Försenad återbetalning kan ge SAS miljonböter
2020-11-05 05:04:00
Konsumentombudsmannen har i dag beslutat om rättsliga åtgärder mot flygbolaget SAS för hanteringen av återbetalningarna för inställda flyg under pandemin. Bland annat kommer SAS framöver kunna straffas med miljonvite om resenärer inte får tillbaka pengar i tid.
Katarina Bergström har väntat sedan flyget ställdes in i maj.
– Agera bank för SAS, jag tycker att jag betalade den här biljetten den 29:e januari, nu är det snart jul. Det är väl kanske dags att man betalar ut det här nu då till alla människor som väntar. Jag är jättearg.
I våras inledde Konsumentverket en tillsyn mot flygbolagen SAS och Norwegian. Allmänna reklamationsnämnden fått motta sammanlagt över 1 600 anmälningar mot de två flygbolagen sedan mars. Andra har vänt sig till banken, Kronofogden, eller till och med stämning.
Enligt konsumentreglerna ska resenärer inte behöva vänta mer än sju dagar på återbetalning för inställda flyg. Men under pandemin har många resenärer fått vänta betydligt längre än så. Och det här kan SAS få betala dyrt för, genom Konsumentombudsmannens beslut. Juristen Gunnar Wikström leder processen mot SAS.
– Vi har beslutat att utfärda två förelägganden. Och i det här fallet är då föreläggandena förenade med ett vite på en miljon kronor.
Beslutet innebär att om SAS inte har kommit ikapp med återbetalningarna vid årsskiftet, det vill säga om det fortfarande finns kunder som har väntat i mer än sju dagar på återbetalning, kan en domstol på Konsumentombudsmannens begäran ge sas ett vite på en miljon kronor. Därefter riskerar SAS att straffas med en miljon i vite varje månad i ett år framöver, om man inte betalar kunderna i tid, beskriver Gunnar Wikström.
– Är man försenad i december så kan vite utgå med en miljon, är man försenad i januari så kan vite utgå med ytterligare en miljon, februari ytterligare en miljon, och så vidare. Och det beslutet gäller fram till december nästa år, så det gäller alltså under tretton månader det beslutet.
SAS har också tidigare vägrat att ta emot återbetalningskrav direkt från resenärer som bokat biljetten med en resebyrå, vilket strider mot EU-regler. Och om det inte upphör kan de också straffas med miljonvite framöver. Hundra tusentals resenärer väntar fortfarande på beslut, och så här kommenterar presschef Freja Annamatz beskedet:
– Jag kan bara beklaga det att vi och andra på detta sätt har drabbats av den här pandemin, och vill bara försäkra alla de kunder som fortsatt väntar att SAS kommer göra allt vi kan för att betala tillbaks de här pengarna så fort som möjligt. Alla de kunder som har återbetalningskrav kommer få sina pengar, tyvärr mäktar vi helt enkelt inte med att möta det här sjudagars-kravet för närvarande.
Men trots det svåra läget under pandemin finns det inga undantag i lagen, enligt Gunnar Wikström, och beslutet mot SAS kommer även bli vägledande för andra företag.
– Det finns ingen rättslig reglering som medger möjlighet att förlänga antalet återbetalningsdagar eller liknande, och vår uppgift är att granska den lagstiftning som finns och att man följer den lagstiftningen.