×

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать работу LingQ лучше. Находясь на нашем сайте, вы соглашаетесь на наши правила обработки файлов «cookie».


image

Onassis Foundation, S+T+Arts Programs and the 4th Industrial Revolution in Greece (1)

S+T+Arts Programs and the 4th Industrial Revolution in Greece (1)

ΚΑΡΡΑΣ: Καλησπέρα σας. Μεγάλη χαρά να καλωσορίσουμε σήμερα στη Στέγη για μία συζήτηση γύρω από τα προγράμματα STARTS την κα Εύα Καϊλή, Ελληνίδα Ευρωβουλευτή και πρόεδρο της επιτροπής για των μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και τον κύριο Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αρμόδιο για θέματα ψηφιακής στρατηγικής και την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.

Άρα, είναι εξ ορισμού διεπιστημονικά προγράμματα, μία πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί από την Ευρώπη εδώ και κάποια χρόνια.

Το οποίο προωθεί ακριβώς τις συνέργειες μεταξύ καλλιτεχνών τεχνολόγων, ερευνητών κι επιχειρηματιών, κυρίως στον τομέα των τεχνολογιών, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ιδέες και κατευθύνσεις έρευνας και πρακτικής, που αλλιώς πιθανώς να μην είχαν δημιουργηθεί αν ο καθένας έμενε στο σιλό του, άρα η βασική αρχή του STARTS είναι να σπάσουμε τα σιλό γνώσης και τεχνογνωσίας και έρευνας και να φέρουμε μαζί ανθρώπους προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι πιο πλούσιο, αναπάντεχο, καινοτόμο και τα λοιπά.

Πολύ ενδιαφέροντα, τρέχουν διάφορα δίκτυα STARTS ανά την Ευρώπη και η Ελλάδα συμμετέχει στα προγράμματα αυτά.

Το STARTS, βεβαίως, είναι ένα μικρό μέρος των προγραμμάτων της ευρωπαϊκής επιτροπής για τα θέματα τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας που είναι πάρα πολύ μεγάλο και βεβαίως ένα... μεγάλο πρόγραμμα ερευνητικό όπως το Horizon και αλλά επίσης.

Θα μπορούσατε να μας τοποθετήστε το STARTS μέσα σε αυτό το γενικότερο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Ευρώπης;

ΚΑΪΛΗ: Ευχαριστώ, κ. Καρρά, και για τη φιλοξενία και τον κύριο υπουργό που δείχνει ενδιαφέρον για, για μένα, έναν τόσο σημαντικό τομέα και κλάδο που μπορεί να φέρει πραγματικά μεγάλες αξίες στην Ευρώπη.

Φέρνει ήδη. Νομίζω ότι είναι... είτε τον έχουμε υποτιμήσει και δεν τον ενισχύουμε περισσότερο, καθώς η κουλτούρα η ευρωπαϊκή σε σχέση με τις... με τα creative industries, με τις δημιουργικές βιομηχανίες, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολύ μεγαλύτερο ΑΕΠ για όλη την Ευρώπη.

Η δουλειά που κάνουμε στο ευρωκοινοβούλιο είναι να... αλλάζουμε τις προτεραιότητες των προϋπολογισμών... ουσιαστικά πολιτική είναι... Νομίζω, εκφράζεται μέσα από αυτό...

Και να μπορούμε στρατηγικά να εκμεταλλευόμαστε αυτές τις εργασίες που δημιουργούνται εκεί που λειτουργούν σωστά... να τις επεκτείνουμε και να τις στηρίζουμε.

Εγώ τελείωσα αρχιτεκτονική.

Όταν, λοιπόν, άρχισα να αντιλαμβάνομαι το ότι... το κενό που υπάρχει στη στήριξη των ανθρώπων τέχνης... και βλέποντας και τα... τις τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις, άρχισα λίγο να κοιτάζω τι υπάρχει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από το 2016, λοιπόν... μία ομάδα... κάτω από τη DG Connect, που είχαν τρομερό ενδιαφέρον για τα creative industries, αποφάσισαν και δημιούργησαν ένα πρόγραμμα που λέγεται STARTS, προσπαθώντας να φέρουν κοντά τους καλλιτέχνες με τους επιστήμονες, εξασκώντας και, αν θέλετε, πειραματιζόμενοι με νέες τεχνολογίες για να δουν τι μπορεί να προκύψει μέσα από αυτό.

Δόθηκε μέσα από το Horizon, ένα πρόγραμμα όχι πολύ μεγάλο, 17 περίπου εκατομμύρια.

Προσπαθούμε να το επεκτείνουμε, καθώς είχε πολλά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Δεν σας κρύβω ότι θεωρώ πως η Ελλάδα θα μπορούσε πραγματικά ως κοιτίδα πολιτισμού να αναπτύξει τέτοια προγράμματα.

Η Maid είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει να φέρνει σε επαφή το STARTS της Ευρώπης και στη χώρα μας.

Έχει πολλούς τομείς που αρχίζει και αναπτύσσεται.

Υπάρχουν τα βραβεία για ανθρώπους που χρησιμοποιούν σωστά... όλες αυτές τις πτυχές.

Έχει τα Academies, τα residencies, τα local STARTS.

