Skolor i Trollhättan ska stänga för att minska segregation
2020-10-27 13:08:00
Två skolor i Trollhättan ska stänga, och eleverna får flytta till andra skolor. Politikerna vill att eleverna i Trollhättan ska blandas mer, så att det blir mindre segregation.
Fler skolor i Sverige har blivit segregerade de senaste tio åren. Det betyder att de flesta elever på en skola har liknande bakgrund. De flesta elever som har utländsk bakgrund går i vissa skolor, och de flesta elever som har svensk bakgrund går i andra skolor. Det har blivit sämre blandning av elever på skolorna.
Trollhättan är en av kommunerna med flest segregerade skolor. 80 procent av skolorna är segregerade, visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.
Politikerna i Trollhättan har nu bestämt att två skolor ska stänga, hösten 2021. Det är Frälsegårdsskolan och mellanstadiet och högstadiet på skolan Kronan. De ligger i stadsdelen Kronogården. Där har de flesta elever utländsk bakgrund, och de flesta föräldrar har lite utbildning.
300 elever kommer få åka buss till skolor i andra stadsdelar i Trollhättan. Det ska göra så att elever med olika bakgrunder blandas mer i skolorna, säger politikerna. De tror att fler elever kommer lyckas bättre i skolan då.
Det är partierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som styr i Trollhättan. De andra partierna säger också ja till det här. Förutom Sverigedemokraterna, som tycker att det är en dålig plan.
Christer har barn som går på Strömslundsskolan i Trollhättan. Det är en av skolorna där flest elever har svensk bakgrund. Christer säger att Strömlundsskolan är lika segregerad som skolorna som stängs. Han tycker det är bra att eleverna ska blandas mer i skolorna, säger han till P4 Väst.
– Jag tror på att vi måste börja med barnen för att få till den här integrationen. Sen kommer det naturligtvis att bli svårigheter i det också, men i förlängningen tror jag att det blir bra, säger Christer.
Ismail Alija är 12 år och går på Kronans skola. Han måste byta skola nästa höst. Han tycker inte att det känns bra, säger han till P4 Väst.
– Det kommer vara dåligt. Man måste gå i en annan skola, få nya vänner, och gå en ny väg, säger ismail Alija.
Enes Vejseli är 12 år och går på Frälsegårdsskolan. Han tycker också att det känns jobbigt att byta skola. Men han tror också att det kan bli bra att träffa nya vänner, säger han till P4 Väst.
– Det känns lite jobbigt, men det känns också lite roligt, för man träffar också nya vänner, säger Enes Vejseli.