nyheter från 2015-08-20
Kris för flyktingar i Grekland
I år har det kommit 160 tusen flyktingar till Grekland. Bara förra veckan kom 20 tusen flyktingar. De flesta kommer från Syrien, Irak och Afghanistan. De har flytt över havet. Alla hoppas på ett bättre liv i Europa. Och många kommer till den grekiska ön Kos. Där det det blivit stora problem. Grekland har ska ta hand om flyktingarna. Men Greklands regering säger att de inte har pengar till det. Landet har stora problem med ekonomin. Tusentals flyktingar måste vänta i tält i stora läger. Där har de det svårt. Grekland har bett EU om hjälp. – Vi måste ha hus till alla de här människorna. De kan inte fortsätta att leva i läger, säger Olga Gerovassili som arbetar åt regeringen.
EU gillar inte svensk vargjakt
Regering tycker att det finns mer än tillräckligt med vargar i Sverige just nu. Därför tillåter regeringen jakt på varg. Det gillar inte EU-kommissionen som säger att det är olagligt att jaga varg. Det har länge varit väldigt få vargar i Sverige. Om det blir för få vargar så finns det risk för att vargarna försvinner i Sverige. Men sedan 2011 har vargarna blivit många fler. Och nu får jägare skjuta vargar. Regeringen tycker att det är bra att det inte finns för mycket varg i Sverige, eftersom de kan döda både hundar, kor och får. Under 2015 har 44 vargar skjutits. – Nu kommer nog kommissionen att anmäla regeringen till domstolen i EU, säger Johanna Sandahl som jobbar på Naturskyddsföreningen.
Viktigt mål för Malmö
Malmö förlorade matchen i fotboll mot Celtic från Skottland. Men Malmö har ändå chansen att gå vidare till Champions league. Malmö förlorade med 2-3 och Malmös båda mål kan bli mycket viktiga. Celtic och Malmö ska spela en match till i kvalet till Champions league. Om Malmö vinner den matchen med 1-0 eller 2-1 så går Malmö vidare. Celtic startade matchen starkt och ledde med 2-0 efter bara en kvart. Men Malmö kom tillbaka och spelade bättre och bättre. Men laget hade tur också. Malmös andra viktiga mål gjorde Jo Inge Berget i den allra sista minuten. Om Malmö förlorat med 3-1 hade det blivit mycket svårt att klara sig vidare.
Stor risk för bränder
Det är mycket torrt ute i de svenska markerna. I delar av landet är det mycket stor risk för att skogen eller marken ska börja brinna. Det regnade mycket i juli. Men i augusti kom solen och värmen. – När det har varit varmt väder ett tag ökar alltid risken för brand, säger Leif Sandahl som är expert på bränder. Det är nu förbjudet att elda utomhus på Gotland och i Kalmar län. I Stockholm finns inget förbud ännu, men människor bör inte elda i naturen. Engångsgrillar ska man vara försiktig med. – Tänd inga brasor i skogen och grilla hemma eller vid en riktig grillplats, säger Per Johansson på Räddningscentralen. FAKTA: Om du ska elda eller grilla, ta reda på om det är eldningsförbud där du bor. Information hittar du på kommunens webbsida, eller hos räddningstjänsten. Det finns en app till telefonen som heter Brandrisk. Den visar om det är risk för brand där du bor. Släng inte glödande cigaretter på marken. Var mycket försiktig med engångsgrillar och se till att du kan släcka grillen med vatten.
– Låt tiggare söka tillstånd
I de flesta svenska städer finns det i dag människor som tigger pengar. Många tycker att tiggarna är ett problem. En del vill förbjuda tiggeri. Thomas Bodström är socialdemokrat och var tidigare minister i regeringen. Han vill ha mer ordning på tiggeriet. Thomas Bodström tycker att den som vill tigga ska söka tillstånd hos Länsstyrelsen. – I Sverige måste man ha tillstånd för allting. Varför ska inte det gälla tiggeri, säger Thomas Bodström. Det måste bli mer ordning Vem som helst ska inte få tigga var som helst. Med tillstånd kan Länsstyrelsen bestämma hur många tiggare det ska finnas och var och när de får tigga. Stadsmissionen arbetar med att hjälpa människor som har det svårt. Stadsmissionen gillar inte Bodströms förslag. – Det är fel att folk ska arbeta med att ge tiggare tillstånd. Det är bättra att de jobbar med att hjälpa tiggarna att få det bättre, säger Marika Markovits på Stadsmissionen.
Dags för surströmming
Ikväll är det fest på många platser i Sverige. Mest festas det i Norrland. Idag är det dags att äta surströmming, det är surströmmingspremiär. Surströmming brukar inte säljas förrän den tredje torsdagen i augusti. Då ska fisken i burkarna vara färdig att äta. Fram till år 1998 stod det i lagen att surströmming inte fick säljas tidigare än så. Varje år säljs ungefär 700 tusen burkar surströmming. De flesta säljs i Sverige och de flesta i Norrland. – Men matintresset ökar hela tiden. Vi får mycket frågor om var man kan köpa surströmming, även från länder som Kina och Japan, säger Thomas Telje på företaget Hannells. Surströmming gjordes för att kunna äta fisken under längre tid. När fisken jäste blev den konserverad och förstördes inte. Men samtidigt bildas det gaser som en del tycker luktar illa.