Έχει μεγάλες εκθέσεις, το Lynch, το Ars Electronica για μουσική, για... κινηματογράφο.

Είναι κάτι πολύ δημιουργικό, ίσως κι αφηρημένο μερικές φορές, αλλά που στο τέλος, από τον πειραματισμό, μπορεί να καταλήξει να δημιουργήσει νέα υφάσματα για τον χώρο της μόδας.

Το βιο... Bio cotton λέγεται... οικολογικό βαμβάκι.

Χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό να μπορείς να δημιουργήσεις νέα υλικά.

Πριν από λίγες μέρες είδα στο BOZAR, στις Βρυξέλλες... την έκθεση του STARTS, όπου μία κοπέλα δημιούργησε νέα υλικά σαν υφάσματα ή και για διαφορετικές κατασκευές... από... από κερί μέλισσας.

Αυτό είχε τρομερό ενδιαφέρον γιατί πλέον στις Βρυξέλλες έχουν μετακινηθεί και στον ψηφιακό τομέα, αλλά μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης.

Είναι, λοιπόν, το STARTS ένα πρόγραμμα που προσπαθεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες, νέες ιδέες, νέους κλάδους, φέρνοντας καινούργιες δουλειές και χρησιμοποιώντας την καινοτομία με πολύ μεγάλη φαντασία.

ΚΑΡΡΑΣ: Πολλές φορές, συνδέουμε τα προγράμματα STARTS ακριβώς με τέτοιου είδους... πειράματα... πειραματικές ερευνητικές αλλά και πρακτικές διαδικασίες που εμπλέκουν καλλιτέχνη με κάποιο tech start-up, συνήθως, αλλά... πολλές φορές ξεχνάμε επίσης ότι πίσω από όλα αυτά, σαν υπόβαθρο, υπάρχουν τα κράτη. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο υπουργό ότι... εδώ σε σχέση ακριβώς με την... με τον ρόλο που παίζει το κράτος, είδαμε... μέσα από την πολύ δυσάρεστη εμπειρία της πανδημίας, που περνάμε ακόμα, ότι και οι πολίτες έχουν αρχίσει να ξανασκέφτονται την ιδέα ότι το κράτος πρέπει να υποχωρεί.

Έχουμε δει ότι, αντίθετα, έχουμε ανάγκη από σταθερά, δυνατά και προηγμένα και τεχνολογικά προηγμένα κράτη.

Όμως, ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει την ιδέα ότι η έρευνα και η καινοτομία έρχεται από τον ιδιωτικό τομέα.

Ενώ στην πραγματικότητα, όλοι ξέρουμε ότι ιστορικά οι βασικές έρευνες, οι βασικές τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί σε κρατικό επίπεδο.

Και νομίζω... και νομίζουν και πολλοί άλλοι, ότι επιθυμητό είναι να πάμε προς ένα κράτος καινοτόμο.

Εσείς τι θα λέγατε για αυτό, σε σχέση με το πλαίσιο που συζητάμε;

ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς, κ. Καρρά, να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να ευχαριστήσω την ευρωβουλευτή, την κυρία Καϊλή, για την κουβέντα αυτή που θα κάνουμε, η όποια, είμαι σίγουρος, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Όσον αφορά το κράτος, έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς το κράτος μας, εδώ στην Ελλάδα, αντέδρασε την περίοδο πανδημίας.

Και θέλω να πιστεύω ότι... αντέδρασε... πολύ γρήγορα, πολύ αποτελεσματικά... και ουσιαστικά μιλάμε για μία νίκη του κράτους, μέσα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μιλάμε για μία νίκη του κράτους, που οδηγεί και σε μία νέα σχέση πλέον, μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και του κράτους.

Το κράτος λειτούργησε, αντέδρασε άμεσα. Προστάτευσε τη δημόσια υγεία, προχώρησε... τον ψηφιακό μετασχηματισμό ακριβώς για να μπορέσει ο πολίτης να εξυπηρετηθεί μέσα από την τεχνολογία, και να μπορέσει να ολοκληρώσει συναλλαγές με το δημόσιο εξ αποστάσεως, κάτι που ήταν απαραίτητο την περίοδο της πανδημίας κι ακόμα είναι...

Όσο περισσότερα πράγματα μπορούμε να κάνουμε από τον υπολογιστή του σπιτιού μας, από την εργασία μας, από το έξυπνο κινητό...

Και... κάνοντας αυτές τις συναλλαγές ηλεκτρονικά, δεν μετακινούμαστε, δεν συνωστιζόμαστε...

Προχωρήσαμε την άυλη συνταγογράφηση που... εξυπηρέτησε πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας, που δεν χρειάζονται πλέον να μεταβούν... με φυσική μετάβαση δική τους στον γιατρό, μπορούν να πάρουν... τη συνταγή, ειδικά οι χρονίως πάσχοντες συμπολίτες μας, που επαναλαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κατάλαβε, λοιπόν, ο κόσμος πώς η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί και πώς μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, την εργασία μας πιο αποδοτική και το κράτος πιο λειτουργικό.

Θεωρώ, λοιπόν, ξανά ότι σωστά αξιοποιώντας την τεχνολογία, το κράτος έχτισε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης.

