nyheter från 2016-06-15
Protester och våld i Frankrike
Det var stora demonstrationer i Frankrike på tisdagen. Människor i Paris och flera andra städer protesterade mot Frankrikes regering. Demonstranterna är arga för att regeringen vill ändra reglerna för löner och arbetstider för dem som arbetar. Demonstranterna säger att de kommer att få sämre trygghet på jobbet. Regeringen säger att förslaget kommer att göra att fler människor får jobb. Många är utan jobb i Frankrike. 10 procent av fransmännen är arbetslösa. Nästan 25 procent av de unga är utan jobb. I Paris blev det bråk mellan demonstranter och poliser. Flera hundra unga demonstranter med masker för ansiktet attackerade poliserna. Fler än tjugo människor skadades i bråken.
Tusentals kan få sluta på Ericsson
Många kan tvingas sluta på företaget Ericsson. Företaget har gått dåligt och måste spara mycket pengar. Ericsson måste spara nästan tio miljarder kronor de närmaste åren. Det betyder att många som jobbar där kan tvingas sluta. Fler än 20 tusen anställda kanske måste sluta. Det skriver tidningen Svenska Dagbladet. Ericsson är ett av Sveriges största och viktigaste företag. Ericsson har fler än 115 tusen anställda i 180 länder. 16 tusen personer arbetar på Ericsson i Sverige. Ericsson tillverkar nätverk för mobiltelefoner.
De mindes de döda i Orlando
Över tusen personer samlades på tisdagskvällen i Stockholm. De var där för att minnas dem som blev dödade av en terrorist i staden Orlando i USA. Det var på natten mellan lördag och söndag som en man började skjuta på en nattklubb. Han dödade 49 personer. Attacken hände på en klubb för homosexuella. Därför var det fullt av flaggor i regnbågens alla färger i Stockholm på tisdagskvällen. Flaggorna är en symbol för homosexuellas kamp för att bli behandlade bra. Statsminister Stefan Löfven var med på samlingen. Han lovade att göra mer för att homosexuella ska känna sig trygga. – Sverige ska göra mer för att stoppa brott mot homosexuella och andra hatbrott, sade Stefan Löfven.
FN vill ha hårdare lagar för vapen
Många sörjer dem som dödades på nattklubben i Orlando i USA för några dagar sedan. Det har också blivit debatt om USAs regler för vapen. Många tycker att det är för lätt att köpa vapen i USA. Varje år blir flera hundra människor skjutna till döds i USA. Förra året dödades 330 människor i skjutningar i USA. Nu säger Förenta Nationerna, FN, att USA borde ha hårdare regler för vapen. – USA måste skydda människor från den här sortens våld. Vapen gör inte samhället säkrare, säger Zeid Raad al-Hussein i FNs grupp för mänskliga rättigheter. Det här är en fråga som blir viktig i valet i USA i höst. Hillary Clinton och många andra i partiet Demokraterna vill ha hårdare regler för vapen. Partiet Republikanerna säger nej till hårdare regler. De tycker att alla ska kunna ha ett vapen att försvara sig med om de blir attackerade.
Island skrällde mot Portugal
Island fick en fin start i fotbolls-EM i Frankrike. Island spelade oavgjort mot Portugal. Matchen slutade 1-1. Det var en rejäl överraskning. Portugal är ett av lagen som tippas slåss om guldet i EM. Portugal spelade bäst i den första halvleken och hade många målchanser. Island försvarade sig fantastiskt bra. Men efter en halvtimme gjorde Nani 1-0 för Portugal. I den andra halvleken visade islänningarna att de kan mer än att försvara. Laget anföll och gjorde det smart. I början av andra halvlek gjorde Birkir Bjarnason mål. Det stod 1-1. I slutet pressade Portugal hårt för ett mål. Men Islands försvar stoppade alla försök. Islands svenske förbundskapten Lars Lagerbäck var nöjd efter segern. Det här var Islands första match i ett stort mästerskap någonsin. Vilken härlig succé det blev. – Jag är jätteglad, sade Lars Lagerbäck efter matchen. Ungern överraskade också stort när laget vann med 2-0 mot Österrike.
Ryssland straffas för bråken
Det har varit bråk mellan olika länders supportrar under fotbolls-EM. Gäng från Ryssland och England slogs på läktaren efter matchen mellan England och Ryssland. Det var ryssarna som attackerade engelsmännen. Nu straffas Ryssland för bråket. Rysslands lag ska betala 1,4 kronor i böter för att deras supportrar bråkade. Det har fotbollsförbundet Uefa bestämt. Uefa säger också att Ryssland tvingas lämna EM om det blir mer bråk. Men de flesta av dem som bråkat straffas inte. Poliserna har bara kunnat ta fast några av dem som slogs på läktaren. De som tagits fast ska skickas tillbaka till Ryssland.
Myndighet ska flytta
Regeringen vill flytta den statliga E-hälsomyndigheten från Stockholm till Kalmar. Det sade statsminister Stefan Löfven när han besökte Kalmar på tisdagen. Regeringen vill flytta fler statliga jobb från Stockholm till andra städer. Det har försvunnit statliga jobb från städer runt om i landet på senare år. Nu vill regeringen ändra på det. Det kommer att ta två år att flytta myndigheten till Kalmar. Fler än hundra personer arbetar i dag på E-hälsomyndigheten. E-myndigheten arbetar för att fler människor ska kunna få bättre vård med hjälp av internet. Sjuka ska till exempel kunna boka tider hos doktorn och få information om vården på nätet.
Pengarna tillbaka för dålig utbildning
Studenter från andra länder får gå på universitet och högskolor i Sverige. Men om de kommer från länder som inte är med i EU måste de betala. Ett år kan kosta över 100 tusen kronor. Connie Dickenson från USA läste om ekonomi på Mälardalens högskola Hon betalade 170 tusen kronor för två år. Men hon var inte nöjd. Hon tyckte att utbildningen var dålig. När regeringens experter undersökte utbildningen kom de fram till samma sak. Utbildningen i ekonomi var dålig. Nu har en domstol bestämt att Connie Dickenson ska få pengarna tillbaka. Om en högskola tar betalt för en utbildning måste utbildningen vara bra, säger domstolen. Mälardalens högskola finns i Västerås och Eskilstuna.
Strejken är slut
Piloterna på flygbolaget SAS slutade strejka på tisdagen. Piloterna och företaget blev till slut överens om nya löner. Piloterna får höjda löner med 2,2 procent. Nu kan SAS plan börja flyga igen. Men det kommer att ta flera dagar innan flygtrafiken är som vanligt igen. Många flygningar kommer att vara försenade eller inställda de närmsta dagarna. – Det tar ett par dagar innan vi kommer i kapp, säger Fredrik Henriksson på SAS. Omkring 100 tusen resande har drabbats av strejken på SAS. SAS har förlorat många miljoner kronor.
Allt fler går till jobbet sjuka
Många svenskar jobbar fast de är sjuka. Sju av tio svenskar gör det. Det visar en ny undersökning som Arbetsmiljöverket har gjort. – Det är hemskt att så många tycker att de måste jobba fast de är sjuka, säger Erna Zelmin-Ekenhem på Arbetsmiljöverket. Det har blivit vanligare att jobba fast man är sjuk. Chefer i små företag, lärare i skolan och förskolan är några av de yrken där många jobbar fast de är sjuka.