×

Używamy ciasteczek, aby ulepszyć LingQ. Odwiedzając stronę wyrażasz zgodę na nasze polityka Cookie.


image

Ekot (with Audio), Minskning av uppsägningar på Sveriges största universitetssjukhus

Minskning av uppsägningar på Sveriges största universitetssjukhus

2020-12-16 12:32:00

På Sveriges tre största universitetssjukhus har det slutat färre läkare, sjuksköterskor och undersköterskor mellan januari och oktober i år än under samma period i fjol.

Universitetssjukhusen i Örebro och Uppsala har istället haft fler som slutat.

"Vi kommer inte se helheten förrän januari, februari", säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro som tycker att det är för tidigt att ropa hej. Ekot har fått ut siffror ifrån universitetssjukhusen i Stockholm, Göteborg, Skåne, Örebro och Uppsala. Totalt har 2 863 läkare, sjuksköterskor och undersköterskor på de här sjukhusen avslutat sina tjänster mellan januari och oktober i år. Pensionsavgångar är inte medräknade.Sjukhusen som har haft färre som har slutat är Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Skånes universitetssjukhus och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Sammanlagt handlar det om 213 färre än under samma period i fjol.Karolinska har haft den största minskningen i uppsägningar - nära 15 procent.

– Jag tror att man känner en oerhörd stolthet av att vara en del av det här sammanhanget och att man vill fortsätta med det, säger Karolinska universitetssjukhusets HR-direktör Patricia Enocson.Universitetssjukhuset Örebro och Akademiska sjukhuset i Uppsala har istället haft fler som slutat under årets första 10 månader jämfört med fjolårets. I Uppsala handlar det om 72 fler och i Örebro om 108.

– Det har varit en väldigt ansträngd vår och sommar det kan förstås avspegla sig i att en del väljer att jobba med annat, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Örebro.Sammanlagt för samtliga sjukhus står sjuksköterskor för flest uppsägningar, totalt 1 617 av 2 863, och även om det fylls på med nyutbildade och personal utifrån varnar Sineva Ribeiro på Vårdförbundet för att sjukhusen förlorar viktig kompetens.

– Det är de särskilt yrkesskickliga som lämnar, det är dem som vi har behov av, säger hon.

Hedda Berglundhedda.berglund@sverigesradio.se


Minskning av uppsägningar på Sveriges största universitetssjukhus

2020-12-16 12:32:00

På  Sveriges tre största universitetssjukhus har det slutat färre läkare, sjuksköterskor och undersköterskor mellan januari och oktober i år än under samma period i fjol.

Universitetssjukhusen i Örebro och Uppsala har istället haft fler som slutat.

"Vi kommer inte se helheten förrän januari, februari", säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro som tycker att det är för tidigt att ropa hej.

Ekot har fått ut siffror ifrån universitetssjukhusen i Stockholm, Göteborg, Skåne, Örebro och Uppsala. Totalt har 2 863 läkare, sjuksköterskor och undersköterskor på de här sjukhusen avslutat sina tjänster mellan januari och oktober i år. Pensionsavgångar är inte medräknade.Sjukhusen som har haft färre som har slutat är Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Skånes universitetssjukhus och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Sammanlagt handlar det om 213 färre än under samma period i fjol.Karolinska har haft den största minskningen i uppsägningar - nära 15 procent.

– Jag tror att man känner en oerhörd stolthet av att vara en del av det här sammanhanget och att man vill fortsätta med det, säger Karolinska universitetssjukhusets HR-direktör Patricia Enocson.Universitetssjukhuset Örebro och Akademiska sjukhuset i Uppsala har istället haft fler som slutat under årets första 10 månader jämfört med fjolårets. I Uppsala handlar det om  72 fler och i Örebro om 108.

– Det har varit en väldigt ansträngd vår och sommar det kan förstås avspegla sig i att en del väljer att jobba med annat, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Örebro.Sammanlagt för samtliga sjukhus står sjuksköterskor för flest uppsägningar, totalt 1 617 av 2 863, och även om det fylls på med nyutbildade och personal utifrån varnar Sineva Ribeiro på Vårdförbundet för att sjukhusen förlorar viktig kompetens.

– Det är de särskilt yrkesskickliga som lämnar, det är dem som vi har behov av, säger hon.

Hedda Berglundhedda.berglund@sverigesradio.se