Είναι μία νίκη τους κράτους, είναι μία νίκη του δημοσίου επίσης, να το πούμε κι αυτό, και το λέει κάποιος που έχει περάσει πάρα πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα.

Στάθηκε το δημόσιο.

Πολλές από αυτές τις υπηρεσίες, τις έβγαλαν... προγραμματιστές του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Προγραμματιστές της ΕΔΥΤΕ, του εθνικού δικτύου υποδομών, τεχνολογίας και έρευνας.

Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό... είναι κάτι το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε περαιτέρω.

Είναι δική μας υποχρέωση σαν ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης να τη χτίσουμε ακόμα πιο δυνατή.

ΚΑΡΡΑΣ: Μιλάμε στην ουσία για μία μεγάλη προσπάθεια, που πρέπει να γίνει στο επίπεδο ενός ψηφιακού εγγραμματισμού.

Και στο επίπεδο του πολίτη για να μπορεί να εκμεταλλεύεται τις υπηρεσίες αλλά και στο επίπεδο του ίδιου του κρατικού μηχανισμού.

Αυτά τα βήματα, θεωρείτε ότι... ένα πρόγραμμα όπως το STARTS, που προσπαθεί ακριβώς να ανοίξει τους ορίζοντες εμπειρίας και γνώσης, μπορεί να παίξει ένα ρόλο;

ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ: Οπωσδήποτε. Όταν μιλάμε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, δεν μιλάμε μόνο για την αναβάθμιση των υποδομών του κράτους.

Ναι, προφανώς μιλάμε και για αυτό. Πρέπει και θα κάνουμε τις σχετικές κινήσεις και θα πάμε και σε τεχνολογίες 5G πολύ γρήγορα.

Τρέχει ήδη ο σχετικός διαγωνισμός.

Αναβαθμίζουμε συνολικά τις υποδομές και τις οπτικές ίνες.

Προωθούμε περαιτέρω και το datacenter της Microsoft.

Προφανώς βοηθάει στο να... αξιοποιήσουμε τις τεχνολογίες του υπολογιστικού νέφους.

Δεν είναι, όμως, μόνο η αναβάθμιση των υποδομών, δεν είναι μόνο η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους, μέσα από το gov.gr, είναι... και... η αναβάθμιση, το χτίσιμο των ψηφιακών δεξιοτήτων στον πληθυσμό συνολικά.

Γιατί πρέπει ο πολίτης να έχει τις σχετικές ψηφιακές δεξιότητες, για να αξιοποιήσει τα ψηφιακά εργαλεία που του παρέχουμε πλέον, αλλά πρέπει και η δημόσια διοίκηση να έχει τις σχετικές δεξιότητες, για να μπορέσει να υποστηρίξει αυτά τα ψηφιακά εργαλεία, αυτόν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.

Άρα, πρέπει να εστιάσουμε στον ψηφιακό εγγραμματισμό και εδώ πρέπει να αξιοποιήσουμε πολύ ωραία παραδείγματα που παίρνουμε από τα προγράμματα STARTS. Βέλτιστες πρακτικές, που, ουσιαστικά, συνδυάζουν την τεχνολογία με την τέχνη, ουσιαστικά με τη δημιουργία, προκειμένου... να παραχθεί ένα αποτέλεσμα... ένα αποτέλεσμα... ένα πολιτιστικό προϊόν. Αυτή τη μεθοδολογία, αυτόν τον τρόπο προσέγγισης, πρέπει να τον αξιοποιήσουμε σίγουρα στα σχολεία.

Πρέπει να βάλουμε, λοιπόν, κάποια τέτοια προγράμματα, ακόμα και σε πειραματικό επίπεδο, προκειμένου να χτίσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες μέσα από τη δημιουργία.

Και ταυτόχρονα να χτίσουμε και τη δημιουργικότητα των παιδιών, και τη συνεργατικότητα των παιδιών.

Γιατί αυτά τα προγράμματα προωθούν προφανώς την τεχνολογία, τη δημιουργικότητα αλλά και τη συνεργασία μεταξύ των καλλιτεχνών, μεταξύ των μηχανικών και των καλλιτεχνών.

Αυτήν τη νοοτροπία, αυτήν τη φιλοσοφία πρέπει να την... αξιοποιήσουμε και να την περάσουμε, λέω εγώ, αρχικά στα σχολεία, αλλά και συνολικά στην προσπάθεια αυτή που κάνουμε να χτίσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες. Γιατί καθένας μαθαίνει καλύτερα μέσα από τη συνεργασία, μέσα από τη δημιουργία, μέσα από το χτίσιμο της δεξιότητας της επίλυσης προβλημάτων... και να φύγουμε, επιτέλους, από αυτήν την πεπαλαιωμένη τακτική του... "παίρνω το κεφάλαιο και το αποστηθίζω και με εξετάζουν πάνω σε αυτό". Πρέπει να χτίσουμε την κριτική σκέψη κι αυτό θα γίνει μέσα... από την τεχνολογία και μέσα από τέτοιου είδους... συνεργατικό πειραματισμό, ουσιαστικά.

ΚΑΡΡΑΣ: Ναι. Μακάρι.

