Återvändande - nyckelord i EU:s nya migrationspolitik
2020-09-18 00:00:00
Att stärka Europas gräns och utöka samarbetet med grannländerna utanför EU i syfte att hindra flyktingar och migranter att komma. Det är viktiga pusselbitar i den migrationspolitik som EU-kommissionen siktar på.
På onsdag i nästa vecka ska eu-kommissionär Ylva Johansson avslöja detaljerna i kommissionens förslag men en del har redan börjat sippra ut.
Ett av förslagen är, enligt vad Ekot erfar, att EU bygger asylcenter vid den yttre gränsen, där flyktingar och migranter ska kunna genomgå en snabb screening och delas upp i de som har och inte har asylskäl.
EU har hittills inte samarbetat direkt med Grekland och Italien om finansiering och driften av asylläger, men det sker nu på Lesbos efter branden och detta skulle vi kunna kopiera, sa nyligen Tysklands inrikesminister Seehofer.
Ett förslag tycks också bli koordinerade räddningsinsatser på Medelhavet för att inte människor ska drunkna. Samtidigt som EU sannolikt kommer att trycka på Tunisien, Algeriet och Marocko att anta en asyllagstiftning, så att räddade flyktingar och migranter kan avvisas till hamnar där. Det är från de länderna som merparten av båtarna utgår idag.
Återvändande blir ett nyckelord och att av- och utvisningar harmoniseras inom EU. Senare i oktober kommer EU med nya satsningar i Afrika delvis för att få unga att stanna i sina länder.
Migrationspolitiken har splittrat medlemsländerna på djupet under de senaste åren. Nu tycks kommissionen vilja arbeta med morot snarare än piska. Ungern och Polen, som inte vill släppa in några flyktingar och migranter i sina länder, skulle kunna ta ansvar genom att sända personal både till gränsen i Medelhavet och för att hantera asylansökningar och återvändanden. Alice Petrén, Migrationskorrespondent