Folkhälsomyndigheten ändrar sig inte om munskydd
2020-11-19 16:23:00
Folkhälsomyndigheten håller sig till sin linje att inte rekommendera munskydd trots att Kungliga Vetenskapsakademins expertgrupp i dag gick ut och förespråkade användandet av munskydd inomhus.
– Användningen av munskydd är en omdiskuterad fråga. Kunskapsläget är osäkert. I Sverige strävar vi efter att man ska använda avstånd som verktyg nummer ett. Och vi ser inte att det är aktuellt i nuläget att rekommendera munskydd i kollektivtrafiken, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
På dagens pressträff om coronaläget i Sverige kom det många frågor om munskydd. Om att Sverige ter sig alltmer ensamt i sin hållning.
Tyskland, Storbritannien och Frankrike kräver munskydd inomhus när man inte kan hålla social distans. Världshälsoorganisationen rekommenderar munskydd när spridningsrisken är hög.
– Det finns en delad mening om när munskydd ska användas och när det ger effekt. Och vi anser inte att vi är ensamma i den uppfattningen. Men vi fortsätter att jobba aktivt med frågan. Och övervakar det som publiceras. Så frågan är inte död från vår sida, säger Karin Tegmark Wisell.
I och med att Jämtland/Härjedalens region idag fått skärpta lokala råd har alla landets regioner fått det. Det är en dubblerad smittspridning från vecka 45 till vecka 46 som lett fram till beslutet i Jämtland Härjedalen, enligt Folkhälsomyndigheten.
I Stockholms, Västra Götalands och Östergötlands regioner förlängdes råden idag och gäller nu till den 13 december. Med över 250 000 testade för pågående coronainfektion i landet under förra veckan så visade provsvaren på 12,9 procent smittade. Läget är allvarligt menar Karin Tegmark Wisell.
– Mycket, mycket allvarligt. Vi har ett stort antal fall. Vi ser konsekvenser inom hälso- och sjukvården, äldreomsorgen och vad det gäller dödstal, säger hon.