Κυρία Καϊλή, εσείς έχετε μία πολύ μεγάλη εμπειρία, ούσα στις Βρυξέλλες, κι εργαζόμενη σε ένα πανευρωπαϊκό επίπεδο, για το τι είδους οικοσύστημα χρειάζεται, προκειμένου... να ανθίσουν οι πρωτοβουλίες STARTS.

Θα κάνω μετά την ίδια ερώτηση και στον κύριο Υπουργό.

Πώς βλέπετε το ελληνικό οικοσύστημα, και σχετικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και από μόνο του, με κάποια δεδομένα που όλοι γνωρίζουμε που είναι μία... ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο βασικής έρευνας, ή R&D; στις επιχειρήσεις, σχετικά χαμηλό αριθμό από patents που κατατίθενται κ.λπ. Δηλαδή, πώς βλέπετε το οικοσύστημα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να πετύχουμε αυτό που είπατε πριν, ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει σε αυτό το πλαίσιο;

ΚΑΙΛΗ: Κοιτάξτε, εγώ το βλέπω λίγο κι από την πλευρά του πολιτισμού, αλλά το βλέπω κι από την πλευρά μιας νέας οικονομίας που δημιουργείται κι έχει βάση την ψηφιακή οικονομία.

Έχει απίστευτα μεγάλη σημασία να έχεις μία κυβέρνηση, υπουργούς που έχουν πραγματική γνώση των δυνατοτήτων, που σου δίνει... η νέα τεχνολογία, οι νέες τεχνολογίες.

Και πώς μπορείς να είσαι δημιουργικός και να στηρίξεις νέες ιδέες, καινοτόμες ιδέες ώστε να δημιουργηθούν, όπως είπα, νέες αξίες γιατί για μένα μέσα από την τέχνη, όταν έχεις έναν άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να σχεδιάσει μία συσκευή, έχει τεράστια διαφορά. Εγώ μπορεί να κάνω μια καλύτερη συσκευή από τη δική σας, αλλά το design της δικής σας συσκευής είναι τόσο εύχρηστο για το χρήστη που να επιλέξει αυτό.

Οπότε... ο ρόλος του design πια στην οικονομία έχει αποκτήσει τρομερή σημασία.

Το branding, όλη η φιλοσοφία γύρω από αυτόν τον κλάδο.

Αυτά, λοιπόν, για να τα αντιληφθεί κανείς και να τα εκμεταλλευτεί θέλει τη στήριξη του κράτους. Το κράτος, έχει τεράστια σημασία... να μπορέσει να στηρίξει τα νέα παιδιά, με τη δυνατότητα να έχουν δωρεάν μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων, κώδικα σε σχολεία. Κυρίως στα ιδιωτικά υπάρχει στο εξωτερικό.

Νομίζω και στην Ελλάδα σε ορισμένα.

Θα έπρεπε να μπορούν να μάθουν δωρεάν μία γλώσσα, που πια είναι παγκόσμια.

Θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στο Wi-Fi, στο ίντερνετ, γιατί... η νέα οικονομία των πλατφορμών, όπου όλοι συνδέονται και συνεργάζονται, και μάλιστα η Ευρώπη προσπαθεί να δημιουργήσει και μία πλατφόρμα, όπου οι καλλιτέχνες θα μπορούν να συνδέονται, να ανταλλάσσουν ιδέες, να δημιουργούν, να συνδημιουργούν μέσω αυτής, υπό την κρίση της πανδημίας, έτσι; Όλα αυτά ήταν καταλύτης φοβερός.

Το Creatives Unite; Ναι. Ναι.

Α, τα ξέρετε πολύ καλά τα ευρωπαϊκά. Λοιπόν... Χαίρομαι πολύ.

S+T+Arts Programs and the 4th Industrial Revolution in Greece (1) W+T+Kunst-Programme und die 4. industrielle Revolution in Griechenland (1) S+T+Arts Programs and the 4th Industrial Revolution in Greece (1) Programas S+T+Arts y la 4ª Revolución Industrial en Grecia (1) Les programmes S+T+Arts et la 4ème révolution industrielle en Grèce (1) Programmi S+T+Arte e la quarta rivoluzione industriale in Grecia (1) Programy S+T+Arts i czwarta rewolucja przemysłowa w Grecji (1)

ΚΑΡΡΑΣ: Καλησπέρα σας. Μεγάλη χαρά να καλωσορίσουμε σήμερα στη Στέγη για μία συζήτηση γύρω από τα προγράμματα STARTS την κα Εύα Καϊλή, Ελληνίδα Ευρωβουλευτή και πρόεδρο της επιτροπής για των μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και τον κύριο Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αρμόδιο για θέματα ψηφιακής στρατηγικής και την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Es ist mir eine große Freude, Frau Eva Kaili, griechische MdEP und Präsidentin des Ausschusses für die Zukunft von Wissenschaft und Technologie im Europäischen Parlament, und Herrn Grigoris Zarifopoulos, stellvertretender Minister für Wissenschaft und Technologie, heute in Stegi zu einer Diskussion über die STARTS-Programme willkommen zu heißen Digital Governance und verantwortlich für digitale Strategiefragen und die Gewinnung von Investitionen im Bereich der digitalen Technologie. It is a great pleasure to welcome today to the House for a discussion on the STARTS programs Ms. Eva Kailis, Greek MEP and Chair of the Committee on the Future of Science and Technology in the European Parliament, and Mr. Grigoris Zarifopoulos, Deputy Minister for Digital Governance and digital strategy issues and attracting investment in digital technology.

