×

Używamy ciasteczek, aby ulepszyć LingQ. Odwiedzając stronę wyrażasz zgodę na nasze polityka Cookie.

image

DR Nyheder, Er dronning Margrethe i familie med Gorm den Gamle?

Er dronning Margrethe i familie med Gorm den Gamle?

Er dronningen i familie med Gorm den Gamle? Ifølge Kongehuset: Ja. Ifølge historikere: Måske.

I så fald er det danske monarki et af de ældste - - for Gorm den Gamle regerede tilbage fra år 936. Men slægtskabet mellem dronningen og Gorm den Gamle er ikke én lige linje. Det kræver flere krumspring, for at de kan være i familie. Kongehusets stamtræ er et tusindårigt drama alt fra hor til mord. Hold godt fast, for det kommer til at gå stærkt. Gorm den Gamle blev konge af en del af Danmark i omkring år 936. Efter hans død i 958 overtog sønnen Harald Blåtand tronen. Hans rige omfattede hele Danmark og muligvis Skåne. Han blev uvenner med sin søn Sven Tveskæg. Harald Blåtand flygtede, og Sven Tveskæg overtog tronen fra 986. Eller 987. Det er man ikke sikker på.

Sven Tveskæg fik sønnerne Harald og Knud og datteren Estrid. Efter Tveskægs død i år 1014 overtog Harald tronen som Harald den 2. Da han døde efter fire år på tronen, overtog Knud den Store. Han var ikke alene konge af Danmark, men også af England og Norge. Han blev gift to gange og fik i alt fire børn. Knud Hardeknud overtog tronerne som kun 17 år gammel - - men englænderne foretrak Hardeknuds ældre halvbror. I den anden ende havde nordmændene fået nok af det danske herredømme. 11-årige Magnus den Gode blev indsat som konge. I år 1042 var Hardeknud både ugift og barnløs, så da han døde - - blev Magnus den Gode kåret til dansk konge. Men Knud den Stores nevø, Sven Estridsen, krævede tronen. Det lykkedes Sven Estridsen at fordrive Magnus den Gode. I år 1047 kunne Sven Estridsen overtage titlen som konge af Danmark. Nu var kronen atter i Gorm den Gamles slægt. Sven Estridsen fik ingen ægtefødte sønner. Men han fik 18 børn, og i alt nåede fem af hans sønner at bære kronen. Først overtog Harald Hen tronen i fire år, indtil han døde. Tronen videre til Knud den Hellige, indtil han blev myrdet i Odense. Hans kone og søn flygtede, og Oluf Hunger overtog tronen. Her sad han i ni år, indtil tronen gik videre til Erik Ejegod. Han døde på Cypern under en pilgrimsrejse. Imens havde Harald Kesja styret kongeriget. Den femte af Sven Estridsens sønner blev valgt til konge: Niels af Danmark. Niels' søn, Magnus den Stærke, så frem til at overtage tronen. Men han var nervøs for, at Knud Lavard også ville have tronen. I 1131 begik Magnus derfor et af historiens mest berygtede mord. Det indledte en krig mellem Niels og Magnus og Knud Lavards halvbror. Det kom til et slag, hvor først Magnus faldt, og senere blev også Niels myrdet. Erik Emune nåede kun tre år på tronen, inden han selv blev dræbt i 1137. Flere af de oplagte kongsemner var mindreårige - - blandt andet Erik Emunes søn.

Så magten gik til Erik Emunes søsters søn - - der sad på tronen fra 1137, til han abdicerede i 1146. Hvem skulle overtage tronen? Erik Emunes søn, Sven Grathe? Eller Magnus den Stærkes søn? Eller hvad med myrdede Knud Lavards søn? Alle tre oldebørn af Sven Estridsen.

Sjælland og Skåne valgte Sven. Knud blev konge af Jylland og Fyn. Men begge ville være hele Danmarks konge.

