×

Nós usamos os cookies para ajudar a melhorar o LingQ. Ao visitar o site, você concorda com a nossa política de cookies.


image

Ekot (with Audio), EU:s smittskydd: Risker med Sveriges smittspårning

EU:s smittskydd: Risker med Sveriges smittspårningLyssna från tidpunkt:

2021-04-27 11:17:00

I Sverige läggs ofta ansvaret på den med bekräftad covid-19 att kontakta personer som den riskerar att ha smittat, det framgår av Ekots kartläggning.

EU:s smittskyddsenhet ECDC rekommenderar att kontakten sköts av en smittspårare och ser flera risker med Sveriges upplägg.

"Till exempel kan man inte vara säker på att den smittade kontaktar sina nära kontakter", säger Bruno Ciancio vid ECDC. Trots att EU:s smittskyddsmyndighet ECDC rekommenderar att smittspårare även kontaktar de som en med bekräftad covid-19 riskerar att ha smittat, uppger smittspårningsenheter i 19 av 21 regioner för Ekot att detta bara görs om den som är smittad inte vill eller kan göra det själv. Ingen region uppger att de hör av sig till nära kontakter oavsett om patienten vill eller kan göra det själv.

– Till viss del är det väl en kapacitetsfråga, det finns inte heller en nationell mall för hur vi ska göra det på ett bra sätt, säger Elin Larsdotter som är chef för region Gävlebors centrala smittspårningsenhet.Det Folkhälsomyndigheten säger om det här ledet i smittspårningen är att det är OK att "i vissa fall" överlämna till den med bekräftad covid-19 att själv kontakta de som riskerar att ha smittats. Vad i "vissa fall” innebär säger Anneli Carlander som är enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, är upp till regionerna att avgöra på egen hand.– Vi har inte exakta regler för hur den här överlämningen ska ske, men det måste finnas rutiner så att regionen kan följa upp det, säger hon. Men när Ekot frågar smittspårningsenheterna i regionerna om de har rutiner för att följa upp om de nära kontakterna verkligen har blivit informerade säger flera att de inte har det och många av dem att det beror på att de inte har tillräckligt med personal.

– Där kommer vi in på resursbristen, vi har haft en så pass liten enhet så vi har inte kunnat kontrollringa, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i region Sörmland.Vissa regioner uppger dock att de har en typ av kvittenssystem och några att de genomför stickprov, däribland region Jönköping.

– Vi har försökt men det är ganska få fall som vi har hunnit med att göra det här på ska jag erkänna, säger regionens smittskyddsläkare Malin Bengnér.


EU:s smittskydd: Risker med Sveriges smittspårningLyssna från tidpunkt:

2021-04-27 11:17:00

I Sverige läggs ofta ansvaret på den med bekräftad covid-19 att kontakta personer som den riskerar att ha smittat, det framgår av Ekots kartläggning.

EU:s smittskyddsenhet ECDC rekommenderar att kontakten sköts av en smittspårare och ser flera risker med Sveriges upplägg.

"Till exempel kan man inte vara säker på att den smittade kontaktar sina nära kontakter", säger Bruno Ciancio vid ECDC.

Trots att EU:s smittskyddsmyndighet ECDC rekommenderar att smittspårare även kontaktar de som en med bekräftad covid-19 riskerar att ha smittat, uppger smittspårningsenheter i 19 av 21 regioner för Ekot att detta bara görs om den som är smittad inte vill eller kan göra det själv. Ingen region uppger att de hör av sig till nära kontakter oavsett om patienten vill eller kan göra det själv.

– Till viss del är det väl en kapacitetsfråga, det finns inte heller en nationell mall för hur vi ska göra det på ett bra sätt, säger Elin Larsdotter som är chef för region Gävlebors centrala smittspårningsenhet.Det Folkhälsomyndigheten säger om det här ledet i smittspårningen är att det är OK att "i vissa fall" överlämna till den med bekräftad covid-19 att själv kontakta de som riskerar att ha smittats. Vad i "vissa fall” innebär säger Anneli Carlander som är enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, är upp till regionerna att avgöra på egen hand.– Vi har inte exakta regler för hur den här överlämningen ska ske, men det måste finnas rutiner så att regionen kan följa upp det, säger hon. Men när Ekot frågar smittspårningsenheterna i regionerna om de har rutiner för att följa upp om de nära kontakterna verkligen har blivit informerade säger flera att de inte har det och många av dem att det beror på att de inte har tillräckligt med personal.

– Där kommer vi in på resursbristen, vi har haft en så pass liten enhet så vi har inte kunnat kontrollringa, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i region Sörmland.Vissa regioner uppger dock att de har en typ av kvittenssystem och några att de genomför stickprov, däribland region Jönköping.

– Vi har försökt men det är ganska få fall som vi har hunnit med att göra det här på ska jag erkänna, säger regionens smittskyddsläkare Malin Bengnér.