Άρα, είναι εξ ορισμού διεπιστημονικά προγράμματα, μία πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί από την Ευρώπη εδώ και κάποια χρόνια.

Το οποίο προωθεί ακριβώς τις συνέργειες μεταξύ καλλιτεχνών τεχνολόγων, ερευνητών κι επιχειρηματιών, κυρίως στον τομέα των τεχνολογιών, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ιδέες και κατευθύνσεις έρευνας και πρακτικής, που αλλιώς πιθανώς να μην είχαν δημιουργηθεί αν ο καθένας έμενε στο σιλό του, άρα η βασική αρχή του STARTS είναι να σπάσουμε τα σιλό γνώσης και τεχνογνωσίας και έρευνας και να φέρουμε μαζί ανθρώπους προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι πιο πλούσιο, αναπάντεχο, καινοτόμο και τα λοιπά.

Πολύ ενδιαφέροντα, τρέχουν διάφορα δίκτυα STARTS ανά την Ευρώπη και η Ελλάδα συμμετέχει στα προγράμματα αυτά.

Το STARTS, βεβαίως, είναι ένα μικρό μέρος των προγραμμάτων της ευρωπαϊκής επιτροπής για τα θέματα τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας που είναι πάρα πολύ μεγάλο και βεβαίως ένα... μεγάλο πρόγραμμα ερευνητικό όπως το Horizon και αλλά επίσης.

Θα μπορούσατε να μας τοποθετήστε το STARTS μέσα σε αυτό το γενικότερο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Ευρώπης; Could you place STARTS in this general European research and innovation ecosystem?

ΚΑΪΛΗ: Ευχαριστώ, κ. Καρρά, και για τη φιλοξενία και τον κύριο υπουργό που δείχνει ενδιαφέρον για, για μένα, έναν τόσο σημαντικό τομέα και κλάδο που μπορεί να φέρει πραγματικά μεγάλες αξίες στην Ευρώπη.

Φέρνει ήδη. Νομίζω ότι είναι... είτε τον έχουμε υποτιμήσει και δεν τον ενισχύουμε περισσότερο, καθώς η κουλτούρα η ευρωπαϊκή σε σχέση με τις... με τα creative industries, με τις δημιουργικές βιομηχανίες, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολύ μεγαλύτερο ΑΕΠ για όλη την Ευρώπη.

Η δουλειά που κάνουμε στο ευρωκοινοβούλιο είναι να... αλλάζουμε τις προτεραιότητες των προϋπολογισμών... ουσιαστικά πολιτική είναι... Νομίζω, εκφράζεται μέσα από αυτό...

Και να μπορούμε στρατηγικά να εκμεταλλευόμαστε αυτές τις εργασίες που δημιουργούνται εκεί που λειτουργούν σωστά... να τις επεκτείνουμε και να τις στηρίζουμε.

Εγώ τελείωσα αρχιτεκτονική.

Όταν, λοιπόν, άρχισα να αντιλαμβάνομαι το ότι... το κενό που υπάρχει στη στήριξη των ανθρώπων τέχνης... και βλέποντας και τα... τις τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις, άρχισα λίγο να κοιτάζω τι υπάρχει στο Ευρωκοινοβούλιο. So, when I started to realize that ... the gap that exists in the support of the people of art ... and seeing the ... huge technological developments, I started to look a little bit at what exists in the European Parliament.

Από το 2016, λοιπόν... μία ομάδα... κάτω από τη DG Connect, που είχαν τρομερό ενδιαφέρον για τα creative industries, αποφάσισαν και δημιούργησαν ένα πρόγραμμα που λέγεται STARTS, προσπαθώντας να φέρουν κοντά τους καλλιτέχνες με τους επιστήμονες, εξασκώντας και, αν θέλετε, πειραματιζόμενοι με νέες τεχνολογίες για να δουν τι μπορεί να προκύψει μέσα από αυτό.

Δόθηκε μέσα από το Horizon, ένα πρόγραμμα όχι πολύ μεγάλο, 17 περίπου εκατομμύρια. It was given through Horizon, a program not very big, about 17 million.

Προσπαθούμε να το επεκτείνουμε, καθώς είχε πολλά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Δεν σας κρύβω ότι θεωρώ πως η Ελλάδα θα μπορούσε πραγματικά ως κοιτίδα πολιτισμού να αναπτύξει τέτοια προγράμματα. I do not hide from you that I believe that Greece could really, as a cradle of culture, develop such programs.

Η Maid είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει να φέρνει σε επαφή το STARTS της Ευρώπης και στη χώρα μας. Maid is an effort that has begun to bring together STARTS in Europe and in our country.

Έχει πολλούς τομείς που αρχίζει και αναπτύσσεται. It has many areas that are starting and developing.

Υπάρχουν τα βραβεία για ανθρώπους που χρησιμοποιούν σωστά... όλες αυτές τις πτυχές. There are awards for people who use properly ... all of these aspects.

Έχει τα Academies, τα residencies, τα local STARTS.

Έχει μεγάλες εκθέσεις, το Lynch, το Ars Electronica για μουσική, για... κινηματογράφο.

