Fredssamtal inleds för permanent vapenvila i Afghanistan
2020-09-12 07:29:00
I dag inleds fredssamtalen mellan parterna i Afghanistan. Samtalen har försenats gång på gång.
När samtalen nu inleds står de två sidorna står långt ifrån varandra. Förhandlingarna sker i Doha och på plats finns förutom delegationer från talibanerna och den afghanska regeringen även USA:s utrikesminister.
– Vi hoppas att förhandlingarna ska leda till en permanent vapenvila i Afghanistan eftersom det är det folkets vilja sa talespersonen för rådet för nationell försoning i Afghanistan innan avresan till Doha. En permanent vapenvila står högt på dagordningen tillsammans en politisk lösning för att avsluta den nästan 20 år långa konflikten i landet. De så kallade intra-afghanska samtalen skulle startat i mars men har upprepade gånger försenats på grund av tvister om fångutväxling mellan talibanerna och regeringssidan. När den frågan nu är löst kan förhandlingarna komma igång.
Samtalen är en del av den överenskommelse mellan USA och talibanerna som undertecknades i februari. I uppgörelsen ska USA dra tillbaka sina trupper från Afghanistan i utbyte mot att talibanerna går med på direkta förhandlingar med regeringssidan. Det är långt ifrån enkla förhandlingar som väntar i Doha. Den afghanska regeringen stöder det nuvarande politiska systemet, medan talibanerna vill införa sin version av muslimska sharia lagar i landet. Talibanerna har gett vaga kommentarer om att anta en mindre strikt hållning mot kvinnor och social jämlikhet än under deras styre mellan 1996-2001 då kvinnor förbjöds att gå i skolan, arbeta eller till och med lämna sina hem utan en manlig familjemedlem.
– Nu är vi medvetna om våra mänskliga rättigheter som att studera och arbeta säger en av de kvinnor som ingår i regeringssidans förhandlingsgrupp.
Överläggningarna som nu inleds är en ny fas i diplomatin för fred i Afghanistan. Bara att få de två parterna samtidigt till förhandlingsbordet är en prestation men det är en lång väg till en överenskommelse om varaktig fred i Afghanistan.
De två sidorna står långt ifrån varandra när det gäller vilken typ av Afghanistan de vill ha, och den senaste tidens förseningar av samtalen visar på hur stor misstro det finns mellan parterna.