مجله بعدازظهر6-شش
حضور سپاه در قاچاق سوخت تا چه حد ممکنه به فساد مالی منجر بشه آقای احمدی نیا؟
قطعا به فساد مالی منجر میشه. کما اینکه قبلا هم شده. بابک زنجانی یکی از عوامل سپاه بود. اصلا سپاه از بنیاد تعاون ناجا و رستم قاسمی اون رو به سیستم ایران معرفی کردند. و پول در اختیارش قرار گرفت. نفت در اختیارش قرار گرفت که خب دیدیم نتیجه ش چه شد. و بسیاری نمونههای مشابه دیگه.
یعنی این روش قطعا منجر به فساد هستش. و قطعا منجر به به باد رفتن منابع ملی ایران میشه. یعنی پولی که از این طریق دریافت میکنه بطور حتم پورسانت خودش رو برمیداره، قیمت رو ارزونتر در اختیار کشورهای دیگه میذاره. و بعد برگردوندن این پول به داخل ایران هم برای حکومت مشکل مضاعفی میشه.
یعنی سپاه این ها رو به صورت دلار در سومالی، در یمن، در اتیوپی این ها رو در کانتینر نگه میداره و ذره ذره هر چقدر که دلش بخواد وارد بازار ایران میکنه. اینطور نیست که به صورت قانونی بخواد برگشت داده بشه.
از این طریق برای خودش توان سیاسی و چانه زنی در داخل ایجاد میکنه که این خودش باز یه نوع دیگهای از فساد هستش.
خب آقای احمدی نیا آخه در داخل این توجیه وجود داره که سپاه اگر که مداخله نکنه در این زمینه، ایران امکان فروش نفت رو در شرایط تحریمها نداره. حالا اگر سپاه توی قاچاق نفت حضور نداشته باشه چقدر فروش نفت برای ایران غیرممکن میشه یا به نظرتون تفاوتی نداره؟
فروش نفت همین الان برای سپاه هم غیرممکن شده. تمام مسیرهایی که این تحریمها رو دور میزدن شناسایی شده. و اتفاق نمیفته. چین مقدار بسیار محدودی برای یک سری پالایشگاههای بسیار کوچک به صورت غیر دولتی از ایران خرید میکنه. که براش فرقی نمیکنه از سپاه بگیره یا از وزارت نفت بگیره.
این کارو در نبود اون ها هم انجام میده. اما حضور سپاه باعث میشه که یک سری شوهایی اجرا بشه. کما اینکه قبلا هم دیدیم کاروان هایی به سمت ونزوئلا راه میفته. یا اون شویی که چند هفته پیش اجرا کردن. یک کشتی رو رفتن تسخیر کردن و ما نفتمون رو پس گرفتیم.
در حالی که اصلا همچنین داستانی وجود نداشت. کل ماجرا یک مسخره بازی بود برای تبلیغات. این تبلیغات باعث میشه که عدهای در داخل گول اینو بخورن که نه اگه سپاه نباشه پس چنین چیزی امکان نداره.
اتفاقا اگر سپاه پاش رو پس بکشه، لااقل این مقدار نفت یا سوختی رو که بیرون از ایران قاچاق میکنند، اسم قاچاق رو میذاریم روش چون تحریم هست، این رو اگر وزارت نفت خودش مستقیم انجام بده میشه امیدوار بود که یا پولش یا اعتبارش در بانکهای کشورهای دیگه در اختیار منافع ملی قرار بگیره.
یعنی لااقل خدمات عمومی رو بتونه پشتیبانی بکنه.
بهزاد احمدی نیا بود. کارشناس حوزهی انرژی در قبرس. شما در مورد مداخلهی سپاه و نقشش در قاچاق سوخت به کشورهای مختلف چی فکر می کنید؟ با ما نظرتون رو در میون بگذارید. @ فرداگرام نشانی تلگرام ماست. می تونید از این طریق پیام صوتی بفرستید.
و در پایان مجله، در اخباری که از جاری شدن سیل در بسیاری از مناطق ایران منتشر شده رییس امداد و نجات جمعیت هلال احمر تعداد استانهای درگیر را چهارده استان اعلام کرده است.
گزارشی بشنویم از امیر پوریا.
با بارش شدید باران از روز یکشنبه دوازده دی استانهای مختلفی در ایران که بیشتر در مناطق جنوبی کشور واقع شدهاند، درگیر سیل و آب گرفتگی شدند.
به گزارش خبرگزاری مهر، سامانه ی بارشی که از روز چهارشنبه ی هفته ی گذشته یعنی هشتم دی از جنوب کشور وارد شده بود، جمعه و شنبه تاثیرات خود را با بارش شدید باران در استانهای جنوبی چون سیستان و بلوچستان، بوشهر، هرمزگان، کرمان و فارس نشان داد.
بنابر گزارش خبرگزاریهای داخلی مهمترین تبعات فعالیت این سامانه ی بارشی اما مربوط به سیستان و بلوچستان و هرمزگان بود که روزهای یکشنبه و دوشنبه به آب گرفتگی و جریان شدید آب در معبرها منجر شد.
