Fredag 3 februari 2023
På torsdagskvällen träffade statsminister Ulf Kristersson representanter från muslimska organisationer i Sverige. De träffades för att prata om reaktionerna efter koranbränningen i Stockholm.
Haider Ibrahim är ordförande för Islamiska Shiasamfunden i Sverige. Han sa till Ekot att det var ett bra möte.
– Det var ett bra och konstruktivt möte. Vi har lyckats prata med statsministern om de senaste händelserna och muslimernas situation generellt och hur vi kan förbättra det.
Det var för två veckor sedan som den danske högerextermisten Rasmus Paludan brände en koran vid Turkiets ambassad i Stockholm. Muslimer världen över har protesterat mot koranbränningen. Det var därför statsministern bjöd in till mötet, som var hemma i statsministerns bostad i Sagerska huset i Stockholm.
Den svenska lagen om yttrandefrihet tillåter att man bränner en koran, eller andra religiösa böcker. Det bedöms inte vara brottet hets mot folkgrupp, eftersom det inte uttalar hat eller hot mot en folkgrupp.
Imamen Salahuddin Barakat, från Islamakademin i Malmö var också med på mötet. Han tycker att Sverige borde kunna förbjuda koranbränning men ändå ha kvar den svenska yttrandefriheten. Han tycker att Sverige borde göra som Finland. Där finns en lag som kallas brott mot trosfrid.
– Vi ser andra länder i Europa, med yttrandefrihet, som Finland, där sådant fortfarande skulle vara olagligt.
Statsminister Ulf Kristersson säger att han inte kommer ge någon kommentar från mötet.
Antalet familjer som måste lämna sina hem har ökat. Det är många som inte har råd att bo kvar. Det visar Stadsmissionens nya rapport om hemlöshet.
Stadsmissionen är en organisation som hjälper människor som har problem. Varje år skriver Stadsmissionen en rapport som handlar om hemlöshet i Sverige.
Barnfamiljer som blir vräkta från sina hem har ökat de senaste åren. Att bli vräkt betyder att man inte får bo kvar i sitt hem. Det beror ofta på att man inte har pengar till hyran.
Mellan åren 2017 och 2021 har familjer som blivit vräkta ökat med 45 procent. Åsa Paborn är chef på Stadsmissionen. Hon säger till P4 Stockholm att situationen är allvarlig.
– Det är ett allvarligt läge vi befinner oss i. Allting blir dyrare i samhället. Det är klart att det blir det svårare att betala hyran.
Åsa Paborn vill att det ska bli förbjudet att vräka barnfamiljer. Det är kommunernas socialtjänster som ska hjälpa hemlösa familjer, men de har inte tillräckligt med tid, säger Åsa Paborn.
– Socialtjänsten säger nej, vi kan inte hjälpa dig eftersom vi har mycket allvarligare fall. Och det är beklagligt.
Hon säger att politikerna måste göra något, för att barnfamiljer inte ska bli vräkta.
– Det krävs skarpa politiska reformer nu. Det tar för lång tid. Man behöver bestämma sig för att vi ska inte ha några vräkningar överhuvudtaget. Och då behöver man besluta sig för ett vräkningsförbud för barnfamiljer.
På lördag börjar Melodifestivalen. Det är en populär tävling i musik. Över tre miljoner brukar titta på finalen på TV. Den första tävlingen är i Göteborg. En av artisterna är Jon Henrik Fjällgren. Han har en låt som handlar om kärlek.
Jon Henrik Fjällgren har varit med i Melodifestivalen flera gånger tidigare. Nu tävlar han med en låt som handlar om hans kärlek till sin dotter, som är två år gammal. Han säger att kärlek är det viktigaste som finns. Idag är det ett hårt klimat bland människor och det är kärlek som behövs nu, säger han, till [Sveriges Radio P4. ](https://sverigesradio.se/avsnitt/jon-henrik-fjallgren-det-har-blir-sista-gangen-for-mig-i-melodifestivalen)
– Det är en en typ av låt som ska gå ut till människor, att det är kärleken som är svaret på i stort sett allting i världen. Så att man kan ju se idag att det är för lite kärlek. Utan det har blivit väldigt mycket hett och väldigt mycket hårt klimat bland människor. Och det har ju inte lett till något bättre, utan snarare tvärtom.
Tim Larsson är lärare på musikhögskolan i Arvika. Han har varit med och skrivit en av låtarna som tävlar på lördag. Den heter "Raggen går" med artisterna Elov och Beny. Han säger att det är roligt att få med en låt i Melodifestivalen. Det säger han till P4 Värmland.
– Ja, men jag tycker är väldigt roligt med genren, det är väl att det blir ju som någon ny typ av jag vet inte vad man ska säga? Folkmusik! På något konstigt sätt. Som ungdomarna har liksom tagit till så här.
Melodifestivalen sänds på SVT. Publiken kan rösta på låtarna i en app i mobilen, det är gratis. Man kan också ringa till programmet och samtidigt ge pengar till Radiohjälpen. Pengarna går till välgörenhet. Melodifestivalen sänds också i Sveriges Radio P4.
Det är fem tävlingar i Melodifestivalen och sedan final. Låten som vinner finalen får tävla mot andra länder i den stora tävlingen Eurovision Song Contest, senare i vår.