Den tysk-romerske kejser erklærede Sven for enekonge. Valdemar blev hertug, mens Knud skulle være lensmand. Sven lod ikke Knud få Sjælland, så Valdemar støttede Knud. Knud og Valdemar blev kongehyldet, men så kom Sven tilbage med en hær. Sven fik Skånelandene. Knud fik Sjælland. Valdemar fik Jylland. Alle var glade, men under et gilde i Roskilde blev Knud dræbt. Valdemar blev såret og flygtede. Han mente, at Sven stod bag mordet. I år 1157 blev Sven dræbt under Slaget på Grathe Hede. Efterfølgende sad Valdemar på tronen i 25 år indtil 1182. Er du stadig med?

Tronen gik videre til hans ældste søn, Knud den 6. Tronen gik videre til Valdemar Sejr -

- der tog Dannebrog med hjem fra Estland. Eller gjorde han? Det har vi lavet en video om her. Tronen gik ikke videre til Niels, der var født af en ukendt kvinde. Knud var en uægte søn. Valdemar den Unge døde i en ulykke. Så er vi fremme ved Erik Plovpenning.

Erik Plovpenning kom i strid med sin bror Abel. Erik blev dræbt, og Abel mistænktes. Fordi Erik Plovpenning kun havde døtre, gik tronen videre til Abel. Han blev den danske konge med den korteste regeringstid på halvandet år. Abel fik fire børn, men kun et var gammelt nok til tronen, Valdemar. Han befandt sig i Frankrig, så hans fars bror Christoffer kom ham i forkøbet. Tronen videre til hans ældste søn, Erik Klipping. Han ikke var myndig, så dronning Margrete Sambiria skulle regere landet. Han blev myndig i 1264 og sad på tronen til en nat i 1286 - - hvor han blev myrdet i Finderup Lade med 56 knivstik. Tronen gik til Erik Menved, der fik 14 børn, der døde tidligt. Tronen gik til hans lillebror, Christoffer den 2., der ikke var vellidt. Han satte skatterne op. Et oprør ulmede. Christoffer flygtede til Tyskland med sin dronning og søn. Stormændene valgte den kun 11-årige Valdemar af Slesvig til konge. Han blev til Valdemar den 3. og var tipoldebarn til Abel. I 1329 kom Christoffer den 2. tilbage til Danmark - - og blev konge for Skåne og Sjælland. Han døde i år 1332. Frem til 1340 var Danmark uden konge, indtil Valdemar Atterdag kom på tronen. Så ramte Den Sorte Død. Ud af hans seks børn levede kun to - - da Valdemar døde, døtrene Margrete og Ingeborg. Tronen skulle gå til Margretes søn, Oluf. Han døde som 17-årig. Uden kone eller børn gik tronen til hans mor, Margrete. Hun nåede at etablere Kalmarunionen.

Hun fik bugseret sin søsters barnebarn Bugislav ind. Han fik det mere nordiske navn Erik.

Da Margrete døde i år 1412, blev Erik af Pommern officielt regent. Tronen gik videre til Christoffer den 3. -

- som sønneløs pludselig døde af feber i 1448. Rigsrådet tilbød tronen til hertugen af Sønderjylland, Adolf den 8. - - der var tiptipoldebarn af Erik Klipping. Men han afslog og pegede på sin søsters søn, Christian - - der blev den første kong Christian.