در دو استان هرمزگان و سیستان و بلوچستان بارندگیها در جاسک، میناب، کنارک و چابهار موجب بروز سیلاب در معابر و آب گرفتگی منازل شد.
در یکی از آخرین خبرهای رسیده باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از معاون امداد و نجات هلال احمر استان فارس خبر داده که در این استان سیلاب جان پنج نفر را گرفته.
این جان باختگان اهل شهرهای لار، مهر و داراب بودند. آنچه خواهید شنید صدای یک شهروند شهر لامرد در استان فارس است که ویدیوی آن در شبکههای اجتماعی منتشر شده.
مسئولین محترم شهرستان شهر لامرد، فرماندار، بخشدار، امام جمعه به داد مردم اینجا برسید.
در بیشتر استانهای درگیر آبگرفتگی، مسوولان هلال احمر هواشناسی و مدیریت بحران اعلام کردند که پیشاپیش از مردم خواسته بودند هشدارها را جدی بگیرند. رادیو فردا از منصور سهرابی پژوهشگر بومشناسی و محیط زیست پرسیده است چرا با وجود اعلام وضعیت نارنجی و قرمز هواشناسی، وقوع سیل و تلفات جاری آن در این مناطق اجتناب پذیر بوده.
مدیریتی که در رابطه با سیل و سیلاب در ایران صورت میگیره مدیریت بحران است به جای مدیریت ریسک. در مدیریت ریسک پایش انجام میشه. مانیتورینگ میشه و برنامههای سختافزاری و نرم افزاری متعدد در طی سالیان اجرا میشه که خسارت ها کمتر بشه که در ایران توجهی بهش نمیشه.
و از طرف دیگر هم من فکر میکنم اعتماد چندانی مردم به سیستم هواشناسی و مدیای ایران هم به اون صورت ندارن که بخواهند پاسخگو باشند به اون هشدارهایی که داده میشه. هشدار فقط میتونه ممکنه فقط بتونه البته مرگ و میر رو کمتر بکنه.
ولی خب وقتی که رودخانهها به هم میبندند در جاهایی که مسیر طبیعی شون بسته شده، خب خسارت ایجاد میکنند. چیزی که ما شاهدش هستیم مسئلهی خسارتی هست که ناشی از تغییر کاربری مسیل هاست.
در شماری از مناطق سیل زده طی دو روز اخیر پیش تر شرایط بحرانی از جهت کمبود بارندگی اعلام و منجر به بروز خشکسالی در این استانها شده بود. از جمله محسن حیدری مدیر کل هواشناسی سیستان و بلوچستان در گزارش روز شنبه همشهری آنلاین دربارهی بارندگی اخیر و ارتباط آن با خشکسالی این استان چنین گفت:
سال گذشته کمتر از نیم مینی متر یعنی چهار دهم میلی متر ما بارندگی ضبط کرده بودیم در استان. در حالی که همین بارندگی که الان اومده یقینا چند برابر اون چهار دهم میلی متری هست که سال گذشته بارید.
اما آیا مدیریت درست خواهد توانست از بارندگی اخیر برای حل مشکلات خشکسالی بهره بگیرد؟ از منصور سهرابی کارشناس محیط زیست بشنویم.
میزان بارندگی ها به اون صورت تغییر آنچنانی نداشته. فقط زمانشون متفاوت شده. مثلا شما اگر در طی شش ماه صد میلی متر بارندگی رو داشتید در یک منطقه، الان ممکنه در طی یه هفته چند روز این بارندگی رو داشته باشید.
سالهاست ایران درگیر انواع خشکسالی هست. ما خشکسالی هیدرولوژیک رو داریم که منابع آبی مون هم به صورت جاری هم به صورت زیرزمینی دچار مشکل شده. در جایی که خب انتقال آب رو داریم، سدسازی آب رو داریم، حفر چاههای متعدد داریم.
اینها با این بارندگی ها و بارشها اینها قابل جبران نیست. و از طرف دیگر هم از آب سیلابها هم استفاده نمیشه. مدیریت نمیشه. میتونستن انحراف بدن مسیر سیلاب رو در جاهایی.
میتونستن کمک بکنن برای اینکه آبخوانها رو تغذیه بکنه. خیلی کارها میشد کرد که متاسفانه برنامه ای نداشتن و ازش استفاده نمیشه.
سهشنبهی چهارده دی مهدی علیپور که رییس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر است، وقوع سیل را در استانهای دیگری همچون آذربایجان غربی، اصفهان، بوشهر، قزوین، کرمان، چهارمحال و بختیاری، زنجان، خوزستان و یزد هم اعلام کرده است.
بنا به گزارشها تاکنون دست کم هشت نفر در استانهای جنوبی کشور در جریان سیل جان خود را از دست دادهاند.
گزارشی بود از امیر پوریا. به پایان مجلهی بعدازظهر رسیدیم. از همراهیتون سپاسگزارم و براتون روز و لحظات بسیار خوبی رو آرزو میکنم. بخش بعدی خبرها راس ساعت پنج عصر به وقت ایران.