Oeuvre van glaskunstenaar Copier in catalogus uitgebracht
Eenmaal oog in oog met het enorme oeuvre van de in 1991 overleden Copier, zal veel van zijn werk bekend voorkomen.
In het glasmuseum zijn bijna al zijn ontwerpen te zien, zoals het beroemde gildeglas, serviezen, waaronder dit KLM servies, uit de tijd dat vliegen nog bijzonder was, en talrijke kunstobjecten. Familie van Copier, en de geschiedschrijver van de glasfabriek vonden het tijd dat al dit werk eens vastgelegd werd in een oeuvre catalogus. Er is wel veel over hem gepubliceerd, maar door 40 jaar te verzamelen, ontdek je dingen dat je zegt, hé, die heb ik nog nooit in een catalogus gezien, of in een boek zijn die vermeld, en dat is eigenlijk het idee geweest, niet alleen ik zelf, maar ook zijn kleinzoon die heeft daar een grote rol ingespeeld. We hebben elkaar gevonden en het resultaat is geweest na heel lang speurwerk, dat er een heleboel nieuwe dingen ontdekt zijn. En dat is eigenlijk de basis geweest om iets nieuws te produceren. Copier, die leefde van 1901 tot 1991, was vooral produktief als ontwerper voor de glasfabriek.
Later legde hij zich steeds meer toe op autonome kunst. Zijn creaties gingen de hele wereld over, waardoor hij Leerdam internationale bekendheid bezorgd heeft. Kunt u zeker zijn dat uw boek compleet is?
Eh, bijna. Want ik ben nog op zoek naar andere dingen. Het moet eigenlijk zijn bijna compleet. Ja. Maar dat is minder leuk op de cover? Ja, dat vind ik ook. Wie meer wil weten over het werk en leven van Andries Copier kan dus bijna alles terugvinden in deze catalogus. Wie zijn glas, porselein en zilver met eigen ogen wil zien, kan terecht in het nationaal glasmuseum in Leerdam.