×

Mes naudojame slapukus, kad padėtume pagerinti LingQ. Apsilankę avetainėje Jūs sutinkate su mūsų slapukų politika.


image

Radio Sweden på lätt svenska 2020 - 2021, Ny studie visar att träning hjälper mot ångest

Ny studie visar att träning hjälper mot ångest

Ny studie visar att träning hjälper mot ångestLyssna från tidpunkt:

2022-01-12 13:57:00

Många vill börja träna efter nyår. Och januari är den månad som flest svenskar köper gymkort. Nu visar en ny studie från Göteborgs universitet att både lagom och intensiv träning hjälper mot ångest. Ångest kan vara känslor av rädsla eller oro.

Studien från Göteborgs universitet är baserad på 286 personer. Personerna i studien led på olika sätt av ångest och fick testa fysisk träning. Malin Henriksson är läkare och är den som har haft ansvar över studien. Hon säger till P4 Halland att hon trodde att det bara var hård träning som hjälpte mot ångest. Hon tycker att det är positivt att även lagom träning hjälper mot ångest. Det blir lättare för många att börja träna då, säger hon. – Vi trodde ju egentligen från början när vi gjorde studien att högintensiv träning kanske skulle vara klart mycket bättre än måttlig träning. Men jag tycker att det känns ganska positivt ändå för då kan man ändå tänka att vi kan rekommendera måttlig träning för ångestpatienter som kanske är lite lättare att få till för människor idag. Agneta Nordlund Andersson och Lars Andreasson tränar i grupp tillsammans med andra. De säger att träningen betyder mycket för dem och att den hjälpt mot deras ångest. Lars Andreasson fyller snart 80 år och är pensioner. Han säger till P4 Halland att han älskade sitt arbete och att det var jobbigt att inte få vara kvar som pensionär. Träningen har gjort honom mindre ledsen, säger han. – Jag har varit pensionär i tio år. Jag älskade mitt arbete men blev mer eller mindre utkastad när jag var 67 år. Det här var ett av sättet att bemästra ångesten jag kände komma, ångest, jag menar naturligtvis depressionen. Så det håller en igång det här, säger Lars Andreasson. Agneta Nordlund Andersson håller med . Hon tycker att det är viktigt att fortsätta vara aktiv även om man inte längre jobbar. – Jag, jag håller med. När man slutar jobba och fortfarande är vital och kanske skulle kunna tänka sig att kunna jobba ännu längre så behöver man göra någonting som håller en igång så man inte hamnar i en depression och en ångest, säger hon.

Ny studie visar att träning hjälper mot ångest New study shows that exercise helps with anxiety

Ny studie visar att träning hjälper mot ångestLyssna från tidpunkt: New study shows that exercise helps with anxietyListen from time to time:

2022-01-12 13:57:00

Många vill börja träna efter nyår. Och januari är den månad som flest svenskar köper gymkort. Nu visar en ny studie från Göteborgs universitet att både lagom och intensiv träning hjälper mot ångest. Ångest kan vara känslor av rädsla eller oro.

Studien från Göteborgs universitet är baserad på 286 personer. Personerna i studien led på olika sätt av ångest och fick testa fysisk träning. Malin Henriksson är läkare och är den som har haft ansvar över studien. Malin Henriksson is a doctor and is the one who has been responsible for the study. Hon säger till P4 Halland att hon trodde att det bara var hård träning som hjälpte mot ångest. She tells P4 Halland that she thought it was only hard training that helped against anxiety. Hon tycker att det är positivt att även lagom träning hjälper mot ångest. Det blir lättare för många att börja träna då, säger hon. – Vi trodde ju egentligen från början när vi gjorde studien att högintensiv träning kanske skulle vara klart mycket bättre än måttlig träning. Men jag tycker att det känns ganska positivt ändå för då kan man ändå tänka att vi kan rekommendera måttlig träning för ångestpatienter som kanske är lite lättare att få till för människor idag. But I think it feels quite positive anyway because then you can still think that we can recommend moderate exercise for anxiety patients which is perhaps a little easier to get for people today. Agneta Nordlund Andersson och Lars Andreasson tränar i grupp tillsammans med andra. De säger att träningen betyder mycket för dem och att den hjälpt mot deras ångest. Lars Andreasson fyller snart 80 år och är pensioner. Han säger till P4 Halland att han älskade sitt arbete och att det var jobbigt att inte få vara kvar som pensionär. He tells P4 Halland that he loved his job and that it was hard not to be allowed to remain as a pensioner. Träningen har gjort honom mindre ledsen, säger han. – Jag har varit pensionär i tio år. Jag älskade mitt arbete men blev mer eller mindre utkastad när jag var 67 år. I loved my job but was more or less thrown out when I was 67 years old. Det här var ett av sättet att bemästra ångesten jag kände komma, ångest, jag menar naturligtvis depressionen. This was one of the ways to cope with the anxiety I felt coming, anxiety, I mean of course depression. Så det håller en igång det här, säger Lars Andreasson. So this keeps you going, says Lars Andreasson. Agneta Nordlund Andersson håller med . Hon tycker att det är viktigt att fortsätta vara aktiv även om man inte längre jobbar. – Jag, jag håller med. När man slutar jobba och fortfarande är vital och kanske skulle kunna tänka sig att kunna jobba ännu längre så behöver man göra någonting som håller en igång så man inte hamnar i en depression och en ångest, säger hon. When you stop working and are still vital and perhaps could imagine being able to work even longer, you need to do something that keeps you going so you do not end up in a depression and an anxiety, she says.