Είναι κάτι πολύ δημιουργικό, ίσως κι αφηρημένο μερικές φορές, αλλά που στο τέλος, από τον πειραματισμό, μπορεί να καταλήξει να δημιουργήσει νέα υφάσματα για τον χώρο της μόδας.

Το βιο... Bio cotton λέγεται... οικολογικό βαμβάκι.

Χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό να μπορείς να δημιουργήσεις νέα υλικά.

Πριν από λίγες μέρες είδα στο BOZAR, στις Βρυξέλλες... την έκθεση του STARTS, όπου μία κοπέλα δημιούργησε νέα υλικά σαν υφάσματα ή και για διαφορετικές κατασκευές... από... από κερί μέλισσας.

Αυτό είχε τρομερό ενδιαφέρον γιατί πλέον στις Βρυξέλλες έχουν μετακινηθεί και στον ψηφιακό τομέα, αλλά μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης.

Είναι, λοιπόν, το STARTS ένα πρόγραμμα που προσπαθεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες, νέες ιδέες, νέους κλάδους, φέρνοντας καινούργιες δουλειές και χρησιμοποιώντας την καινοτομία με πολύ μεγάλη φαντασία.

ΚΑΡΡΑΣ: Πολλές φορές, συνδέουμε τα προγράμματα STARTS ακριβώς με τέτοιου είδους... πειράματα... πειραματικές ερευνητικές αλλά και πρακτικές διαδικασίες που εμπλέκουν καλλιτέχνη με κάποιο tech start-up, συνήθως, αλλά... πολλές φορές ξεχνάμε επίσης ότι πίσω από όλα αυτά, σαν υπόβαθρο, υπάρχουν τα κράτη. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο υπουργό ότι... εδώ σε σχέση ακριβώς με την... με τον ρόλο που παίζει το κράτος, είδαμε... μέσα από την πολύ δυσάρεστη εμπειρία της πανδημίας, που περνάμε ακόμα, ότι και οι πολίτες έχουν αρχίσει να ξανασκέφτονται την ιδέα ότι το κράτος πρέπει να υποχωρεί. I would like to ask the Prime Minister that ... here in relation to ... the role played by the state, we saw ... through the very unpleasant experience of the pandemic, that we are still going through, that the citizens have begin to rethink the idea that the state must retreat.

Έχουμε δει ότι, αντίθετα, έχουμε ανάγκη από σταθερά, δυνατά και προηγμένα και τεχνολογικά προηγμένα κράτη. We have seen, on the contrary, that we need stable, strong and advanced and technologically advanced states.

Όμως, ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει την ιδέα ότι η έρευνα και η καινοτομία έρχεται από τον ιδιωτικό τομέα.

Ενώ στην πραγματικότητα, όλοι ξέρουμε ότι ιστορικά οι βασικές έρευνες, οι βασικές τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί σε κρατικό επίπεδο. While in fact, we all know that historically basic research, key technologies have been developed at the state level.

Και νομίζω... και νομίζουν και πολλοί άλλοι, ότι επιθυμητό είναι να πάμε προς ένα κράτος καινοτόμο. And I think ... and many others think, that it is desirable to go to an innovative state.

Εσείς τι θα λέγατε για αυτό, σε σχέση με το πλαίσιο που συζητάμε; What would you say about that, in relation to the context we are discussing?

ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς, κ. Καρρά, να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να ευχαριστήσω την ευρωβουλευτή, την κυρία Καϊλή, για την κουβέντα αυτή που θα κάνουμε, η όποια, είμαι σίγουρος, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. ZARIFOPOULOS: First of all, Mr. Karra, let me thank you for the invitation and thank the MEP, Mrs. Kailis, for this conversation that we will have, which, I am sure, will be of great interest.

Όσον αφορά το κράτος, έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς το κράτος μας, εδώ στην Ελλάδα, αντέδρασε την περίοδο πανδημίας.

Και θέλω να πιστεύω ότι... αντέδρασε... πολύ γρήγορα, πολύ αποτελεσματικά... και ουσιαστικά μιλάμε για μία νίκη του κράτους, μέσα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μιλάμε για μία νίκη του κράτους, που οδηγεί και σε μία νέα σχέση πλέον, μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και του κράτους.

Το κράτος λειτούργησε, αντέδρασε άμεσα. The state acted, reacted immediately. Προστάτευσε τη δημόσια υγεία, προχώρησε... τον ψηφιακό μετασχηματισμό ακριβώς για να μπορέσει ο πολίτης να εξυπηρετηθεί μέσα από την τεχνολογία, και να μπορέσει να ολοκληρώσει συναλλαγές με το δημόσιο εξ αποστάσεως, κάτι που ήταν απαραίτητο την περίοδο της πανδημίας κι ακόμα είναι...

Όσο περισσότερα πράγματα μπορούμε να κάνουμε από τον υπολογιστή του σπιτιού μας, από την εργασία μας, από το έξυπνο κινητό...

Και... κάνοντας αυτές τις συναλλαγές ηλεκτρονικά, δεν μετακινούμαστε, δεν συνωστιζόμαστε... And ... doing these transactions electronically, we do not move, we do not crowd ...

