Regeringen vill placera farligt kärnavfall långt nere i berget
Regeringen vill placera farligt kärnavfall långt nere i bergetLyssna från tidpunkt:
2022-01-28 12:24:00
Det har länge pratats om vad man ska göra med det mycket farliga avfallet från kärnkraftverken. Nu har regeringen bestämt att det ska placeras långt ned under marken i Forsmark, som ligger i östra Sverige.
I Sverige har vi haft kärnkraft i över 40 år. Idag har vi sex reaktorer som fortfarande producerar mycket el. Från varje kärnkraftsreaktor blir det ungefär 20 ton avfall per år. Det är avfall från kärnbränslet och det är väldigt radioaktivt och farligt för människor och miljö i minst 100 000 år.
Idag finns avfallet tillfälligt i pooler med vatten, långt ner under marken i Oskarshamn. Men det är ingen bra lösning säger experter på miljö och kärnkraft.
Nu har regeringen bestämt en permanent lösning på vad man ska göra med det farliga avfallet. Det ska läggas i stora rum i berget. Rummen ligger 500 meter under marken i Forsmark, som ligger i Östhammars kommun, i Uppland.
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll berättade om beslutet på ett möte med media igår. Hon sa att beslutet kommer efter 40 års forskning. Hon sa också att Sverige tillsammans med Finland är först i världen med ett sådant här beslut.
– Den lösning för slutförvar som nu finns har utretts under lång tid. Den är noga framforskad och den är väl förberedd. Med dagens beslut blir vi tillsammans med Finland världsledande på det här området, sa Annika Strandhäll.
Rummen där det farliga avfallet ska placeras är inte färdiga ännu. De kan vara färdiga år 2030, säger experter.