ahvenanmaahan liittyy sellainen erikoisuus, että siellä ei saa olla minkäänlaista sotilaallista toimintaa... ei Suomenkaan sotavoimia.

Eli se on siis demilitarisoitu.

- [Ruotsia] Aloitetaan Ahvenanmaan demilitarisoinnilla.

Ahvenanmaa on saanut olla aika omissa oloissaan, mutta sen asema nousi isoksi puheenaiheeksi, kun Suomen turvallisuustilanne muuttui Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Venäjän arvaamattomuus on herättänyt kysymyksiä Ahvenanmaan asemasta.

Ahvenanmaahan liittyy vielä sellainen outo juttu, että vaikka se on osa Suomea, sen demilitarisointia valvoo Venäjä.

Venäjällä ja Ahvenanmaalla on pitkä yhteinen historia.

Tämä koko homma alkoi kiinnostamaan mua, ja etenkin rupesi mietityttämään, onko tämä Ahvenanmaan asema uhka nyt, kun tilanne on jännittynyt Venäjän kanssa.

Päätin ottaa tästä selvää ja lähdin käymään Ahvenanmaalla.

- Ja nyt me siirrymme Ahvenanmaalle.

Ahvenanmaalla on vaiherikas ja sotaisakin historia, ja se on aina ollut merkittävä kohde Itämerellä.

Venäläiset alkoivat rakentaa 1800-luvulla Bomarsundiin linnoitusta suojatakseen kauppareittinsä, mutta sitten sen kauhean Oolannin sodan yhteydessä britit ja ranskalaiset hyökkäsivät sinne.

Tämä linnoitus pommitettiin käytännössä matalaksi, Venäjä hävisi sodan eikä tätä kunnianhimoista rakennelmaa saatu koskaan rakentaa kokonaan valmiiksi.

Sodan jälkeen tehtiin Pariisin rauhansopimus 1856.

Siinä sovittiin, että Ahvenanmaata ei saa linnoittaa.

1. maailmansodan alettua Venäjä kuitenkin alkoi linnoittaa Ahvenanmaata.

Pian täällä heilui venäläisiä, saksalaisia ja suomalaisia sotilaita, että se siitä aseettomuudesta.

Lopulta tästä Ahvenanmaasta jäivät kiistelemään enää Suomi ja Ruotsi.

Sitten Kansainliitto päätti, että Ahvenanmaa kuuluu hiljattain itsenäistyneelle Suomelle.

Ja nyt oli sitten Suomen vuoro suostua olemaan aseistamatta Ahvenanmaata.

2. maailmansodan aikana Ahvenanmaalla oli taas sotilaallista toimintaa, ja silloin Ahvenanmaan edusta oli jopa maailman miinoitetuinta merialuetta.

Talvisodan jälkeen Ahvenanmaa päätettiin taas riisua aseista, tällä kertaa Moskovan Ahvenanmaa-sopimuksessa.

Ja tähän demilitarisointisopimukseen liittyy sellainen outo juttu, että sitä valvotaan täältä, Venäjän konsulaatista.

Siis 1940 tehdyn sopimuksen mukaan Venäjällä on edelleen oikeus valvoa, että osa Suomea pysyy demilitarisoituna.

Tämän erikoisen valvomissysteemin purkamiseen olisi kyllä ollut mahdollisuuksia, esimerkiksi silloin kun Neuvostoliitto romahti, mutta jostain syystä tämä menee edelleen näin.

Laitoin tälle Venäjän konsulille sähköpostia, että voitaisiinko tehdä haastattelu, mutta hän vastasi minulle, että se ei nyt valitettavasti onnistu.

Mutta kokeillaan nyt vielä kuitenkin soittaa, jos sattuisi tärppäämään!

Puhelin: tuut :D

- Ainakin tuuttaa.

Puhelin: *tuut* :D

- Ei näytä vastaavan.

Halusin kuitenkin saada lisää tietoa Ahvenanmaan asemasta, joten jututin Ahvenanmaalla asuvaa valtio-opin emeritusprofessoria Göran Djupsundia.

Se on vähän ränsistyneessä kunnossa, eikö siitä ole huolta pidetty?

- Näköjään ei oikein ole.

