Bilbranschen välkomnar mer förnybart i bensin och diesel
2020-09-11 09:59:00
Bilbranschen välkomnar beskedet om den utökade reduktionsplikten, det vill säga att mer förnybar råvara blandas in i bensin och diesel för att minska utsläppen.Mattias Bergman som är vd för Bil Sweden.
– Biodrivmedel är viktigt för att vi ska nå våra klimatmål och reduktionsplikten är ett effektivt sätt. Så vi är positiva till helheten, säger Bil Swedens vd Mattias Bergman.
Allt mer förnyelsebara biodrivmedel ska blandas in i bensin och diesel för att minska utsläppen av växthusgaser, enligt förslaget. Det handlar om en kraftig ökning och om tio år ska andelen av förnyelsebara råvaror i bensinen ligga på 28 procent och för diesel 66 procent.
Trots förändringarna kommer de allra flesta bilar klara av att tanka dessa drivmedel, men det finns en risk att vissa äldre bilar inte kommer klara av det, säger Mattias Bergman på Bil Sweden.
– När de gäller nya bilar så kommer fordonstillverkarna att klara av de nivåerna som gäller från och med nu och framåt. När det gäller bilar som är begagnade så finns det ingen automatik att alla bakåt kommer klara av det.
Så det handlar om vissa äldre bilar där det kan vara så att man inte kan tanka de här drivmedlen om tio år?
– Ja, risken finns att de äldsta fordonen inte kommer klara av det.
Eftersom biobränsle är dyrare än bensin och diesel har regeringen och samarbetspartierna enats om att tillfälligt stoppa den så kallade BNP-indexeringen, en automatisk skattehöjning av bensin och diesel. Men det får kritik av Världsnaturfonden som tycker det är fel, säger Ola Hansén.
– Det är dumt att ta bort BNP-indexeringen. För den miljarden som staten förlorar skulle kunna användas till klimat- och miljöstödjande åtgärder, så vi tycker den principen är dum.
Han oroar sig också för att det inte ska finnas tillräckligt med hållbara biodrivmedel när allt mer nu ska blandas in i bensin och diesel och att det då kan få negativa konsekvenser.
– Det finns en begränsad mängd av hållbara biodrivmedel. Ska man kraftigt öka inblandningen måste vi se till att vi kan få fram sådana hållbara biodrivmedel. I dagsläget bygger Sverige inblandningen och en hel del av de är palmoljerelaterade och kan bidra till avskogning.
Finansmarknadsminister Per Bolund, Miljöpartiet, tror att det här blir en kickstart för den inhemska produktionen av biodrivmedel.
– Jag är övertygad om att det här kommer leda till att vi inte får några kraftiga prisändringar. Vi kommer istället kunna bli tryggare i våran försörjning av bränslen. I stället för att bli beroende av världsmarknadspriset på olja som går snabbt upp och snabbt ner så kommer vi nu ha bättre kontroll över vår egen produktion.