Christian den 1. fik fem børn, men Oluf og Knud døde som spæd. Tronen gik til Hans. Da han døde, gik den til Christian den 2. - - der var "fremfusende" og "egenrådig" og derfor upopulær. Stormændene var trætte af ham, og hans farbror erklærede ham krig. 18 dage senere blev Frederik hyldet som konge. Den første kong Frederik var en realitet. Tronen gik videre til Frederiks ældste søn, Christian den 3. Derfra videre til Frederik den 2., og så gik det stærkt. Christian den 4., Frederik den 3. - - Christian den 5., Frederik den 4., - Christian den 6., Frederik den 5., Christian den 7. og Frederik den 6. Han fik to drengebørn, som døde efter fødslerne. Derfor var Christian den 7.s halvbrors søn Christian - - den nærmeste arving til tronen efter Frederik den 6.s død i 1839. Tronen gik videre til Frederik den 7., som underskrev Grundloven i 1849. Han blev den sidste enevældige danske konge. Uden arvinger var tronfølgen havnet i en blindgyde. Der gik storpolitik i den, og Christian den 9. blev valgt. Han var gift med prinsesse Louise, oldebarn af Frederik den 5. Han var tip-tip-tip-tip-tip-tip-oldebarn af Christian den 3. Christian den 9. overtog dermed tronen med dronning Louise ved sin side. De fik seks børn, og tronen gik til Frederik den 8. Han fik otte børn, og tronen gik til den ældste, Christian den 10. Han fik to sønner: Frederik og arveprins Knud. Frederik den 9. overtog tronen i 1947. Han fik ingen sønner, men tre døtre. Tronfølgeloven af 1853 dikterede, at der kun var mandlig tronfølge i Danmark. Så Frederik den 9.s bror, arveprins Knud, stod til at arve tronen. Men folk ville have indført kvindelig arvefølge. Tronfølgeloven blev ændret, så kongens ældste datter - - prinsesse Margrethe, blev den første i arvefølgen. I 1972 overtog Margrethe tronen og titlen som dronning Margrethe den 2. I arvefølgen står kronprins Frederik og hans ældste søn, prins Christian. Gud bevare Danmark, hvor var det en ordentlig omgang. Ja, dronning Margrethe er i familie med Gorm den Gamle. Men slægtskabet går ikke i en lige linje - - men via kvindelinjer og fjerne slægtninge som ved Christian den 9. Mange af jer er formentlig også i familie med Gorm den Gamle. Hvis din familie har ført slægtstavler over tusind år tilbage i tiden.

Learn languages from TV shows, movies, news, articles and more! Try LingQ for FREE

Er dronning Margrethe i familie med Gorm den Gamle? Ist Königin Margrethe mit Gorm dem Alten verwandt? Is Queen Margrethe related to Gorm the Old? Är drottning Margrethe släkt med Gorm den gamle?

Er dronningen i familie med Gorm den Gamle? Ifølge Kongehuset: Ja. Ifølge historikere: Måske.

I så fald er det danske monarki et af de ældste - In that case, the Danish monarchy is one of the oldest. - for Gorm den Gamle regerede tilbage fra år 936. - because Gorm the Old reigned from the year 936. Men slægtskabet mellem dronningen og Gorm den Gamle er ikke én lige linje. But the kinship between the Queen and Gorm the Old is not a straight line. Det kræver flere krumspring, for at de kan være i familie. It takes a few more twists and turns for them to be related. Kongehusets stamtræ er et tusindårigt drama alt fra hor til mord. Hold godt fast, for det kommer til at gå stærkt. Gorm den Gamle blev konge af en del af Danmark i omkring år 936. Efter hans død i 958 overtog sønnen Harald Blåtand tronen. Hans rige omfattede hele Danmark og muligvis Skåne. ||included||||| Han blev uvenner med sin søn Sven Tveskæg. Harald Blåtand flygtede, og Sven Tveskæg overtog tronen fra 986. Eller 987. Det er man ikke sikker på.

