"Testningen kom i gång på tok för sent" 2020-10-28 12:46:00
Det faktum att det på flera platser i landet tog tid att få igång testningen av personal inom äldreomsorgen kan ha bidragit till att smittan spreds snabbare i samhället och även inom äldreomsorgen, det tror flera smittskyddsläkare och medicinskt ansvariga sjuksköterskor som Ekot talat med.
– Testningen precis som väldigt mycket annat kom i gång på tok för sent, och där jag tycker att äldreomsorgen i mycket hög utsträckning på ngt sätt glömdes bort och det var ju där vi såg att vi hade de höga dödstalen,
säger Cecilia Lewenhaupt, Medicinskt ansvarig sjuksköterska i Lidingökommun.
Region Stockholms bild är att personalprovtagningen i äldreomsorgen i grunden fungerat bra, sen den kom igång den 9 april. (Erbjöds enligt regionen till alla Särskilda boenden för äldre från den 11 april) Men enligt flera medicinskt ansvariga sjuksköterskor kom testning av personal inom äldreomsorgen i deras kommuner igång på allvar först i ett läge då smittspridningen på kommunens särskilda boende för äldre i stort sett passerat sin kulmen. Det gäller också på andra håll i landet.
Flera smittskyddsläkare säger till Ekot att de tror att den försenade testningen kan ha bidragit till att smittan spreds snabbare i samhället, och då även inom äldreomsorgen.Under våren och sommaren får Inspektionen för vård och omsorg uppemot 40 anmälningar eller tips om att personal och boende inte testas för covid-19 trots smittspridning.
En som säger sig arbeta på ett boende i södra Sverige ringer Inspektionens för vård och omsorg , IVO, den 4 juni:
"lnringaren vill också informera om att många i kommunens personalgrupper har insjuknat med influensaliknande symtom men att vissa av dem har nekats testning för Covid-19." En anhörig i samma kommun skriver i en anmälan till IVO:
"Jag hävdar att om man testat personalen på hemmet mot smitta och de hade haft korrekta skydd, såsom andningsskydd och visir så hade pappa sannolikt levt idag och sluppit en ytterst plågsam död. "I dag är testning av boende och personal på äldreboenden en viktig del i smittspårning och ett sätt att begränsa smittspridningen av covid-19. Cecilia Lewenhaupt igen:
– Nu är det ju mycket mer samarbete med smittskyddsenheten som håller i det, där man väldigt snabbt ser till att man isolerar och det provtas mycket mer systematiskt nu än vad det gjorde då. Och man är generös med provtagning både när det gäller de boende och personal.
Tror du att det har gjort en skillnad för möjligheten att begränsa smittspridningen inom äldreomsorgen nu?
– Ja, det är jag helt övertygad om att det gör. Nu vet vi ju vilka de är som är smittade och jag har ju hört talas om de boende som har provtagit i smittspårning och upptäckt väldigt många som har haft smittan som man inte hade haft en aning om annars.