Sanotaan joskus 1980-luvulla täällä saattoi olla jotain 30 henkeä tuossa rakennuksessa mukana toiminnassa, totta kai kaiken maailman vakoojia sun muita.

- Demilitarisaatiolla on paljon myös kannattajia ja siinä nähdään hyviä puolia, jotkut sanovat, että se on juuri se asia, joka vaikuttaa positiivisesti Itämeren alueen tasapainoon.

Oletko samaa mieltä siitä?

- Asettaisin vähän kysymysmerkkejä tuon suhteen, sanotaan, että Ahvenanmaa on strategisesti niin helvetin tärkeä.

- Ahvenanmaan sijainnin merkitys aukeaa etenkin, kun ajattelee, mitä uhkia siihen liittyy.

Ja nämä uhat koskevat sekä Suomea että Ruotsia.

Suomen kannalta on tärkeää varmistaa, että datayhteydet olisivat turvassa, eli että netti pelittäisi ja myös, etteivät laivareitit olisi uhattuna.

Ruotsin kannalta on taas tärkeää, että Ahvenanmaalle ei aseteta aseita, jotka on kohdistettu Tukholmaan päin.

Ylipäätään Ahvenanmaalta on lyhyt matka minne tahansa Itämeren alueella.

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka on sanonut, että aina kun Itämerellä on sotilaallisesti kireä tilanne, Ahvenanmaan kartta on kaikkien sen ympäristössä toimivien esikuntien pöydillä.

Mutta vaikka Suomi ei ole saanut miehittää Ahvenanmaata, se ei tarkoita sitä, että me vain housut kintuissa odottaisimme, että jotain tapahtuisi.

Suomi on valmistautunut Ahvenanmaan puolustamiseen jo vuosikymmeniä, eli koko ajan ollaan kyllä valmiina.

- Suomen puolustusvoimien edustajat ovat aika selvästi todenneet, että kyllä niillä on tismalleen tarkat suunnitelmat siitä, miten Ahvenanmaata puolustetaan, jos sellainen tilanne tulee eteen, että siinä pidä puolusta.

- Ja jos esimerkiksi Venäjä yrittäisi vallata Ahvenanmaan, sillä voisi aika nopeasti olla vastassaan Suomen lisäksi Ruotsi ja tietenkin pian Nato.

Heitäppä tuonne kommentteihin oma mielipiteesi, että pitäisikö tällaiset sopimukset jo unohtaa ja Suomen saada asettaa joukkoja Ahvenanmaalle.

Ja tilaa tämä kanava!

Miks Venäjä valvoo Ahvenanmaalla? Why is Russia controlling Åland?

Tällä pienellä saarella on todella iso merkitys koko Itämeren alueelle. This small island is of great importance to the entire Baltic Sea region.

Puhutaan siis tietenkin Suomen ainoasta autonomisesta maakunnasta, Ahvenanmaasta, jonka itsehallinto muuten täyttää 100 vuotta. So, of course, we are talking about Finland's only autonomous province, Åland, whose self-government is 100 years old.

- Me täällä Manner-Suomessa tiedämme hyvin vähän tuosta Ahvenanmaasta. - We here in mainland Finland know very little about that Åland.

Itsehallinnon lisäksi Ahvenanmaahan liittyy sellainen erikoisuus, että siellä ei saa olla minkäänlaista sotilaallista toimintaa... ei Suomenkaan sotavoimia. In addition to self-government, Åland has such a specialty that there must be no military activity ... not even Finnish military forces.

Eli se on siis demilitarisoitu. So it is demilitarized.

- [Ruotsia] Aloitetaan Ahvenanmaan demilitarisoinnilla. - [Swedish] Let's start with the demilitarization of Åland.

Ahvenanmaa on saanut olla aika omissa oloissaan, mutta sen asema nousi isoksi puheenaiheeksi, kun Suomen turvallisuustilanne muuttui Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Åland has been allowed to be in its own conditions, but its position became a major topic of discussion when Finland's security situation changed after Russia invaded Ukraine.

Venäjän arvaamattomuus on herättänyt kysymyksiä Ahvenanmaan asemasta. Russia's unpredictability has raised questions about the status of Åland.

