image

Radio Sweden på lätt svenska 2020 - 2021, Svensk guldmedalj i skridsko-VM

Svensk guldmedalj i skridsko-VM

2021-02-12 17:03:00

Svensken Niels van der Poel har vunnit guld i VM i skridskor. Det är nästan 50 år sedan Sverige vann guld i skridsko-VM senast.

Världsmästerskapet, VM, i skridskor pågår nu i Heerenveen i Nederländerna. Det är tävlingar där åkarna åker skridskor så snabbt som möjligt på olika sträckor. Igår vann svenske Nils van der Poel guldmedalj i loppet på 5000 meter.

Skridsko har varit en stor sport i Sverige, men nu var det längesedan svenska åkare vann medaljer i stora mästerskap. Det senaste svenska guldet i skridsko-VM var 1976. Det är alltså 45 år sedan.

Nils van der Poel är 24 år och kommer från Trollhättan. Han har åkt väldigt bra den här vintern. Han har slagit flera svensk rekord.

På söndag tävlar Nils van der Poel igen. Då ska han åka 10 000 meter.