Smittan av coronaviruset ökar
Smittan av coronaviruset ökarLyssna från tidpunkt:
2021-03-02 16:50:00
Smittan av coronaviruset ökar. Det är stor risk att Sverige är på väg in i en tredje våg nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Men vårt beteende kan påverka utvecklingen.
– Nu ser det ut som att vi verkligen är på väg in i en tredje våg, säger Anders Tegnell.
Smittan fortsätter att öka i Sverige. Den har ökat med drygt 10 procent varje vecka, de senaste tre veckorna. Nästan alla regioner förväntar sig att läget ska bli sämre den närmaste tiden. Och det är redan fler personer som behöver vård på sjukhus för covid-19. Både intensivvård och vanlig vård. Just nu får 225 personer med covid-19 intensivvård. Och drygt 1200 personer med covid-19 får annan vård på sjukhus.
Taha Alexandersson på Socialstyrelsen säger att det här är en svår utmaning för sjukvården. De har kämpat hårt väldigt länge. Hon uppmanar alla att verkligen följa regler och rekommendationer.
– Det är en extremt tuff utmaning för en hälso- och sjukvårdssektor som har kämpat under väldigt lång tid. Så vi upprepar: följ rekommendationerna. Begränsa antalet kontakter och bryt smittkedjorna, säger Taha Alexandersson.
Totalt har nu 12 882 coronasmittade personer dött i Sverige. Men antalet som dör varje vecka har inte ökat den senaste tiden, trots att smittan ökat. Det är troligen för av att många äldre på äldreboenden är vaccinerade. Totalt har nu nästan 530 000 personer i Sverige fått minst en dos vaccin. Av dem har 274 000 fått två doser, och är fullt vaccinerade.
Men vaccineringen kommer inte påverka smittspridningen i landet så mycket ännu. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell. Det är för att det inte är de äldre på äldreboenden som sprider smittan mest.
Det är stor risk att Sverige är på väg in i en tredje våg av smitta nu, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten. Men vi kan minska smittan om vi minskar kontakterna med andra, håller avstånd och följer alla andra regler och rekommendationer. Vårt beteende påverkar utvecklingen, säger han.
– Det här är inte ett naturfenomen som inte går att göra någonting åt. Utan jobbar vi bra tillsammans mot detta, så finns det goda möjligheter att vi kan åtminstone hålla nere utvecklingen väldigt mycket, säger Anders Tegnell.