Ahvenanmaahan liittyy vielä sellainen outo juttu, että vaikka se on osa Suomea, sen demilitarisointia valvoo Venäjä. There is another strange thing about Åland that, although it is part of Finland, its demilitarization is controlled by Russia.

Venäjällä ja Ahvenanmaalla on pitkä yhteinen historia. Russia and Åland have a long history together.

Tämä koko homma alkoi kiinnostamaan mua, ja etenkin rupesi mietityttämään, onko tämä Ahvenanmaan asema uhka nyt, kun tilanne on jännittynyt Venäjän kanssa. This whole thing began to interest me, and in particular I began to wonder whether this position of Åland was a threat now that the situation with Russia was tense.

Päätin ottaa tästä selvää ja lähdin käymään Ahvenanmaalla. I decided to find out about this and went to visit Åland.

- Ja nyt me siirrymme Ahvenanmaalle. - And now we're moving to Åland.

Ahvenanmaalla on vaiherikas ja sotaisakin historia, ja se on aina ollut merkittävä kohde Itämerellä. Åland has a rich and militant history and has always been a major target in the Baltic Sea.

Venäläiset alkoivat rakentaa 1800-luvulla Bomarsundiin linnoitusta suojatakseen kauppareittinsä, mutta sitten sen kauhean Oolannin sodan yhteydessä britit ja ranskalaiset hyökkäsivät sinne. The Russians began building a fortress in Bomarsund in the 19th century to protect their trade route, but then in the wake of the terrible Dutch war, the British and French invaded it.

Tämä linnoitus pommitettiin käytännössä matalaksi, Venäjä hävisi sodan eikä tätä kunnianhimoista rakennelmaa saatu koskaan rakentaa kokonaan valmiiksi. This fortress was practically bombed low, Russia lost the war and this ambitious structure could never be completely completed.

Sodan jälkeen tehtiin Pariisin rauhansopimus 1856. After the war, the Treaty of Paris was signed in 1856.

Siinä sovittiin, että Ahvenanmaata ei saa linnoittaa. in it, It was agreed that Åland should not be fortified.

1. maailmansodan alettua Venäjä kuitenkin alkoi linnoittaa Ahvenanmaata. 1. however, after the outbreak of World War I, Russia began to fortify Åland.

Pian täällä heilui venäläisiä, saksalaisia ja suomalaisia sotilaita, että se siitä aseettomuudesta. Soon Russian, German and Finnish soldiers were roaming here, that it became more common to be unarmed. Remark that "siitä" is probably the verb, stemming from an old form of elative sg of se.

Lopulta tästä Ahvenanmaasta jäivät kiistelemään enää Suomi ja Ruotsi. In the end, Finland and Sweden were the only ones left to argue about this Åland.

Sitten Kansainliitto päätti, että Ahvenanmaa kuuluu hiljattain itsenäistyneelle Suomelle. Then the League of Nations decided that Åland belonged to the recently independent Finland.

Ja nyt oli sitten Suomen vuoro suostua olemaan aseistamatta Ahvenanmaata. And now it was Finland's turn to agree not to arm Åland.

2. maailmansodan aikana Ahvenanmaalla oli taas sotilaallista toimintaa, ja silloin Ahvenanmaan edusta oli jopa maailman miinoitetuinta merialuetta.

Talvisodan jälkeen Ahvenanmaa päätettiin taas riisua aseista, tällä kertaa Moskovan Ahvenanmaa-sopimuksessa.

Ja tähän demilitarisointisopimukseen liittyy sellainen outo juttu, että sitä valvotaan täältä, Venäjän konsulaatista. And the strange thing about this demilitarization agreement is that it is monitored here, from the Russian consulate.

Siis 1940 tehdyn sopimuksen mukaan Venäjällä on edelleen oikeus valvoa, että osa Suomea pysyy demilitarisoituna. So, according to the agreement made in 1940, Russia still has the right to control that part of Finland remains demilitarized.

Tämän erikoisen valvomissysteemin purkamiseen olisi kyllä ollut mahdollisuuksia, esimerkiksi silloin kun Neuvostoliitto romahti, mutta jostain syystä tämä menee edelleen näin.