Προχωρήσαμε την άυλη συνταγογράφηση που... εξυπηρέτησε πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας, που δεν χρειάζονται πλέον να μεταβούν... με φυσική μετάβαση δική τους στον γιατρό, μπορούν να πάρουν... τη συνταγή, ειδικά οι χρονίως πάσχοντες συμπολίτες μας, που επαναλαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κατάλαβε, λοιπόν, ο κόσμος πώς η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί και πώς μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, την εργασία μας πιο αποδοτική και το κράτος πιο λειτουργικό.

Θεωρώ, λοιπόν, ξανά ότι σωστά αξιοποιώντας την τεχνολογία, το κράτος έχτισε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης.

Είναι μία νίκη τους κράτους, είναι μία νίκη του δημοσίου επίσης, να το πούμε κι αυτό, και το λέει κάποιος που έχει περάσει πάρα πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. It is a victory of the state, it is a victory of the public as well, so to speak, and it is said by someone who has spent many years in the private sector.

Στάθηκε το δημόσιο. The public stood.

Πολλές από αυτές τις υπηρεσίες, τις έβγαλαν... προγραμματιστές του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Many of these services were provided by ... developers of the public and wider public sector.

Προγραμματιστές της ΕΔΥΤΕ, του εθνικού δικτύου υποδομών, τεχνολογίας και έρευνας.

Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό... είναι κάτι το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε περαιτέρω.

Είναι δική μας υποχρέωση σαν ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης να τη χτίσουμε ακόμα πιο δυνατή.

ΚΑΡΡΑΣ: Μιλάμε στην ουσία για μία μεγάλη προσπάθεια, που πρέπει να γίνει στο επίπεδο ενός ψηφιακού εγγραμματισμού.

Και στο επίπεδο του πολίτη για να μπορεί να εκμεταλλεύεται τις υπηρεσίες αλλά και στο επίπεδο του ίδιου του κρατικού μηχανισμού.

Αυτά τα βήματα, θεωρείτε ότι... ένα πρόγραμμα όπως το STARTS, που προσπαθεί ακριβώς να ανοίξει τους ορίζοντες εμπειρίας και γνώσης, μπορεί να παίξει ένα ρόλο;

ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ: Οπωσδήποτε. ZARIFOPOULOS: Definitely. Όταν μιλάμε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, δεν μιλάμε μόνο για την αναβάθμιση των υποδομών του κράτους.

Ναι, προφανώς μιλάμε και για αυτό. Πρέπει και θα κάνουμε τις σχετικές κινήσεις και θα πάμε και σε τεχνολογίες 5G πολύ γρήγορα.

Τρέχει ήδη ο σχετικός διαγωνισμός. The relevant competition is already running.

Αναβαθμίζουμε συνολικά τις υποδομές και τις οπτικές ίνες.

Προωθούμε περαιτέρω και το datacenter της Microsoft.

Προφανώς βοηθάει στο να... αξιοποιήσουμε τις τεχνολογίες του υπολογιστικού νέφους.

Δεν είναι, όμως, μόνο η αναβάθμιση των υποδομών, δεν είναι μόνο η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους, μέσα από το gov.gr, είναι... και... η αναβάθμιση, το χτίσιμο των ψηφιακών δεξιοτήτων στον πληθυσμό συνολικά.

Γιατί πρέπει ο πολίτης να έχει τις σχετικές ψηφιακές δεξιότητες, για να αξιοποιήσει τα ψηφιακά εργαλεία που του παρέχουμε πλέον, αλλά πρέπει και η δημόσια διοίκηση να έχει τις σχετικές δεξιότητες, για να μπορέσει να υποστηρίξει αυτά τα ψηφιακά εργαλεία, αυτόν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης. Why should the citizen have the relevant digital skills, to use the digital tools we now provide, but also the public administration must have the relevant skills, to be able to support these digital tools, this digital transformation of public administration.

Άρα, πρέπει να εστιάσουμε στον ψηφιακό εγγραμματισμό και εδώ πρέπει να αξιοποιήσουμε πολύ ωραία παραδείγματα που παίρνουμε από τα προγράμματα STARTS. Βέλτιστες πρακτικές, που, ουσιαστικά, συνδυάζουν την τεχνολογία με την τέχνη, ουσιαστικά με τη δημιουργία, προκειμένου... να παραχθεί ένα αποτέλεσμα... ένα αποτέλεσμα... ένα πολιτιστικό προϊόν. Αυτή τη μεθοδολογία, αυτόν τον τρόπο προσέγγισης, πρέπει να τον αξιοποιήσουμε σίγουρα στα σχολεία.

Πρέπει να βάλουμε, λοιπόν, κάποια τέτοια προγράμματα, ακόμα και σε πειραματικό επίπεδο, προκειμένου να χτίσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες μέσα από τη δημιουργία. So we have to put some such programs, even on an experimental level, in order to build digital skills through creation.

Και ταυτόχρονα να χτίσουμε και τη δημιουργικότητα των παιδιών, και τη συνεργατικότητα των παιδιών.

Γιατί αυτά τα προγράμματα προωθούν προφανώς την τεχνολογία, τη δημιουργικότητα αλλά και τη συνεργασία μεταξύ των καλλιτεχνών, μεταξύ των μηχανικών και των καλλιτεχνών.