Sven Tveskæg fik sønnerne Harald og Knud og datteren Estrid. Efter Tveskægs død i år 1014 overtog Harald tronen som Harald den 2. After Tveskæg's death in 1014, Harald took over the throne as Harald the 2nd. Da han døde efter fire år på tronen, overtog Knud den Store. Han var ikke alene konge af Danmark, men også af England og Norge. Han blev gift to gange og fik i alt fire børn. Knud Hardeknud overtog tronerne som kun 17 år gammel - - men englænderne foretrak Hardeknuds ældre halvbror. I den anden ende havde nordmændene fået nok af det danske herredømme. |||||||||||domination 11-årige Magnus den Gode blev indsat som konge. I år 1042 var Hardeknud både ugift og barnløs, så da han døde - |||Hardeknud||unmarried||||||died - blev Magnus den Gode kåret til dansk konge. |Magnus||||||king Men Knud den Stores nevø, Sven Estridsen, krævede tronen. |||Store||Sven|Estridsson||the throne Det lykkedes Sven Estridsen at fordrive Magnus den Gode. ||Sven|||drive away|Magnus|| I år 1047 kunne Sven Estridsen overtage titlen som konge af Danmark. Nu var kronen atter i Gorm den Gamles slægt. Sven Estridsen fik ingen ægtefødte sønner. ||||legitimate born| Men han fik 18 børn, og i alt nåede fem af hans sønner at bære kronen. Først overtog Harald Hen tronen i fire år, indtil han døde. Tronen videre til Knud den Hellige, indtil han blev myrdet i Odense. Hans kone og søn flygtede, og Oluf Hunger overtog tronen. Her sad han i ni år, indtil tronen gik videre til Erik Ejegod. Han døde på Cypern under en pilgrimsrejse. Imens havde Harald Kesja styret kongeriget. Den femte af Sven Estridsens sønner blev valgt til konge: Niels af Danmark. Niels' søn, Magnus den Stærke, så frem til at overtage tronen. Men han var nervøs for, at Knud Lavard også ville have tronen. I 1131 begik Magnus derfor et af historiens mest berygtede mord. Det indledte en krig mellem Niels og Magnus og Knud Lavards halvbror. Det kom til et slag, hvor først Magnus faldt, og senere blev også Niels myrdet. Erik Emune nåede kun tre år på tronen, inden han selv blev dræbt i 1137. Flere af de oplagte kongsemner var mindreårige - |||obvious||| - blandt andet Erik Emunes søn.

Så magten gik til Erik Emunes søsters søn - - der sad på tronen fra 1137, til han abdicerede i 1146. Hvem skulle overtage tronen? Erik Emunes søn, Sven Grathe? Eller Magnus den Stærkes søn? Eller hvad med myrdede Knud Lavards søn? Alle tre oldebørn af Sven Estridsen. ||great-grandchildren|||

Sjælland og Skåne valgte Sven. Knud blev konge af Jylland og Fyn. Men begge ville være hele Danmarks konge.

Den tysk-romerske kejser erklærede Sven for enekonge. Valdemar blev hertug, mens Knud skulle være lensmand. Sven lod ikke Knud få Sjælland, så Valdemar støttede Knud. Knud og Valdemar blev kongehyldet, men så kom Sven tilbage med en hær. Sven fik Skånelandene. Knud fik Sjælland. Valdemar fik Jylland. Alle var glade, men under et gilde i Roskilde blev Knud dræbt. Valdemar blev såret og flygtede. Han mente, at Sven stod bag mordet. I år 1157 blev Sven dræbt under Slaget på Grathe Hede. Efterfølgende sad Valdemar på tronen i 25 år indtil 1182. Er du stadig med?

Tronen gik videre til hans ældste søn, Knud den 6. Tronen gik videre til Valdemar Sejr -

- der tog Dannebrog med hjem fra Estland. Eller gjorde han? Det har vi lavet en video om her. Tronen gik ikke videre til Niels, der var født af en ukendt kvinde. Knud var en uægte søn. Valdemar den Unge døde i en ulykke. Så er vi fremme ved Erik Plovpenning.

