Skridskostjärnan kritisk: Ett verktyg för att hjälpa fuskare
Skridskostjärnan kritisk: Ett verktyg för att hjälpa fuskareLyssna från tidpunkt:
2022-02-02 10:44:00
Elitidrottare kan förvarnas om när de ska dopningstestas, på ett sätt som möjliggör fusk.
Elitidrottare kan förvarnas om när de ska dopningstestas, på ett sätt som möjliggör fusk.
Den internationella anti-dopningsbyrån Wadas eget system kan utnyttjas till det här, visar en granskning som Ekot och Radiosporten gjort.
Den internationella anti-dopningsbyrån Wadas eget system kan utnyttjas till det här, visar en granskning som Ekot och Radiosporten gjort.
Skridskovärldsmästaren Nils van der Poel reagerar starkt: ”väldigt onödigt”.
Skridskovärldsmästaren Nils van der Poel reagerar starkt: ”väldigt onödigt”.
– Man vidtar väldigt mycket åtgärder som är väldigt onödiga om man har ett sådant här enkelt verktyg för att hjälpa fuskare, säger Nils van der Poel, regerande världsmästare och världsrekordinnehavare på 5 000 och 10 000 meter skridsko.
Flera anti-dopningsexperter menar att den värsta risken för dopning inom elitidrott är när stater eller organisationer hjälper idrottare att dopa sig.
Exempelvis har den ryska anti-dopningsorganisationen manipulerat data, och möjliggjort för ryska idrottare att dopa sig. Och Ukrainas nationella antidopningsorganisation anklagas för att i flera år – helt mot reglerna – ha förvarnat elitidrottare om kommande dopningskontroller, enligt en utredning som den internationella anti-dopningsbyrån Wada publicerade i höstas.
Men det finns också rutiner i det internationella anti-dopningsarbetet som kan förvärra riskerna med organiserad dopning, visar Ekots och Radiosportens granskning.
Till exempel tillhandahåller Wada ett elektroniskt program, där olika anti-dopningsorganisationer i förväg kan registrera tester som de planerar att ta på en specifik elitidrottare. Samtidigt kan de organisationer som vill låta andra anti-dopningsorganisationer se planeringen.
Tanken är att tester ska kunna samordnas på ett kostnadseffektivt sätt, men priset är att en korrupt testorganisation inte bara kan förvarna idrottaren om sina egna tester, utan även kan få möjlighet att varna om dopningskontroller som andra organisationer planerar att genomföra.
Att det fungerar så här, bekräftats av flera anti-dopningsorganisationer.
– Det finns inget helt vattentätt system när man försöker samarbeta, säger Jenny Schulze, ansvarig för dopningskontrollverksamheten på Antidoping Sverige.
Vad tänker du som representant för en nationell antidopningsorganisation, är det värt priset att det blir mer kostnadseffektiva tester om det också blir en högre risk?
– Ja, det är verkligen två vågskålar. Jag kanske är naiv men jag har alltid tänkt att vi som jobbar med antidoping verkligen vill ha en dopingfri idrott och jobbar mot samma mål allihopa. Sen har man blivit lite besviken när hela Rysslandsskandalen rullades upp, säger Jenny Schulze, Antidoping Sverige.
Men för skridskostjärnan Nils van der Poel är det svårt att se att kostnadseffektiviseringar ska göra det värt riskerna. Inte minst med tanke på hur rigoröst andra delar av anti-dopningssystemet är.
– För mig är det så uppenbart. Ena delen av organisationen byggde ett slott och den andra delen en träkoja, säger han.
Som Ekot och Radiosporten kunnat rapportera om tidigare följs inte heller alltid rutinerna för hur själva testerna ska utföras, enligt vittnesmål från flera svenska olympier.
Wada har avböjt en intervju, men skriver att det finns skyddsmekanismer som gör det svårt och arbetsintensivt att utnyttja det elektroniska systemet för att fuska. Wada påpekar också att det är viktigt att idrottare anmäler incidenter.