Rafael Correa döms till fängelse
2020-09-08 04:41:00
En domstol i Ecuador dömer ex-presidenten Rafael Correa för mutbrott till åtta års fängelse. Correa, som numera bor i Bryssel och haft planer på att återvända till Ecuador inför presidentvalet nästa år, avvisar anklagelserna.
Rafael Correa var Ecuadors president mellan 2007 och 2017. Han ledde den så kallade Medborgarrevolutionen, ett vänsterprojekt liknande det som Hugo Chavez ledde i Venezuela.
Sen några år tillbaka pågår flera rättsprocesser mot Correa, den viktigaste är den som avgjordes i natt svensk tid. I den anklagas han för att ha finansierat sina valkampanjer med hjälp av mutor från företag, som sen ska ha fått generösa kontrakt från staten.
En oenig domstol dömer ex-presidenten till åtta års fängelse samt förbud mot att ställa upp i val eller inneha andra offentliga poster under den tiden.
Den karismatiske Rafael Correa betecknar rättsprocessen som en politisk häxjakt orkestrerad av landets högerkrafter, som motsatt sig hans socialistiska projekt.
Nu har de lyckats, men vi ska ändå segra, skrev han på twitter från sin bostad i Bryssel, samtidigt som en domare läste upp domen i Ecuadors huvudstad Quito i natt.
Redan förra veckan stod det klart att Rafael Correa inte fick ställa upp i det kommande presidentvalet nästa år. Hans plan var att kandidera som vicepresident, men det krävde hans personliga närvaro för registreringen, som var öppen till fredag.
Men hotet att bli gripen så fort han satte sin fot i Ecuador tvingade honom att avstå.
Bland annat tack vare höga olje- och råvarupriser lyckades Correa under sina tio år som president minska klyftorna i samhället och förbättra vården och skolan.
Men hans vapendragare Lenin Moreno, som ersatte Correa på presidentposten 2017, bytte snart fot och förvandlades till Correas svurne fiende. Lenin Moreno har i stället genomfört marknadsliberala reformer och så gott som monterat ner Correas sociala reformer.
Gårdagens dom berörde också 15 andra politiker, närstående till Rafael Correa, samt ett antal företagare. I samtliga fall blev domen fällande.