Αυτήν τη νοοτροπία, αυτήν τη φιλοσοφία πρέπει να την... αξιοποιήσουμε και να την περάσουμε, λέω εγώ, αρχικά στα σχολεία, αλλά και συνολικά στην προσπάθεια αυτή που κάνουμε να χτίσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες. Γιατί καθένας μαθαίνει καλύτερα μέσα από τη συνεργασία, μέσα από τη δημιουργία, μέσα από το χτίσιμο της δεξιότητας της επίλυσης προβλημάτων... και να φύγουμε, επιτέλους, από αυτήν την πεπαλαιωμένη τακτική του... "παίρνω το κεφάλαιο και το αποστηθίζω και με εξετάζουν πάνω σε αυτό". Because everyone learns better through collaboration, through creation, through building problem-solving skills ... and to finally get rid of this outdated tactic ... "I take the chapter and store it with they are looking at it. " Πρέπει να χτίσουμε την κριτική σκέψη κι αυτό θα γίνει μέσα... από την τεχνολογία και μέσα από τέτοιου είδους... συνεργατικό πειραματισμό, ουσιαστικά.

ΚΑΡΡΑΣ: Ναι. Μακάρι.

Κυρία Καϊλή, εσείς έχετε μία πολύ μεγάλη εμπειρία, ούσα στις Βρυξέλλες, κι εργαζόμενη σε ένα πανευρωπαϊκό επίπεδο, για το τι είδους οικοσύστημα χρειάζεται, προκειμένου... να ανθίσουν οι πρωτοβουλίες STARTS.

Θα κάνω μετά την ίδια ερώτηση και στον κύριο Υπουργό. I will ask the same question to the Minister.

Πώς βλέπετε το ελληνικό οικοσύστημα, και σχετικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και από μόνο του, με κάποια δεδομένα που όλοι γνωρίζουμε που είναι μία... ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο βασικής έρευνας, ή R&D; στις επιχειρήσεις, σχετικά χαμηλό αριθμό από patents που κατατίθενται κ.λπ. Δηλαδή, πώς βλέπετε το οικοσύστημα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να πετύχουμε αυτό που είπατε πριν, ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει σε αυτό το πλαίσιο;

ΚΑΙΛΗ: Κοιτάξτε, εγώ το βλέπω λίγο κι από την πλευρά του πολιτισμού, αλλά το βλέπω κι από την πλευρά μιας νέας οικονομίας που δημιουργείται κι έχει βάση την ψηφιακή οικονομία. KAILI: Look, I see it a little bit from the point of view of culture, but I also see it from the point of view of a new economy that is being created and is based on the digital economy.

Έχει απίστευτα μεγάλη σημασία να έχεις μία κυβέρνηση, υπουργούς που έχουν πραγματική γνώση των δυνατοτήτων, που σου δίνει... η νέα τεχνολογία, οι νέες τεχνολογίες.

Και πώς μπορείς να είσαι δημιουργικός και να στηρίξεις νέες ιδέες, καινοτόμες ιδέες ώστε να δημιουργηθούν, όπως είπα, νέες αξίες γιατί για μένα μέσα από την τέχνη, όταν έχεις έναν άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να σχεδιάσει μία συσκευή, έχει τεράστια διαφορά. Εγώ μπορεί να κάνω μια καλύτερη συσκευή από τη δική σας, αλλά το design της δικής σας συσκευής είναι τόσο εύχρηστο για το χρήστη που να επιλέξει αυτό. I can make a better device than your own, but the design of your own device is so easy for the user to choose.

Οπότε... ο ρόλος του design πια στην οικονομία έχει αποκτήσει τρομερή σημασία.

Το branding, όλη η φιλοσοφία γύρω από αυτόν τον κλάδο.

Αυτά, λοιπόν, για να τα αντιληφθεί κανείς και να τα εκμεταλλευτεί θέλει τη στήριξη του κράτους. So, in order to realize and exploit these, one wants the support of the state. Το κράτος, έχει τεράστια σημασία... να μπορέσει να στηρίξει τα νέα παιδιά, με τη δυνατότητα να έχουν δωρεάν μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων, κώδικα σε σχολεία. Κυρίως στα ιδιωτικά υπάρχει στο εξωτερικό. Mainly in private there is abroad.

Νομίζω και στην Ελλάδα σε ορισμένα.

Θα έπρεπε να μπορούν να μάθουν δωρεάν μία γλώσσα, που πια είναι παγκόσμια.

Θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στο Wi-Fi, στο ίντερνετ, γιατί... η νέα οικονομία των πλατφορμών, όπου όλοι συνδέονται και συνεργάζονται, και μάλιστα η Ευρώπη προσπαθεί να δημιουργήσει και μία πλατφόρμα, όπου οι καλλιτέχνες θα μπορούν να συνδέονται, να ανταλλάσσουν ιδέες, να δημιουργούν, να συνδημιουργούν μέσω αυτής, υπό την κρίση της πανδημίας, έτσι; Όλα αυτά ήταν καταλύτης φοβερός.

Το Creatives Unite; Ναι. Ναι.

Α, τα ξέρετε πολύ καλά τα ευρωπαϊκά. Λοιπόν... Χαίρομαι πολύ.