Erik Plovpenning kom i strid med sin bror Abel. ||||conflict|||| Erik blev dræbt, og Abel mistænktes. Fordi Erik Plovpenning kun havde døtre, gik tronen videre til Abel. Han blev den danske konge med den korteste regeringstid på halvandet år. Abel fik fire børn, men kun et var gammelt nok til tronen, Valdemar. Han befandt sig i Frankrig, så hans fars bror Christoffer kom ham i forkøbet. Tronen videre til hans ældste søn, Erik Klipping. Han ikke var myndig, så dronning Margrete Sambiria skulle regere landet. Han blev myndig i 1264 og sad på tronen til en nat i 1286 - - hvor han blev myrdet i Finderup Lade med 56 knivstik. Tronen gik til Erik Menved, der fik 14 børn, der døde tidligt. Tronen gik til hans lillebror, Christoffer den 2., der ikke var vellidt. Han satte skatterne op. Et oprør ulmede. Christoffer flygtede til Tyskland med sin dronning og søn. Stormændene valgte den kun 11-årige Valdemar af Slesvig til konge. Han blev til Valdemar den 3. og var tipoldebarn til Abel. I 1329 kom Christoffer den 2. tilbage til Danmark - - og blev konge for Skåne og Sjælland. Han døde i år 1332. Frem til 1340 var Danmark uden konge, indtil Valdemar Atterdag kom på tronen. Så ramte Den Sorte Død. Ud af hans seks børn levede kun to - - da Valdemar døde, døtrene Margrete og Ingeborg. Tronen skulle gå til Margretes søn, Oluf. Han døde som 17-årig. Uden kone eller børn gik tronen til hans mor, Margrete. Hun nåede at etablere Kalmarunionen.

Hun fik bugseret sin søsters barnebarn Bugislav ind. Han fik det mere nordiske navn Erik.

Da Margrete døde i år 1412, blev Erik af Pommern officielt regent. Tronen gik videre til Christoffer den 3. -

- som sønneløs pludselig døde af feber i 1448. Rigsrådet tilbød tronen til hertugen af Sønderjylland, Adolf den 8. - - der var tiptipoldebarn af Erik Klipping. Men han afslog og pegede på sin søsters søn, Christian - ||refused||||||| - der blev den første kong Christian.

Christian den 1. fik fem børn, men Oluf og Knud døde som spæd. |||||||||||infants Tronen gik til Hans. Da han døde, gik den til Christian den 2. - - der var "fremfusende" og "egenrådig" og derfor upopulær. Stormændene var trætte af ham, og hans farbror erklærede ham krig. 18 dage senere blev Frederik hyldet som konge. Den første kong Frederik var en realitet. Tronen gik videre til Frederiks ældste søn, Christian den 3. Derfra videre til Frederik den 2., og så gik det stærkt. Christian den 4., Frederik den 3. - - Christian den 5., Frederik den 4., - Christian den 6., Frederik den 5., Christian den 7. og Frederik den 6. Han fik to drengebørn, som døde efter fødslerne. |||||||the births Derfor var Christian den 7.s halvbrors søn Christian - - den nærmeste arving til tronen efter Frederik den 6.s død i 1839. Tronen gik videre til Frederik den 7., som underskrev Grundloven i 1849. Han blev den sidste enevældige danske konge. Uden arvinger var tronfølgen havnet i en blindgyde. Der gik storpolitik i den, og Christian den 9. blev valgt. Han var gift med prinsesse Louise, oldebarn af Frederik den 5. Han var tip-tip-tip-tip-tip-tip-oldebarn af Christian den 3. Christian den 9. overtog dermed tronen med dronning Louise ved sin side. De fik seks børn, og tronen gik til Frederik den 8. Han fik otte børn, og tronen gik til den ældste, Christian den 10. Han fik to sønner: Frederik og arveprins Knud. Frederik den 9. overtog tronen i 1947. Han fik ingen sønner, men tre døtre. Tronfølgeloven af 1853 dikterede, at der kun var mandlig tronfølge i Danmark. Så Frederik den 9.s bror, arveprins Knud, stod til at arve tronen. Men folk ville have indført kvindelig arvefølge. Tronfølgeloven blev ændret, så kongens ældste datter - - prinsesse Margrethe, blev den første i arvefølgen. I 1972 overtog Margrethe tronen og titlen som dronning Margrethe den 2. I arvefølgen står kronprins Frederik og hans ældste søn, prins Christian. Gud bevare Danmark, hvor var det en ordentlig omgang. Ja, dronning Margrethe er i familie med Gorm den Gamle. Men slægtskabet går ikke i en lige linje - - men via kvindelinjer og fjerne slægtninge som ved Christian den 9. Mange af jer er formentlig også i familie med Gorm den Gamle. Hvis din familie har ført slægtstavler over tusind år tilbage i tiden.