Laitoin tälle Venäjän konsulille sähköpostia, että voitaisiinko tehdä haastattelu, mutta hän vastasi minulle, että se ei nyt valitettavasti onnistu. I sent this Russian consul an e-mail asking if an interview could be done, but he replied that unfortunately it is not possible now.

Mutta kokeillaan nyt vielä kuitenkin soittaa, jos sattuisi tärppäämään! But let's still try to call now, just in case it happens!

Puhelin: tuut :D

- Ainakin tuuttaa. - At least it sucks.

Puhelin: *tuut* :D

- Ei näytä vastaavan. - Doesn't seem to match.

Halusin kuitenkin saada lisää tietoa Ahvenanmaan asemasta, joten jututin Ahvenanmaalla asuvaa valtio-opin emeritusprofessoria Göran Djupsundia.

Se on vähän ränsistyneessä kunnossa, eikö siitä ole huolta pidetty? It's in a bit of a battered condition, hasn't it been taken care of?

- Näköjään ei oikein ole. - Apparently it isn't.

Sanotaan joskus 1980-luvulla täällä saattoi olla jotain 30 henkeä tuossa rakennuksessa mukana toiminnassa, totta kai kaiken maailman vakoojia sun muita.

- Demilitarisaatiolla on paljon myös kannattajia ja siinä nähdään hyviä puolia, jotkut sanovat, että se on juuri se asia, joka vaikuttaa positiivisesti Itämeren alueen tasapainoon.

Oletko samaa mieltä siitä? Do you agree with that?

- Asettaisin vähän kysymysmerkkejä tuon suhteen, sanotaan, että Ahvenanmaa on strategisesti niin helvetin tärkeä. - I would put a few question marks in that regard, they say that Åland is strategically so damn important.

- Ahvenanmaan sijainnin merkitys aukeaa etenkin, kun ajattelee, mitä uhkia siihen liittyy. - The importance of Åland's location opens up especially when you think about the threats associated with it.

Ja nämä uhat koskevat sekä Suomea että Ruotsia. And these threats concern both Finland and Sweden.

Suomen kannalta on tärkeää varmistaa, että datayhteydet olisivat turvassa, eli että netti pelittäisi ja myös, etteivät laivareitit olisi uhattuna. From Finland's point of view, it is important to ensure that data connections are secure, i.e. that the internet can be played and also that shipping routes are not threatened.

Ruotsin kannalta on taas tärkeää, että Ahvenanmaalle ei aseteta aseita, jotka on kohdistettu Tukholmaan päin. From Sweden's point of view, it is again important that Åland does not deploy weapons aimed at Stockholm.

Ylipäätään Ahvenanmaalta on lyhyt matka minne tahansa Itämeren alueella. In general, it is a short distance from Åland to anywhere in the Baltic Sea region.

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka on sanonut, että aina kun Itämerellä on sotilaallisesti kireä tilanne, Ahvenanmaan kartta on kaikkien sen ympäristössä toimivien esikuntien pöydillä.

Mutta vaikka Suomi ei ole saanut miehittää Ahvenanmaata, se ei tarkoita sitä, että me vain housut kintuissa odottaisimme, että jotain tapahtuisi. But even though Finland hasn't been allowed to occupy Åland, it doesn't mean that we're just sitting around waiting for something to happen.

Suomi on valmistautunut Ahvenanmaan puolustamiseen jo vuosikymmeniä, eli koko ajan ollaan kyllä valmiina. Finland has been preparing for the defense of Åland for decades, so we are always ready.

- Suomen puolustusvoimien edustajat ovat aika selvästi todenneet, että kyllä niillä on tismalleen tarkat suunnitelmat siitä, miten Ahvenanmaata puolustetaan, jos sellainen tilanne tulee eteen, että siinä pidä puolusta.

- Ja jos esimerkiksi Venäjä yrittäisi vallata Ahvenanmaan, sillä voisi aika nopeasti olla vastassaan Suomen lisäksi Ruotsi ja tietenkin pian Nato.

Heitäppä tuonne kommentteihin oma mielipiteesi, että pitäisikö tällaiset sopimukset jo unohtaa ja Suomen saada asettaa joukkoja Ahvenanmaalle.

Ja tilaa tämä kanava! And subscribe to this channel!