Sverige kan bli först att slutförvara avfall från kärnkraft
2020-10-14 10:20:00
Sverige kan bli ett av de första länderna i världen som slutförvarar avfall från kärnkraft. Politikerna i Östhammars kommun har sagt ja till ett slutförvar. Men regeringen ska bestämma först.
I kärnkraftverken bränns ämnet uran. När det har bränts färdigt så blir det avfall. Avfall från kärnkraft är radioaktivt. Det ger ut farlig strålning i minst 100 000 år.
Sverige har mer än 7 000 ton radioaktivt avfall från kärnkraft. Just nu finns det i Oskarshamn i en anläggning i marken. Men det kan inte stanna där. Det måste förvaras på ett sätt som är säkert för människor och miljö i minst 100 000 år. Det kallas ett slutförvar.
Politiker och experter har diskuterat slutförvar för kärnavfall i många år. De är inte överens. Ingen vet exakt vad som är ett säkert förvar i 100 000 år.
Igår bestämde politikerna i Östhammars kommun att de vill slutförvara kärnavfall i Forsmark. Det är företaget Svensk Kärnbränslehantering, som vill bygga ett slutförvar i Forsmark, 500 meter under berget.
Det är första gången en kommun röstar ja till att slutförvara kärnavfall. Sverige och Finland kan bli de första länderna i världen som gör ett slutförvar för kärnavfall. Men det är inte klart än. Det är regeringen som bestämmer och det är inte klart när regeringen kommer att ta ett beslut. Politikerna är inte överens.
Isabella Lövin är miljö- och klimatminister. Hon skriver att det är viktigt att slutförvaret är säkert.