Uteblivna löneökningar tvistefråga i förhandlingarna
2020-10-13 19:50:00
I avtalsrörelsen ställde sig fack och arbetsgivare inom industrin i dag försiktigt positiva till ett förslag om att teckna långa löneavtal som löper ut våren 2023. Facken vill att deras medlemmar ska kompenseras för uteblivna löneökningar under coronakrisen, men det säger Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin bestämt nej till.
– Det är inte aktuellt. Vi har gått igenom det största raset sedan 30-talet. Att tänka sig att vi ska betala retroaktivt för den perioden är uteslutet, säger Tomas Undin.
Löneökningar för coronaåret 2020 eller inte är en av stridsfrågorna i avtalsrörelsen. I våras blåstes förhandlingarna av mitt i krisen och de gamla avtalen förlängdes. Den här perioden utan löneökningar måste få betydelse för avtalen framåt, enligt Martin Linder, Unionens ordförande.
– Vi ser så klart att vi behöver ha någon form av kompensation för den period som varit under det här året.
Innebär det att ni tycker att löneökningarna ska gälla retroaktivt från 1 april?
– Det betyder det inte. Det betyder att vi måste ta hänsyn till det i förhandlingen, att det förevarit ett antal månader det här året där det inte gått ut några löneökningar. Det är en faktor i förhandlingen, säger Martin Linder.
Den 31 oktober ska industrins avtal vara klara. De ska sedan bli norm för löneökningarna på hela arbetsmarknaden och de nära 3 miljoner anställda som berörs av förhandlingarna.
Fackens krav är löneökningar på 3 procent i ettårsavtal, medan arbetsgivarna vill se en lägre nivå än i de gamla avtalen på 2,2. Men både facken och arbetsgivarsidan är villiga att försöka teckna ett långt avtal på 29 månader enligt de egna medlarnas förslag i dag.
Ulrika Lindstrand är Sveriges ingenjörers ordförande:
– Vi ställer oss positiva till förslaget på ett längre avtal, men i slutändan hänger det givetvis på att innehållet i avtalet är det rätta förr oss, säger hon.