Psykologer lämnar BUP: ”Vi har för många familjer samtidigt”Lyssna från tidpunkt:
2022-01-31 10:58:00
Att arbetsbelastningen upplevs som tung är en av orsakerna till att det är svårt att rekrytera personal inom Barn- och ungdomspsykiatrin.
Att arbetsbelastningen upplevs som tung är en av orsakerna till att det är svårt att rekrytera personal inom Barn- och ungdomspsykiatrin.
Det uppger verksamhetschefer inom barn- och ungdomspsykiatrin i nästan hälften av landets regioner för Ekot.
Det uppger verksamhetschefer inom barn- och ungdomspsykiatrin i nästan hälften av landets regioner för Ekot.
"De flesta kollegor, när jag pratar med dem, så är svårigheten att vi har för många familjer samtidigt " säger Ingrid Molitor jobbar som psykolog och är förtroendevald för fackförbudnet SACO. "De flesta kollegor, när jag pratar med dem, så är svårigheten att vi har för många familjer samtidigt " säger Ingrid Molitor jobbar som psykolog och är förtroendevald för fackförbudnet SACO. –De flesta kollegor, när jag pratar med dem, så är svårigheten att vi har för många familjer samtidigt. Det känns väldigt meningsfullt att hjälpa de här familjerna, men det är för svårt att hantera så många familjer på samma gång.
Många regioner i landet har svårt att behålla och/eller rekrytera personal till Barn- och ungdomspsykiatrin, enligt en undersökning som Ekot gjort. Att arbetsbelastningen upplevs som tung är en av orsakerna till att det är svårt att rekrytera personal, det uppger verksamhetschefer inom barn- och ungdomspsykiatrin i nästan hälften av landets regioner för Ekot.
Inom den regionalt drivna Barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm arbetar idag runt 270 psykologer, och varje år de senaste fem åren har omkring 50 slutat.
Ingrid Molitor jobbar som psykolog på BUP Ektorp i Nacka utanför Stockholm och hon tror hon menar att det här drabbar den barn och ungdomar som söker hjälp hos dem:
–Det har varit så under min tid på BUP att jag måste sålla och avstå från att ge behandling som jag menar att de här barnen behöver.
Har det lett till några konsekvenser för barnen tror du?
–Ja, det tror jag, det går inte att säga exakt, men det är klart att det är många barn som har det väldigt jobbigt och som vi hade kunnat hjälpa.
Göran Rydén är verksamhetschef för Barn- och ungdomspsykiatrin i region Stockholm. När det gäller just psykologer delar han bilden att arbetet upplevs som tungt av många och säger att man tittar på olika möjligheter att organisera om arbetet så att belastningen minskar. Han tror också att fler barn och unga skulle kunna få hjälp om de arbetade effektivare.
– Vi är väldigt medvetna om detta och arbetar hela tiden med att försöka få till det på ett bra sätt. Men jag skulle säga att vi ändå kan erbjuda våra patienter än en god vård.
Lyckas ni med det idag tycker du?
–Jag tycker vi lyckas i många fall vi har. Vi har många patienter som kommer till oss och som får en bra vård av engagerade duktiga medarbetare. Men vi har också ett antal patienter som får vänta längre än vad man skulle behöva göra. Så vi lyckas inte riktigt till alla delar och det behöver vi hela tiden jobba på att bli bättre.